Prima pagină » Local » Primăria Iași va amplasa 8 stații de încărcare pentru autovehiculele electrice. Iată lista cu locațiile unde ieșenii își vor putea alimenta autoturismele
Primăria Iași va amplasa 8 stații de încărcare pentru autovehiculele electrice. Iată lista cu locațiile unde ieșenii își vor putea alimenta autoturismele

Primăria Iași va amplasa 8 stații de încărcare pentru autovehiculele electrice. Iată lista cu locațiile unde ieșenii își vor putea alimenta autoturismele

10 apr. 2024, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER, în Local

Primăria Iași va amplasa 8 stații de încărcare a autovehiculelor electrice în municipiu. Contractul are o valoare de peste 1,6 milioane de lei

Municipalitatea ieșeană a lansat, recent, procedura de licitație privind contractarea serviciilor de furnizare, construcții și montaj pentru stațiile de încărcare a vehiculelor electrice. Demersul face parte din proiectul „eMove – stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice din Municipiul Iași”.

Primăria Iași va amplasa 8 stații de reîncărcare pentru autovehiculele electrice. Licitația a fost lansată

Potrivit informațiilor publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), administrația publică locală va achiziționa și amplasa 8 stații de încărcare pentru autoturismele electrice, finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în intravilanul municipiului Iași. Contractul are o valoare totală este de 1.627.489,45 lei, fără TVA.

Mai exact, câte o stație de reîncărcare va fi amplasată pe bulevardul Independenței, în parcarea TVR, pe strada Moara de Vânt, la Baza Sportivă Ciric, pe strada Codrescu, la Spitalul Clinic „I.C. Parhon”, dar și pe șoseaua Națională, în parcarea Direcției Exploatare. Acestea vor mai fi amplasate și pe strada Agatha Bârsescu, în parcarea Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, în parcarea de pe strada Bărboi, pe strada Pantelimon Halipa, la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, precum și pe bulevardul Independenței, în parcarea Mitocul Maicilor.

„Noile sisteme de alimentare a spațiilor de reîncărcare autovehicule electrice, se vor realiza plecând pe la cele mai apropiate posturi de transformare sau de la posturile de transformare care au puterea disponibilă, până la blocurile de măcură și protecție, conform avizelor tehnice de racordare emise de către Delgaz Grid. Cablurile utilizate pentru alimentarea firidelor de distribuție de tip E2-2 însumează o lungime de 803 m, acestea fiind de timpul ACYABY 3X150+70 mmp – amplasate pe tronsonul de la BMPT la Firida E2-2”, se arată în documentele publicate.

Primăria Iași dorește să încurajeze creșterea numărului utilizatorilor de automobile electrice

Scopul realizării obiectivului de investiții îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic în municipiul Iași, ca urmare a identificării nevoilor de reducere a poluării aerului, ceea ce va permite atât îmbunătățirea calității vieții populației, cât și îmbunătățirea calității mediului înconjurător.

„Obiectivele urmărite sunt de a crește numărul utilizatorilor de automobile electrice și hybrid în următorii ani și de a dezvolta infrastructura necesară alimentării acestor automobile. De aceea pentru creșterea numărul de utilizatori ai mijloacelor de transport electric, ar fi necesară adoptarea unor măsuri de încurajarea a acestora care să vină în completarea subvențiilor acordate de guver prin intermediul AFM. Măsurile ar putea fi reducerea sau eliminarea impozitelor pentru autoturismele electrice, instalarea de stații de reîncărcare în parcările, aparținând primăriei, aici având în vedere atât parcările stradale cât și parkiing-urile supraterane sau subterane, aflate în zonele centrale sau în cartiere”, mai este precizat în caietul de sarcini al procedurii de licitație.

Este important de știut faptul că firmele interesate pot depune ofertele financiare până la data de 15 mai 2024, ora 15.00.

Primăria Iași va amplasa 8 stații de încărcare pentru autovehiculele electrice. Procedura de licitație a fost lansată recent pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

Comentarii
  • Primaria ar trebui sa instaleze langa statiile de incarcare, si corturi pentru vaccinarea Covid 19. Astia cu electricele sunt si vaccinisti infocati. Salveaza planeta in orice mod, din orice pozitie 🙂

  • @Plm, hai marsh!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024