Titlurile zilei

Reglare de conturi la CTP Iași. Un vatman este acuzat de trădare de capii instituției. Iată ce i-a deranjat pe „titani”. Emilian Râpanu: „Această decizie a fost discriminatoare și o încălcare a regulamentului” – FOTO

Publicat: 24 feb. 2024
_____ Vizualizări 13 Comentarii
Reglare de conturi la CTP Iași. Un vatman este acuzat de trădare de capii instituției. Iată ce i-a deranjat pe titani. Emilian Râpanu Această decizie a fost discriminatoare și o încălcare a regulamentului - FOTO
Comisia de la CTP l-a găsit vinovat după ce a distribuit imagini spațiul public

Vatmanul Emilian Râpanu a fost acuzat de CTP Iași după ce a distribuit mai multe imagini cu problemele din cadrul companiei. Serviciul Siguranța Circulației a decis să-l sancționeze cu o reducere de 10 la sută din salariu

În luna noiembrie a anului 2023, vatmanul Emilian Râpanu și colegul său, Cristinel Teșan, au vorbit despre probleme la infrastructura de rulare a tramvaielor. După mai bine de 2 luni, Emilian Râpanu a fost chemat de conducerea companiei pentru a da declarații despre un articol apărut în cotidianul BZI.

CTP Iași a acuzat un vatman pentru imaginile distribuite

Compania a hotărât să-l sancționeze pe Emilian Râpanu cu 10 la sută din salariu pentru o perioadă de o luna. Pe 14 noiembrie 2023, în cotidianul BZI a apărut un articol despre starea liniilor de tramvai din oraș. Pentru că a distribuit imaginile în presă, vatmanul a trebuit să dea explicații.

„Sancțiunea asta chiar nu-și avea rostul. De ce spun asta? Păi, în primul rând, am fost invitat de către Serviciul Siguranța Circulației, pentru data de 18 ianuarie 2024, pentru a da declarații despre articolul publicat în data de 14 noiembrie 2023 în BZI, pe când invitația are nr. 428 în Registratura Generală din cadrul Companiei de Transport Public Iași S.A. și datează din 15 ianuarie 2023, lucru ce demonstrează că nu este în concordanță cu realitatea. De ce m-ai chema să îți mai dau declarații după 2 luni de la publicarea articolului, când în articol am explicat, foarte clar și cu probe, niște probleme generale legate de infrastructură, pe care le poate constata oricine, dacă merge pe teren, pentru că nu este niciun secret, infrastructura, calea de rulare a tramvaielor este pe domeniul public”, a reacționat Emilian Râpanu.

Vatmanul nu se află la prima sancțiune, anul trecut, în luna mai, după ce directorul de exploatare Cristinel Talef a încercat să îi ia camera de bord cu forța, a fost sancționat.

„Am sunat la Dispeceratul Central și am anunțat starea macazului și am solicitat, de urgență, o echipă la fața locului pentru a remedia problema atât cu macazul, cât și cu ecartamentul. De asemenea, am pus în vedere Dispeceratului Central că, dacă voi deraia în zonă din cauza macazului defect, să fiu absolvit de orice vină. Este evident că macazul nu a fost întreținut corespunzător de-a lungul timpului și nu s-a intervenit asupra lui pentru că, dacă se intervenea, nu ajungea ca să crape ecartamentul și să lipsească piese din el”, a mai adăugat bărbatul.

Emilian Râpanu: „Consider această decizie una discriminatoare”

 Emilian Râpanu
Emilian Râpanu a mai fost sancționat cu 10 la sută din salariu și anul trecut

Vatmanul se consideră neîndreptățit de această decizia și va face contestație. Recent, o fostă colegă a vatmanului a trecut printr-o situație asemănătoare, fiind sancționată de companie.

„În cadrul anchetei, am îndeplinit cerințele din Art. 82 lit. f, privind informarea operativă a Dispeceratului Central asupra desfășurării procesului de transport, evenimentelor de circulație, cazurilor de indisciplină, precum și a altor situații care prin natura lor ar periclita buna desfășurare a siguranței traficului mijloacelor de transport public. Consider această decizie a Companiei de Transport Public Iași ca fiind una discriminatoare și o încălcare a regulamentului intern”, a precizat Emilian Râpanu.

Emilian Râpanu a anunțat, de mai multe ori, compania și a trimis și în scris probleme de pe străzile din Iași. Totuși, după ce a văzut că nu au fost rezolvate, a decis să facă publice imaginile.

„Compania de Transport Public Iași a reținut, în opinia ei, conform codului etic, faptul că aș fi dezvăluit informații care nu au caracter public și că acele dezvăluiri au fost de natură să prejudicieze imaginea societății. Domnul director general Cristian Stoica a afirmat, în același articol, faptul că toate operațiunile de mentenanță se efectuează conform unui plan de revizii. Și acum se ridică întrebarea, păi ce plan de revizii s-a efectuat la macazul de la CET, dacă a ajuns ca să se dărâme ecartamentul și să lipsească piese din el. Este imposibil să crezi că a ajuns așa peste noapte”, a încheiat vatmanul.

Compania a invocat regulamentul

Conducerea companiei a decis că vatmanul nu a respectat regulamentul intern.

