Actualitate

Premierul Benjamin Netanyahu despre războiul din Fâșia Gaza: Va continua cât este nevoie – GALERIE FOTO

Publicat: 19 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul Benjamin Netanyahu despre războiul din Fâșia Gaza Va continua cât este nevoie - GALERIE FOTO
Oficialii Hamas susțin că războiul din Israel se va sfâși în 1-2 zile

Bombardamentul de nouă zile al Israelului asupra Gaza a „dus Hamas înapoi cu mulți ani”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu. Grupurile militante israeliene și palestiniene din Gaza au avut, în noaptea de marţi spre miercuri, schimb de focuri.

Eforturile diplomatice de a pune capăt violenței au avut puțin succes. Franța a depus un proiect de rezoluție la Consiliul de Securitate al ONU, în coordonare cu Egiptul și Iordania, solicitând încetarea focului.

Premierul Benjamin Netanyahu dă semnale că războiul este departe de a se încheia

Marți, Israelul a deschis o trecere a frontierei în Gaza pentru a permite intrarea unui convoi de ajutor. Cu toate acestea, trecerea a fost închisă din nou după ce a fost incendiată de mortare și rachete palestiniene.

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că Hamas, grupul militant palestinian care conduce Gaza, a primit „lovituri neașteptate” și operațiunile „vor continua atât timp cât este nevoie pentru a restabili calmul” tuturor cetățenilor israelieni.

Până acum, cel puțin 215 de persoane, inclusiv aproape 100 de femei și copii, au fost uciși în Gaza, potrivit ministerului său de sănătate. În Israel, 12 persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși, spune serviciul său medical.

Marți, Israelul a declarat că cel puțin 150 de militanți se numără printre cei uciși în Gaza. Hamas nu oferă cifre despre victimele luptătorilor.

Israelul a estimat că la începutul conflictului, cele două facțiuni militante palestiniene aveau un arsenal de aproximativ 12.000 de rachete sau mortare în Gaza. Marți, de la ora 15:00 GMT, militanții au tras aproximativ 3.300 de rachete asupra Israelului, dintre care 450 până la 500 au scăzut, provocând victime în Gaza, a spus un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Ce s-a întâmplat peste noapte?

Sirenele au sunat în sudul și centrul Israelului ca răspuns la ultimul baraj de rachete palestiniene. Avioanele israeliene au efectuat zeci de raiduri, multe dintre ele asupra orașului Khan Younis. Doi militanți palestinieni au fost uciși într-un raid aerian israelian care viza un apartament dintr-o clădire din centrul orașului Gaza miercuri dimineață, relatează BBC Rushdi Abualouf.

Mulți palestinieni din Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est au luat parte la o grevă generală pentru a protesta împotriva bombardării Gaza. Zonele din interiorul Israelului cu o majoritate arabă israeliană, cum ar fi Haifa, s-au alăturat, de asemenea, grevei.

Cei mai mulţi morţi într-o zi de la începutul conflictului dintre palestinieni şi israelieni

Oficialii palestinieni din Gaza spun că duminica a fost cea mai mortală zi de când au început luptele actuale cu Israelul. Peste 40 de persoane au fost ucise în ultimele atacuri aeriene israeliene asupra Gaza, spun oficialii de acolo.

Armata israeliană spune că militanții palestinieni au lansat peste 3.000 de rachete asupra Israelului în ultima săptămână. Numărul de rachete este unul uriaș şi a făcut sute de victime printre care și mulţi copii.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că lupte suplimentare ar putea duce regiunea într-o „criză incontenabilă”. El a pledat pentru încetarea imediată a violenței „cu totul îngrozitoare”.

Adauga un comentariu