National

Raed Arafat, despre locurile de la ATI: „Noi acum achiziționăm echipamente suplimentare”

Publicat: 10 nov. 2020
Raed Arafat purtand masca
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Marți, 10 noiembrie, secretarul general al Guvernului a postat pe o pagină de socializare un mesaj, care cuprindea și afirmația: ”Toate paturile de la ATI sunt ocupate”. Despre această postare, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că lucrurile nu stau chiar în acest fel, fiindcă situația este diferită de la o zonă la alta: „Toate paturile sunt ocupate la acest moment, poate că la un anumit moment în unele zone, da, dar nu aș zice că pe plan național”.

„Noi aveam azi în jur de 300 de ventilatoare libere. 319, ca să fiu mai precis. Acum problema cu aceste venilatoare… unele poate că sunt în secții de pediatrie sau de obstetrică, dar unele se pare că au o problemă de personal. În unele situații avem personal care s-a îmbolnăvit și este în izolare la domiciliu, avem anesteziști care s-au îmbolnăvit și acum lucrăm să vedem unde mai putem trimite personal.

La ATI, în ziua de astăzi nu trebuie să intre decât cine are nevoie de ventilație invazivă sau eventual non-invazivă.”, a declarat ședul DSU.

Raed Arafat: „Noi acum achiziționăm echipamente suplimentare”

Raed Arafat a mai precizat că, în momentul de față, se achiziționează echipamente suplimentare pentru Terapie Intensivă. Astfel, se vor achiziționa niște ventilatoare, care să ofere ventilație non-invazivă.

„Noi acum achiziționăm echipamente suplimentare, care nu sunt ventilatoare obișnuite, sunt aparate pentru ventilație non-invazivă, ca să suplimentăm cu câteva mii aceste posibilități de ventilație, ca să putem să creștem capacitatea pe ventilația non-invazivă, dar și pe ventilația invazivă.

Deci, dacă pacientul are nevoie numai de oxigen, numai de monitorizare, sau de soluții care nu necesită ventilație, acești pacienți nu trebuie să fie în ATI, trebuie să fie lângă ATI, pe paturi cu oxigen. Și atunci, paturile de ATI să fie păstrate numai pentru pacienți care au nevoie de îngrijiri critice și care, bineînțeles, necesită ventilație.”, a afirmat Raed Arafat.

Șeful DSU a anunțat că nu toate paturile de la ATI sunt ocupate, ci doar în unele zone, fapt care se poate modifica de la un moment la altul. Totul depinde de distanță și de dinamică, în cazul în care un pacient are nevoie de un loc la Terapie Intensivă, iar spitalul în care se află nu are pat disponibil și trebuie transferat.

Toate paturile sunt ocupate la acest moment, poate că la un anumit moment în unele zone, da, dar nu aș zice că pe plan național. Poate în București, la un moment dat ajungem la paturi complet ocupate, poate chiar în momentul ăsta. Asta nu înseamnă că în altă zonă a țării nu găsesc locuri de terapie intensivă. Depinde de distanță și depinde de dinamică. Sunt județe care anunță că au ajuns la ocuparea tuturor paturilor, și atunci căutăm în alte zone în care mai avem paturi libere”, a spus Raed Arafat.

Secretarul general al Guvernului, mesaj pe Facebook: „Toate paturile ATI sunt ocupate”

Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului a afirmat marți, în cadrul unei postări pe Facebook în care a luat apărarea restricțiilor impuse la nivel național, că „toate paturile de la ATI sunt ocupate”. După două ore, el a modificat mesajul în: „paturile ATI se ocupă din ce în ce mai repede”.

Adauga un comentariu