„Vatmanul nu are voie să inducă presa în eroare cu pozele respective. El nu are voie să difuzeze imagini din timpul programului, când merge cu tramvaiul. Eu nu am nicio problemă cu Emilian Râpanu, nici nu am vorbit cu el până acuma, doar dacă m-am văzut cu el așa, întâmplător. A făcut niște adrese la noi, legate de ce a descoperit la calea de rulare a tramvaielor, noi le-am remediat în mare parte, după care i-am trimis hârtie că așa se rezolvă problemele, constructiv. Eu nu am nimic cu Râpanu, dar, dacă el continuă și face tot felul de lucruri împotriva regulamentului, nu am ce să îi fac. Este treaba lui, el alege ce face și cum face. Eu i-am arătat că pot să fiu constructiv și tot ce mi-a scris el acolo am reușit în mare parte să remediem, în măsura în care ne-a fost în putință și vremea ne-a permis”, a declarat Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

Vatmanul de la CTP Iași vrea să depună contestație după ce a fost acuzat că a încălcat regulamentul și a fost sancționat.

Comentarii
  • Asa stie Stoica si slugaii lui sa remedieze „constructiv” problemele semnalate de vatmani, prin diminuarea salariului si amenintari!! D-nule primar Chirica vi se pare normal? Toate liniile sunt praf, tramvaiele la fel, iar voi ce faceti? Incercati sa ascundeti, punand in pericol viata cetatenilor. Bine ca va luati salariile alea uriase fara sa munciti cum ar trebui! De asta sta omu si asteapta juma de ora un tramvai!! Rusine sa va fie!

  • Nu spun de „această decizia”, dar… „Vatmanul se consideră neîndreptățit de această decizia”?!… NEÎNDREPTĂȚIT, Petronele???
    neîndreptățit = care nu are dreptul la ceva; nu este autorizat să…
    NEDREPTĂȚIT = cineva căruia i s-a făcut o nedreptate!!! Ei?!…
    Analfabet funcțional = o persoană care nu este capabilă să să scrie sau/și să citească (ori să facă bine o operațiune matematică în viața obișnuită).
    Iei cumva salariu pentru o asemenea munca de… „jurnalist”?

  • Ctp este o adunătură de oportuniști care au prins posturi bune și și-au băgat și neamurile pe acolo. Regulamentele companiei nu îți permit sa faci publice problemele care sunt, daca o faci sau comentezi ceva ce nu le convine, riști să fii sancționat. Imaginea CTP-ului e varza oricât s-ar strădui conducerea sa nu o arate!

  • Sincer, pe o parte e bine ca scoate la suprafata adevaruri ascunse, dar cred ca nimeni din lumea asta nu ar dori sa aiba un asa angajat ce da tot din casa si nu este loial firmei.

  • Hai sa fim seriosi ca nu e singurul angajat care a scos la suprafata adevaruri ascunse. Au mai fost si alte persoane de-a lungul timpului. Toti angajatii au adevaruri ascunse de spus. Problema e ca nu le spun de frica sa nu fie sanctionati iar daca nu iesi in fata sa spui acele adevaruri ascunse nu se va schimba nimic in binele angajatilor. Stiti vorba aia adevarul doare. Eu il sustin pe Emilian si ar trebui toti sa o facem

  • Felicitari anagajatului,omului care ia atitudine si aduce in atentia opiniei publice problemele ce se regasesc intr-o companie publica cu sefi care nu gasesc solutii si sunt platiti sa le gaseasca si sa le rezolve.Consider ca asta e o forma abuziva de a le inchide gura oamenilor si nu este normala acest tip de gandire de a pastra problemele vizibile de catre toti sa fie tinute doar pentru sefi ca sa poata dormi linistiti.Doar luand atitudine se pot rezolva problemele.Nu stati in firme in care aveti asemenea sefi.Va veti imbolnavi.

  • Are dreptate dl vatman Emilian Rapanu! Eu am lucrat in 2010 la Ctp Iasi Tudor, mi au dat un jaf de microbuz Iveco indicativ 143 cu grave probleme la direcție, pornirea motorului se facea dupa ce actionam simultan vreo 2 butoane improvizate sub volan ! Pe urma mi au dat un autobuz Renault pe Gaz indicativ 62 , dupa ce am facut o semicursa pe traseul 19, sau blocat etrierii de la frână, si am ramas blocat in stație! A fost o experiență dezamagitoare CTP Iasi pt mine, dupa 2 săptămâni mi am dat demisia, si tot dânșii cei de la Birouri Gară erau supărați.

  • Un om inteligent nu trebuie sa stea intr-un sistem defect.Oameni buni cautati in alta parte si lasati acesti sefuti sa se sefuiasca singuri.

  • Acest Vatman trebuie ajutat, sprijinit în lupta cu șefi de acolo. El a arătat tuturor la ce riscuri se expun cei care folosesc mijloacele de transport în comun.
    Întrebarea e?
    Cum de șeful de la TEHNIC avizează ca a cele mijloace de transport sa iasă la stradă (cred că ăla merita 10% pe tot anul, dar dacă e în anturajul DIRECTORULUI, va fi premiat)
    Alo! Alo! DL PRIMAR ce părere aveți?

Adauga un comentariu