Actualitate

Premierul Poloniei îl acuză pe Vladimir Putin pentru situația migranților de la granița cu Belarus

Publicat: 10 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul Poloniei îl acuză pe Vladimir Putin pentru situația migranților de la granița cu Belarus
Cel puțin 2.000 de migranți, inclusiv femei și copii, se luptă cu temperaturile înghețate de la granița dintre Polonia și Belarus

După ce a cerut intervenția NATO, Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei a lansat acuzaţii grave la adresa lui Vladimir Putin. Acesta susţine că liderul Rusiei este vinovat pentru situația migranților de la granița cu Belarus. Mateusz Morawiecki a spus că liderul autoritar al Belarusului, un aliat apropiat al lui Putin, orchestrează criza, dar „își are mintea la Moscova”.

Cel puțin 2.000 de migranți sunt blocați la graniță în condiții de îngheț. Liderul Belarusului, Alexandru Lukașenko, neagă afirmațiile că trimite oameni peste graniță ca să se răzbune pentru sancțiunile UE.

Vladimir Putin ar fi responsabil de criza migranților din Belarus, susține premierul Poloniei

Imagini video arată mulțimi de oameni pe partea belarusă a unui gard de graniță cu sârmă ghimpată cu Polonia. Vladimir Putin ar coordona acest val de migranți, susține premierul Poloniei. Unii încearcă să-și forțeze drumul folosind tăietori de șuruburi, trunchiuri de copaci și forță de grup, în timp ce paznicii polonezi îi resping cu ceea ce pare a fi gaz lacrimogen.

Mulți dintre migranți sunt bărbați tineri, dar există și femei și copii, majoritatea din Orientul Mijlociu și Asia. Ei campează în corturi chiar în interiorul Belarusului, prinși între paznicii polonezi pe de o parte și paznicii belaruși pe de altă parte. Temperaturile peste noapte la graniță au scăzut sub zero și mai multe persoane au murit deja în ultimele săptămâni.

Vorbind marți la o sesiune parlamentară de urgență, după ce a vizitat trupele la graniță, Morawiecki a spus: „Acest atac pe care îl conduce Lukașenko își are mintea la Moscova, creierul este președintele Putin”. El i-a acuzat pe liderii ruşi şi belaruşi că încearcă să destabilizeze Uniunea Europeană – din care cele două ţări nu fac parte – permiţând migranţilor să călătorească prin Belarus şi să intre în bloc. De altfel, premierul a cerut intervenția NATO.

Morawiecki a descris situația drept „un nou tip de război în care oamenii sunt folosiți că scuturi umane” și a spus că Polonia are de-a face cu o „piesă de teatru” care este concepută pentru a crea haos în UE.

El a adăugat că a fost prima dată în ultimii 30 de ani când securitatea graniței Poloniei a fost atât de „atacată brutal”.

Polonia a trimis armata la granița cu Belarus pentru a opri valul de migranți

Polonia a trimis trupe suplimentare la graniță și a avertizat cu privire la o posibilă escaladare „armată”, de teamă că Belarus ar putea încerca să provoace un incident. Polonia, Lituania și Letonia, care fac parte din UE, au înregistrat o creștere a numărului de persoane care încearcă să intre ilegal în țările lor din Belarus în ultimele luni. Marți, Lituania a declarat stare de urgență la granița cu Belarus, care va intra în vigoare la miezul nopții. Polonia a înregistrat cele mai multe sosiri, în special în jurul punctului său principal de trecere a frontierei de la Kuznica.

Polonia a fost acuzată că împinge migranții înapoi peste graniță în Belarus, contrar regulilor internaționale de azil. Jurnaliştilor şi agenţiilor de ajutor le s-a interzis accesul în zonă.

„Nimeni nu ne lasă să intrăm nicăieri, Belarus sau Polonia”, a declarat Shwan Kurd, în vârstă de 33 de ani, din Irak, pentru BBC, printr-un apel video.

 

Adauga un comentariu