Actualitate

Preţul la carburanţi a explodat. Şedinţă de urgenţă la Guvernul Ciucă

Publicat: 10 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Preţul la carburanţi a explodat. Şedinţă de urgenţă la Guvernul Ciucă
Întâlnire la Palatul Victoria. Premierul Nicolae Ciucă a convocat o ședință de urgență după ce prețul carburanților a explodat

Prim-ministrul României, Nicolae Ionel Ciucă, a convocat astăzi, 10 martie 2022, o şedinţă de urgenţă la Palatul Victoria. Premierul se întâlneşte cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi ministrul Economiei, Florin Spătaru. Întâlnirea va avea loc la ora 9,30 şi are loc după ce preţul la carburanţi a explodat.

De asemenea, vor mai participa preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, potrivit anunţului făcut de Biroul de presă al Guvernului.

Preţul la carburanţi a explodat. Şoferii au stat la cozi ore întregi pentru a alimenta

Având în vedere că în spaţiul public s-a vehiculat faptul că preţul carburanţilor va depăşi 11 lei pe litru, şoferii au luat cu asalt benzinăriile din România. Conducătorii auto s-au speriat că nu vor mai putea alimenta cu un preţ rezonabil şi au stat cu orele la rând pentru a face plinul.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis ieri că informaţia potrivit căreia preţul carburanţilor a ajuns la 11 lei pe litru a plecat de la reţeaua de benzinării MOL.

„Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei. (…) Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină. (…) Este exclus să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă”, a afirmat Virgil Popescu, la Digi 24.

Nicolae Ciucă a cerut controale la benzinăriile din întreaga ţară

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut debutul unei serii de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant din România. De asemenea, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că în momentul de faţă nu exista absolut niciun motiv care să cauzeze creşterea accelerată a combustibilului.

„Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri în România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Un litru de benzină a ajuns la 11 lei în unele benzinării

În România, în unele benzinării preţul unui litru de carburant a ajuns chiar la 11 lei, chiar dacă preţul petrolului este în scădere cu 17 procente.

Preţul petrolului a scăzut la nivel internaţional, după ce EAU şi Irak au anunţat că vor creşte producţia. Petrolul Brent a înregistrat o scădere cu peste 17% sau 22 de dolari, pentru a atinge un minimum al şedinţei la 105,60 dolari. Preţul de referinţă a recuperat o parte din pierderi, tranzacţionându-se în scădere cu 13,29 dolari, sau 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. Ţiţeiul american a scăzut cu 12,01 dolari, sau 9,7%, la 111,69 dolari, conform specialiştilor.

De precizat faptul că preţurile au atins minimele sesiunii după ce comercianţii au citat informaţii din presă potrivit cărora un ministru irakian ar fi afirmat că ţara sa este pregătită să crească producţia dacă OPEC+ îi va cere acest lucru.

Financial Times raportase anterior că Yousef al-Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, a declarat că ţara sa este în favoarea creşterii producţiei.

„Asta nu înseamnă nimic. Probabil că pot aduce pe piaţă aproximativ 800.000 de barili foarte repede, chiar imediat, ceea ce ne aduce la o şaptesprezecea parte din drumul parcurs în înlocuirea ofertei ruseşti”, a declarat Bob Yawger, director de contracte futures pe energie la Mizuho.

Având în vedere că prețul la carburanți a explodat, nu au întârziat să apară incidentele nefericite sau amuzante. Ieri, 9 martie 2022, o tânără din Iași a fost lovită de mai mulți indivizi pe motiv că nu ar fi respectat rândul la benzinărie. De asemenea, Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care preturile au crescut foarte mult.

Adauga un comentariu