Reguli stricte pentru conducerea autoutilitarelor! Puțini conducători auto cunosc legile actualizate în Codul Rutier pentru acest tip de vehicul. De la greutatea încărcăturii, până la tipul permisului necesar, legislația vine cu obligații ce nu trebuie ignorate. Iată ce prevede legea rutieră în 2025.
Reguli stricte pentru conducerea autoutilitarelor!
Ce obligație au șoferii care dețin rulotă
Șoferii care dețin o rulotă sau o autorulotă pot circula pe drumurile publice dacă dețin permis categoria B, dar trebuie să respecte câteva reguli privind greutatea. Ansamblul complet, format din maşina condusă şi rulota tractată, nu poate depăși 3,5 t. Șoferii români pot tracta şi remorci mai grele, atâta timp cât masa totală a ansamblului rămâne sub 4,25 tone. Ansamblurile vehicul-rulotă care ajung la 4,25 t sunt mai lungi. În acest caz, este necesar un curs de pregătire privind distanțele frontale și laterale, însă nu este nevoie de un permis special. Autorulota poate fi condusă şi ea cu permis categoria B.
Posesorii de rulote și autorulote trebuie să mai știe că viteza recomandată pentru deplasarea unei autorulote este de 80 – 90 km/h, în afara localităților, și 90 – 100 km/h, pe autostrăzi și drumuri expres. Este impusă o limită de viteză cu 10 km/h mai mică decât cea arătată pe indicatoarele rutiere, în curbe şi serpentine. Posesorii unui permis de conducere categoria B, pentru vehicule de până în 3,5 tone, pot tracta o rulotă, dar greutatea acesteia nu trebuie să depășească 750 kg. De asemenea, ansamblul complet nu poate depăși 3.500 kg. Există și posibilitatea de a tracta remorci mai grele, atâta timp cât masa totală a ansamblului rămâne sub 4.250 kg. În această situație, este necesar un curs de pregătire, însă nu este nevoie de un permis special. Pentru ansambluri care depășesc 4.250 kg, șoferul trebuie să dețină permis categoria BE.
Se schimbă regulile și în privința montării cârligului de remorcare la mașină. Șoferii nu vor fi amendați dacă au montat cârligul, dar nu îl folosesc, însă trebuie să respecte regulile atunci când tractează o remorcă. În caz contrar, posesorii auto riscă amenzi substanțiale. Reguli stricte trebuie să respecte și cei care conduc o autoutilitară. Dacă vehiculul are o masă totală ce depășește 3,5 tone, este necesar permisul de conducere categoria C.