Local

Primăria Iași montează echipamente de lux în ghetoul din Cantemir! Vecinii au făcut scandal până au fost scoase gardurile de pe terenul viran – FOTO

Publicat: 09 sept. 2020
Primăria Iași investește în zonele moarte ale Iașului, unde nu există zone special amenajate. A fost lansată licitația pentru cumpărarea mai multor echiapmente pentru parcuri, în valoare de 370.000 de euro
Proprietarii din strada Romană, nr. 37 B sunt mulțumiți că Primăria Iași a demontat gardurile din dreptul geamurilor de la parter. Pe lângă parc, vor fi montate mai multe echipamente costisitoare. Nu există nicio garanție că parcul nu va fi distrus în scurt timp

Primăria Iași montează echipamente pentru ghetoul din Cantemir. Săptămâna trecută au montat gardul chiar în geamurile apartamentelor. Ieri, la ordinul Primăriei Iași, au demontat stâlpii gardului. Pe lângă lucrările de 1 milion de euro pentru cinci terenuri din Iași, Primăria Iași mai cheltuie din fonduri europene 370.000 de euro pe echipamente. Ghetoul din Cantermir va fi dotat cu mini-stație meteo, cișmele stradale, rastel pentru biciclete, camere video etc.

Primăria Iași pregătește investiții importante pe terenurile virane din Iași. Unul dintre amplasamente este situat chiar lângă blocul „fantomă” M2, între două blocuri de locuințe, pe strada Romană, nr.37B. Zona este un veritabil ghetou, salubritatea fiind principala problemă. Pe acest amplasament, Primăria Iași deja a ordonat începerea unor lucrări pentru amenajarea terenului. Săptămâna trecută, constructorul Con Ted Company SRL a început montarea gardului. Vecinii au reclamat că stâlpii au fost montați la 60 de centimetri de geamurile blocurilor de la parter. În cursul zilei de ieri, la decizia oficialiilor din Primărie, proiectul a fost modificat, stâlpii au fost demontați. Însă, principala întrebare rămâne. Merită investiți banii europeni în această zonă? Pe lângă amenajarea spațiului verde, vor fi amenajate și echipamente care nu sunt tocmai ieftine.

Amenajarea celor 5 amplasamente costă 1 milion de euro, iar echipamentele, 370.000 de euro

Recent, Primăria Iași a lansat licitația pentru echiparea noilor parcuri dintre blocuri. În total sunt 5 amplasamente în oraș incluse în program: str. Egalității, nr. 27A, Aleea Prof. I. Simionescu, nr. 16A, str. Bradului, nr. 17A, str. Romană, nr. 37B, str. Butnari, nr. 13A. Prima licitație pentru execuția lucrării a fost adjudecată, contractul având o valoare de 1 milion de euro. Recent, la procedura pentru echipamente au participat asocierea CNC Romcenter SRL – New Begining Constructions Company SRL – David Mag Irones SRL și asocierea Ischia SRL – Con Ted Company SRL. Prevederea bugetară este de 370.000 de euro, fără TVA. Pentru amplasamentul din ghetou, municipalitatea a prevăzut următoarele echipamente: 3 panouri interactive, 1 copac cățărătoare, 2 echipamente de cățărare, 2 leagăne cu 3 locuri, 12 bănci, un carusel pentru persoane cu dizabilități, un pachet de 3 cișmele stradale, un pachet coșuri de gunoi, un set de 4 coșuri de gunoi stradal, coșuri pentru deșeuri animale, 3 coșuri de gunoi colectare selectivă, 1 pachet mobilier urban, rastel biciclete, pachet supraveghere video, înregistrator video digital, 11 camere video exterior, pachet sistem irigații, mini-stație meteo, pachet pompare apă. Rămâne de văzut cât vor rezista echipamentele în ghetoul din Cantemir.

Primăria Iași a dat ordin și pentru începerea lucrărilor de modernizare a zonei C.A. Rosetti

Omul de afaceri Cornel Brînză, prin Con Ted Company SRL, a câștigat alt contract pus la dispoziție de Primăria Iași, privind modernizarea zonei de agrement C.A. Rosetti. Și aici se dorește o oază de verdeață pentru ieșenii amatori de petrecerea timpului liber. Contractul are o valoare de 7,3 milioane lei, aproape 1,5 milioane euro. Suprafața de teren studiată este de 17.912 metri pătrați. Accesul în zonă se va realiza prin străzile Albineț, Brândușa și C.A. Rosetti. Zona va beneficia de o grădină de acces, locuri de joacă, zonă de recuperare și fitness, zonă de relaxare pe gazon – meditație, yoga, zonă de jocuri statice pasive, teren de mini-golf, zonă Parkour, skate, patinoar, tiroliană etc. Ordinul de începere a lucrărilor a fost deja emis. Lucrările trebuie executate în maximum 24 de luni.

Comentarii
  • Atat timp cat gunoaiele alea de infractori de acolo vor fi tot in libertate dupa ce au comis zeci si zeci de fapte, furturi, talharii si droguri sunt lasati tot acasa si nu sunt inchisi, nu mai avem sub nici o forma incredere in autoritatile statului. Zeci de masini sparte aici in podul de piatra si Cantemir de gunoaiele de tigani de la ghetouri, ia prins politia de zeci de ori si dupa cateva zile lasati tot acasa iar in continuare fac acelasi lucru, respectiv furturi, talharii si vand droguri, sobolan. Ce incredere sa mai avem in stat? Ce incredere sa mai avem in autoritatile statului? Ce incredere sa mai avem in autoritatile publice, administrative si de politie ale statului?

  • As you can easily understand I’m not romanian, but want to leave this comment because I am really disappointed from this article. I know very well that area as my girlfriend’ mother leaves there so that’s the place where we spend the most of our time when we come in Iasi. I really wonder how you dare to call the neighborhood a „ghetto”. Maybe in Romanian that word means something else, but in my language (I’m Italian) it is a bad word, quite offensive for the good people living there. Why should it be considered a ghetto ?? for the never ending problem of „fantomas” ?? or for the drug dealers living (and still „working”) there ?? Oh, maybe „ghetto” means a place constantly forgotten by the major and the state ?? If so, your suggestion to keep forgetting that place and the people living there is coherent … is it worth to spend some money of a place of which problems you don’t care at all ? You know mr Boaru, some decades ago germans found out some solutions to solve the „ghetto” problems … maybe you can submit some good proposal to Iasi major.

Adauga un comentariu