Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț, mesaj pentru enoriașii care vor veni în pelerinaj la Iași: „Trebuie să țineți seama de măsuri care se impun în această perioadă”

Publicat: 05 oct. 2020
Prof. dr. Carmen Dorobăț
Prof. dr. Carmen Dorobăț

Prof. dr. Carmen Dorobăț a lansat un mesaj odată cu apropierea sărbătoririi Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași. De asemenea, aceasta a vorbit despre situația în care se află în prezent unitățile medicale din municipiul în raport cu pandemia de coronavirus. Prof. dr. Carmen Dorobăț le-a transmis enoriașilor care vor veni în pelerinaj la Iași câteva recomandări pentru a se proteja de o eventuală infecție cu SARS-CoV-2.

„La Iași nu ne găsim într-un moment foarte confortabil în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus pentru că în ultimele cinci zile, în fiecare zi, am avut peste o sută de noi infectări. Acest lucru înseamnă că s-a adunat un număr mare de pacienți care trebuie evaluați. Sigur, cei asimptomatice, de regulă, vor să și ei să meargă acasă dar avem și pacienți forme medii sau ușoare care au factori de risc care trebuie să rămână în spital. Ca urmare activitatea din cursul gărzilor a fost extrem de dificilă nu din punct de vedere medical, dar din punct de vedere al presiunii care a fost creată prin absența locurilor libere.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Trebuie să țineți seama de măsuri care se impun în această perioadă”

La un moment dat nu era nici un pat liber în zona de confirmați, nici la noi, nici la spitalele de suport și nici în terapie intensivă. Trebuie să spun că ne-am organizat și din cursul zilei de ieri avem prin Ordin de Ministru alocat un pavilion de 65 de paturi la Spitalul „Sf. Spiridon” pentru pacienții confirmați, și în această zi împreună cu Direcția de Sănătate Publică s-au făcut eforturi pentru a mai aloca șase paturi de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) la Spitalul CFR. Sigur că nu credem că aici ne putem opri. În același timp am dublat cu măsuri de a înainta procesul de a putea da în folosință Spitalul Mobil de la Lețcani.

De ce există atâta efervescență, dacă o pot numi așa, în ceea ce privește conlucrarea cu factorii de decizie locali pentru a avea pe cât posibil locuri pentru confirmați dar și pentru Terapie Intensivă pentru că ne imaginăm că zilele care urmează la Iași va fi o aglomerație deosebită . Sunt ieșeancă, de aceea sunt aici. Iubesc Iașul și această sărbătoare. Totuși trebuie să țineți seama de măsuri care se impun în această perioadă.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Să încercăm să nu mergem spre o socializare intensă mai ales în zonele comerciale”

Păstrarea distanței fizice pentru cei care se află la rând pentru a ajunge la raclă. De asemenea purtarea măștii permanent la raclă sau atunci când ne plimbăm pentru că în această perioadă Iașul este extrem de aglomerat. Tot ceea ce înseamnă condiții de igienă, spălatul pe mâini cu apă și săpun tot ceea ce înseamnă consum de apă numai din sticla proprie, care este cumpărată din locuri de asemenea controlate din punct de vedere epidemiologic.

Să încercăm să nu mergem spre o socializare intensă mai ales în zonele comerciale pentru a ne putea întoarce sănătoși acasă iar rugăciunea noastră să fie urmată de cele bune.Dacă îmi aduc bine aminte chiar Sinodul Bisericii Ortodoxe Române și Preafericitul Părinte Daniel au subliniat la un moment dat că cel mai important este să ne închinăm la locul respectiv, să simți momentul acesta și să ne facem o cruce”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Comentarii
Adauga un comentariu