Actualitate

Radu Mazăre și Decebal Făgădău, trimiși în judecată pentru o construcție din zona centrală a Constanței – UPDATE

Publicat: 21 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Radu Mazăre și Decebal Făgădău trimiși în judecată pentru o construcție din zona centrală a Constanței - UPDATE
Radu Mazăre și Decebal Făgădău

Procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe fostul primar Radu Mazăre și pe fostul viceprimar Decebal Făgădău pentru o construcție din zona centrală a Constanței.

UPDATE: Decebal Făgădău a demisionat din PSD. Fostul candidat la Primăria Constanța și trecut pe listele partidului la alegerile parlamentare, Decebal Făgădău, a demisionat din PSD.

Știrea inițială

Alături de cei doi, au fost trimiși în judecată Nicoleta Constantin, la data faptei șef al Serviciului autorizații în construcții din cadrul Primăriei municipiului Constanța și Fulvia Antonela Dinescu, la data faptei director executiv adjunct al Direcției administrației publice locale din cadrul Primăriei municipiului Constanța, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit iar Luiza Elena Tănase, la data faptei arhitect șef al municipiului Constanța, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și Mariana Munteanu, la data faptelor inspector în cadrul Primăriei municipiului Constanța – Direcția de urbanism, pentru fals intelectual în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Radu Mazăre, acuzat de complicitate la abuz în serviciu

Radu Mazăre este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În actul de inculpare transmis judecătorilor constănțeni, procurorii DNA Constanța au precizat că cei șase inculpați, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, în cursul anului 2013, ar fi reautorizat, în mod nelegal, construirea unui imobil de lux deja ridicat în proporție de 95% pe plaja din Mamaia, pentru care anterior, autorizația de construire inițială fusese anulată definitiv și irevocabil de instanța civilă.

Imobil construit în zona centrală a stațiunii

Concret, pe plaja din stațiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, ar fi fost construit, cu nerespectarea dispozițiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanța.

În același an, Primăria municipiului Constanța și societatea constructoare au fost date în judecată de o altă societate comercială care deținea o construcție în imediata vecinătate a noului imobil, cerând anularea autorizației de construire.

Prin decizia civilă definitivă pronunțată de Curtea de Apel Constanța în anul 2012, autorizația de construire emisă de Primăria municipiului Constanța a fost desființată.

Instanța a reținut că, la emiterea autorizației de construire, nu s-ar fi respectat interdicția de a construi în interiorul zonei de protecție și că amplasarea imobilului ar fi situată în zona benzii litorale a Mării Negre în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcții definitive. De asemenea s-a mai reținut că autorizația de construcție ar fi fost emisă cu încălcarea dispozițiilor legale referitoare la respectarea drepturilor de servitute de vedere și servitute privind distanța dintre construcții.

Decizie anulată, după ce părțile s-au înțeles

În anul 2013, ca urmare a anulării autorizației de construcție, societatea reclamantă a cerut în instanță, printr-o nouă acțiune, și demolarea imobilului de lux, precum și obligarea Primăriei municipiului Constanța să emită actul administrativ de desființare a lucrărilor ce fuseseră executate în baza autorizației anulate.

La data de 22 august 2013, Primăria municipiului Constanța a cerut respingerea acțiunii ca nefondată. Ulterior, Primăria municipiului Constanța a venit cu o completare prin care înștiința instanța de judecată că a intervenit un element nou, respectiv că a fost emisă, la data de 03 septembrie 2013 o nouă autorizație de construire, pentru imobilul a cărui demolare se cere.

În anul 2016, prin sentința civilă nr.745/2016, Tribunalul Constanța a dispus anularea autorizației de construire emisă la data de 03 septembrie 2013 de Primăria Municipiului Constanța, întrucât pe terenul pentru care s-a emis autorizația era deja construită o clădire (imobilul rezidențial ce fusese construit în proporție de 95% în baza autorizației anulate) prin urmare autorizația din anul 2013 a fost emisă nelegal.

Decizia a fost anulată ulterior, ca urmare a faptului că părțile au ajuns la o înțelegere amiabilă. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Radu Mazăre a fost extrădat ilegal din Madagascar în România?

Radu Mazăre a fost extrădat ilegal din Madagascar în România, în luna mai a anului trecut şi trebuie retrimis în insula din estul Africii. Este decizia definitivă luată de Tribunalul Antananarivo după ce fostul primar al Constanţei a atacat în instanţă decizia autorităţilor din Madagascar de a-l repatria, fără o hotărâre judecătorească.

Anul trecut, pe 8 mai, Radu Mazare a fost arestat în Madagascar, la solicitarea autorităţilor române, după ce fostul primar al Constanţei fusese condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar vizând mai multe retrocedări ilegale.

După 10 zile, Mazăre era suit în avion şi trimis autorităţilor din România, pentru ispăşirea pedepsei. La mai bine un an de la acel moment, Tribunalul Antananarivo (capitala statului Madagascar) a decis că operaţiunea de extrădare s-a făcut ilegal, fără să există o decizie a judecătorilor din insulă, iar fostul primar al Constanţei trebuie readus în Madagascar pentru a avea parte de un proces corect.

 

Adauga un comentariu