National

Proiect de ordonanță privind creşterea porcilor. Amendă de până la 8.000 de lei

Publicat: 13 iul. 2021

Proiect de ordonanţă referitor la creşterea porcilor, lansat de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară! Prevede amenzi de până la 8.000 de lei pentru cei care nu respectă restricţiile impuse de autorităţi sau nu iau măsuri de biosecuritate.

Din cauza contextului epidemiologic actual, privind evoluţia pestei porcine africane pe teritoriul țării noastre, nu mai avem voie să hrănim porcii cu resturi alimentare. În plus, cine intră în adăpostul animalelor trebuie să folosească încălţăminte dezinfectată. Mai mult, persoanele fizice care cresc porci nu mai au voie să reproducă animalele în propria gospodărie.

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, a transmis la Digi24: „Sunt câteva reguli de bază pe care le respectă toţi crescătorii de porci din UE şi nu trebuie să existe excepţii, cu atât mai mult cu cât de 4 ani suntem afectaţi de această boală cumplită care a dus la o scădere a capacităţii fermelor româneşti de a pune carne de porc pe mesele românilor de la 70% la 30%.”

Conform lui Ioan Ladoși, e posibil să ajungem să importăm toată carnea de porc.

„Să îşi înregistreze animalele în baza naţională de date. Nu se comercializează porci fără să fie individualizaţi, fără să aibă o crotalie. Trebuie să ştim de unde pleacă un porc şi unde ajunge. Mulţi comercianţi au făcut ravagii, au cumpărat porci extrem de ieftin din focare de pestă şi i-au vândut în alte zone astfel răspândind boală”, a transmis reprezentantul asociaţiei.

Reguli privind creşterea porcinelor

Citeşte această listă cu reguli şi restricţii, ca să ştii ce ai de făcut, pentru a nu primi o amendă de până la 8.000 de lei. Asigură-te că te încadrezi în cerințele menționate în proiectul de ordonanță privind creșterea porcilor:

  • ai voie să creşti porci doar pentru îngrăşare, nu şi pentru comercializare;
  • nu ai voie să reproduci animalele în curtea ta;
  • carnea obţinută în urma sacrificării animalelor e destinată exclusiv consumului propriu, nu pentru comercializare. Așadar, nu poși vinde nici măcar vecinilor;
  • ca să poţi creşte porci, dacă eşti persoană fizică, trebuie să deţii o exploataţie comercială de tip familial, să fii înregistrat SNIIA, să ai autorizaţie sanitar-veterinară pentru creşterea porcilor, dar şi atestat de producător şi carnet de comercializare;
  • ca să creşti porci, trebuie să soliciţi o înregistrare a exploataţiei în SNIIA (Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor);

Condiţii pentru înregistrare în SNIIA

Iată ce condiţii trebuie să respecţi:

  • nu ai voie să hrăneşti porcii cu resturi alimentare şi cu subproduse de origine animală. Așadar, nu ai voe să arunci la porci nici măcar cojile de ouă din bucătărie;
  • trebuie să le asiguri porcilor un spaţiu în care să nu vină în contact cu alte animale (câini, porci sălbatici, porci din alte exploataţii, porci pe care îi creși în propria curte);
  • porcii nu trebuie să ia contact cu carcase sau părţi de carcasă de la porci sălbatici (vii sau morţi);
  • persoanele care îi îngrijesc trebuie să aibă spaţiu unde să-şi schimbe îmbrăcămintea şi încălţămintea. El trebuie să fie la intrarea şi ieşirea din adăpostul porcinelor. Acolo trebuie, de asemenea, să se dezinfecteze foarte bine;
  • dacă participi la activităţi de vânătoare, nu ai voie să intri în adăpostul porcinelor timp de 48 de ore etc.




Adauga un comentariu