Economic Local

Primarii din Iași care nu au finalizat amenajamentele pastorale vor plăti anul acesta pentru schițele făcute de specialiști. ”Au mai rămas vreo 30 care nu le-au făcut”

Publicat: 05 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primarii din Iași care nu au finalizat amenajamentele pastorale vor plăti anul acesta pentru schițele făcute de specialiști. Au mai rămas vreo 30 care nu le-au făcut
Mihai Hlihor, directorul OSPA Iași, spune că 68 de primării au finalizat amenajamentele pastorale

Primarii din Iași vor fi nevoiți să plătească pentru amenajamentele pastorale, întrucât termenul privind realizarea lor gratuit expiră anul acesta. Specialiștii Oficiului pentru Studii Pedologice spun că din cele 98 de primării din Iași au finalizat schițele privind îngrijirea pășunilor un număr de 68 de primării. Documentele sunt necesare fermierilor care vor subvenții de la APIA

Primarii din Iași trebuie să plătească pentru amenajamentele pastorale pentru că termenul privind finalizarea lor gratuit a expirat. Potrivit specialiștilor din cadrul Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA), schițele sunt necesare agricultorilor care și în acest an solicită ajutoarele de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Fondurile necesare realizării acestor schițe erau asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Până în prezent au finalizat amenajamentele 68 de primării, din Iași.

”Nu știu ce decizie va lua Ministerul (n.r.- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale), dar cred că săptămâna viitoare ar trebui să știm dacă mai prelungește sau nu termenul de finalizare a amenajamentelor pastorale. De anul trecut se discuta că acest termen nu va mai fi prelungit. Schițele s-au făcut gratuit până acum, dar dacă termenul nu va fi prelungit, primarii vor plăti pentru ele. Din cele 98 de UAT-uri din județul Iași au mai rămas vreo 30 care nu au făcut amenajamentele”, susține Mihai Hlihor, director OSPA Iași.

Primarii care nu au finalizat amenajamentele pastorale până acum le vor plăti în acest an

Specialiștii din cadrul Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) din Iași au primit zeci de solicitări din partea primarilor, la finalul anului 2021, care s-au grăbit să finalizeze amenajamentele pastorale pentru ca fermierii să poată primi subvențiile și în acest an. Anul acesta nu au primit nicio solicitare. Specialiștii în pedologie monitorizează, în această perioadă, terenurile unde fermierii pot depozita gunoiul.

„În această perioadă lucrăm în laborator toate probele de sol luate din teren. Mai avem și acțiunea pe mediu, monitorizare din partea noastră și a Gărzii de Mediu. Monitorizează ca dejecțiile provenite de la animale să nu polueze mediul, iar noi trebuie să facem cartările agrochimice pentru terenurile unde se depozitează gunoiul și să recomandăm zonele unde se pot depozita aceste deșeuri fără ca mediul sau solul să fie afectate”, mai spune Mihai Hlihor, director OSPA Iași.

Numărul tranzacțiilor agricole din Iași este în creștere în anul 2021, comparativ cu anul precedent.

Termenul de realizare a unui amenajament pastoral este de maximum 3 luni, procesul de realizare fiind unul complex

Reprezentanții Direcției Agricole Iași solicită tuturor celor care utilizează astfel de terenuri agricole să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale. Consiliile Locale trebuie să trimită datele privind situația pășunilor la Direcția Agricolă, angajații OSPA Iași efectuează studiul pedologic, iar pe baza tuturor informațiilor centralizate de toate instituțiile implicate se întocmesc amenajamentele pastorale. Suprafața cu pășuni înregistrată în Iași este de aproape 45.000 de hectare și se află în proprietatea primăriilor. Din această suprafață, doar 30 la sută este dată în folosința ieșenilor. Un crescător de animale care ia în arendă de la primărie 1 hectar de pășune primește de la APIA în jur de 700-800 de lei pe an, drept subvenție.

Arenda plătită la primărie este de câteva zeci de lei pe an, iar beneficiarul trebuie să facă niște lucrări de întreținere pentru acest hectar cu pășune. Trebuie să cheltuie cel mult 200-300 de lei pe an pentru lucrările specifice. Pentru numai 5 hectare cu pășune, unui beneficiar îi rămâne suma de cel puțin 3.000 de lei după ce achită arenda la primărie.

Adauga un comentariu