Boli si tratamente

Prea mult sau prea puțin somn afecteaza creierul

Publicat: 22 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prea mult sau prea puțin somn afecteaza creierul
Oricine are nevoie de somn, dar prea puțin sau prea mult afecteaza creierul, ar putea chiar contribui la scăderea gândirii

Oricine are nevoie de somn, dar prea puțin sau prea mult afecteaza creierul, ar putea chiar contribui la scăderea gândirii, sugerează un nou studiu. Prea puțin somn a fost definit ca patru sau mai puține ore pe noapte, în timp ce prea mult a fost considerat 10 sau mai multe ore pe noapte. Cantitatea ideală? Șapte ore pe noapte.

Oricine are nevoie de somn, dar prea puțin sau prea mult afecteaza creierul, ar putea chiar contribui la scăderea gândirii, sugerează un nou studiu.

Funcția cognitivă ar trebui monitorizată la persoanele cu somn insuficient sau excesiv”, a spus autorul studiului Yanjun Ma, de la Institutul de Cercetări Clinice al Universității din Peking, China, potrivit MedicalXpress. Totuși, Ma a avertizat că studiul nu poate dovedi că prea puțin sau prea mult somn provoacă declin mental, doar că pare să existe o asociere.

Prea mult sau prea puțin somn afecteaza creierul

Somnul este esențial, deoarece vă permite să vă reîncărcați corpul și mintea. Cantitatea potrivită de somn vă ajută, de asemenea, să vă mențineți sănătoși și să preveniți bolile. Fără un somn suficient, creierul nu poate funcționa corect, afectând concentrarea, gândirea clară și procesarea memoriei.

Dar mecanismele care stau la baza acestor asociații rămân neclare. Este posibil ca inflamația să fie legată de somnul excesiv, a spus Ma.

Un somn prea scurt ar putea crește nivelul lichidului cefalorahidian al plăcii amiloide și al proteinelor tau, care sunt semnele distinctive ale bolii Alzheimer, a adăugat Ma.

Dr. Sam Gandy, director asociat al Centrului de Cercetare a Bolii Alzheimer Mount Sinai din New York, a adăugat:

„Mai mult decât orice altă perioadă a ciclului circadian, în timpul somnului, sistemul glifatic al creierului este activ în spălarea nivelurilor în exces de toxine, inclusiv peptida beta-amiloidă.”

Fiecare persoană are probabil un anumit echilibru optim între somn și clearance-ul amiloid, cu prea mult sau prea puțin din unul care îl determină pe celălalt să se întoarcă în direcția greșită, a explicat el.

„Tehnologia pentru optimizarea individuală nu a fost în general lansată la nivelul toxinelor din creier, dar aceasta pare a fi o zonă importantă emergentă”, a spus Gandy.

Prea mult sau prea puțin somn afecteaza creierul, iar apnee in somn, este un factor agravant

Optimizarea somnului și a eliminării amiloidului este probabil să se alăture apneei de somn, ca un alt factor ușor de tratat care determină declinul cognitiv din viața târzie.

Pentru studiu, echipa lui Ma a colectat date despre mai mult de 20.000 de bărbați și femei care au participat fie la Studiul longitudinal englezesc asupra îmbătrânirii, fie la studiul longitudinal privind sănătatea și pensionarea din China.

Participanții și-au raportat obiceiurile de somn și li s-au făcut teste cognitive.

În timpul urmăririi, scorurile cognitive au scăzut mai repede în rândul persoanelor cu patru ore sau mai puține și cu 10 sau mai multe ore de somn pe noapte decât cei care au dormit șapte ore pe noapte, au descoperit cercetătorii.

Această asociere se numește o relație în formă de U, deoarece efectele somnului asupra cunoașterii sunt observate la ambele capete ale curbei.

Raportul a fost publicat online pe 21 septembrie în JAMA Network Open.

Dr. Yue Leng, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea din California, San Francisco, a precizat:

„Un numar tot mai mare de studii au descoperit o relatie in forma de U intre durata somnului si cognitie, in care durata somnului scurt si lung a fost asociata cu o cognitie mai proasta.”

Dar implicația acestei relații în formă de U nu este clară, parțial din cauza limitărilor în proiectarea studiului, a spus Leng.

Pentru a determina cu adevărat modul în care somnul afectează cunoașterea, studiile trebuie să depășească durata somnului și să ia în considerare atât calitatea, cat și cantitatea somnului, a remarcat Leng. Poate că atunci somnul poate fi folosit în prevenirea și gestionarea demenței, a sugerat ea.

Adauga un comentariu