National

Raed Arafat avertizează: „Tulpina nouă este din ce în ce mai predominantă. O persoană infectează 5 oameni”

Publicat: 12 mart. 2021
Raed Arafat cu ochelari
Read Arafat, secretar de stat

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, avertizează că numărul de cazuri COVID-19 din România o să crească. Acesta a explicat faptul că un om transmite acum virusul la cinci persoane.

„Tendința este de creștere. Nu mai este de platou.

Tulpina nouă este din ce în ce mai predominantă. O persoană infectează 5 oameni. Numărul de infectați este mai mare. Asta dacă nu cumva ținem în frâu situația.

Nu sunt clarvăzător să spun exact. Dar măsurile sunt menite să încetinească. Sperăm să fie evidente”, a spus Arafat, la Digi24.

Întrebat dacă exclude, în următoarele două săptămâni, 10.000 de infectări pe zi, secretarul de stat din MAI a răspuns: „Nu pot exclude nimic, nu sunt clarvăzător. Ajungem la 7.000 – 8.000 … e posibil ca această creștere să continue, dar măsurile sunt menite să încetinească această creștere”.

De Paști, Raed Arafat nu își dorește impunerea unor măsuri similare celor de anul trecut, însă „atacurile au fost foarte tendențioase în ultimul timp”.

„Noi sperăm să nu ne întoarcem la măsuri similare cu anul trecut de Paști. Eu nu mă pronunț acum, atacurile au fost foarte tendențioase în ultimul timp. Noi sperăm să fie o situație controlabilă și cât mai ok”, a conchis Raed Arafat.

Raed Arafat: „Singurul mod pentru a nu ajunge la un vârf, este esențial să respectăm regulile”

Miercuri seara, 10 martie 2021, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit, la B1 TV, despre carantinarea impusă din cauza pandemiei de coronavirus. El consideră că foarte mulți oameni se luptă din greu să nu respecte regulile.

Secretarul de stat este de părere că ora 22 pentru limitarea circulației pe timp de noapte este o oră rezonabilă, fiindcă „în Franța îți spune să ajungi acasă la 18”.

„Pentru fiecare măsură vine cineva și găsește o soluție. Dar de fapt ne păcălim singuri. Pe lângă măsurile care sunt, mai puțin se observă măsurile care se văd pe zone.

În ceea ce privește ora 22, efectul este ca să ajungi acasă la 22, te pui în mișcare de la 21. Nu am luat măsuri cum e în Franța, care îți spune să ajungi acasă la 18.

Referitor la stațiuni, intenția este reducerea aglomerației. 70 la sută poate duce la reducerea aglomerației în hoteluri. În lift o să fie 2 în loc de 4, la masă o să fie mai puțini la micul dejun.

Când apare o măsură, în loc să înțeleagă ce înseamnă măsură, încearcă să găsească soluții să eludeze.

Din păcate singurul mod pentru a nu ajunge la un vârf, este esențial să respectăm regulile. Dar să nu forțăm să ajungem la cifre pe care nu le putem gestiona”, spune Raed Arafat.

Raed Arafat, despre mutațiile coronavirusului: „Era clar că vom avea tulpinile în România”

Luni, 8 martie, la Antena 3, Raed Arafat a vorbit despre cele trei mutații ale coronaviruslui, care au ajuns și în România. Șeful DSU spune că era de așteptat să ajungă și în țara noastră, deoarece lumea circulă, merge în concedii și există o mișcare constantă.

„Era de aşteptat. În momentul în care se călătoreşte, exista mişcare, lumea merge în concedii, era clar că vom avea tulpinile în România. O metodă de control rămâne protecţia, asta înseamnă masca, distanţare, anumite măsuri luate temporar ca la Timişoara. La acest moment vaccinul este soluţia optimă. E posibil să se ajungă la alte doze de rapel, ca vaccinul antigripal când apar mutatii şi modificări. Vaccinurile reduc şansele unei forme grave.”, a spus secretarul de stat.

 

Adauga un comentariu