Medicamente

Remdesivirul nu este recomandat de OMS in caz de Covid-19

Publicat: 21 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Remdesivirul nu este recomandat de OMS in caz de Covid-19
Acest antiviral, despre care se credea că este promițător, nu previne decesele cauzate de Covid-19.

Remdesivirul nu este recomandat de OMS in caz de Covid-19! Acest antiviral, despre care se credea că este promițător, nu previne decesele cauzate de Covid-19 și chiar formele mai puțin severe ale bolii, asigură Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Odata cu la izbucnirea pandemiei COVID-19, comunitatea internațională a căutat o modalitate de a trata această infecție virală. Remdesivirul, prescris de obicei pentru tratarea pacienților cu Ebola și produs de laboratorul Gilead, a fost primul care a obținut o autorizație de introducere pe piață pentru gestionarea formelor severe de Covid-19.

Cu toate acestea, după aflarea concluziilor provizorii ale Comitetului pentru transparență HAS, laboratorul și-a retras cererea de rambursare în septembrie. Într-adevăr, HAS a considerat că beneficiul efectiv a fost scăzut.

De ce Remdesivirul nu este recomandat de OMS in caz de Covid-19?

Pe 20 noiembrie, OMS sfătuiește împotriva acestui antiviral, judecând că nu există „în prezent dovezi că acesta îmbunătățește supraviețuirea sau că nu împiedică plasarea pe ventilație artificială”. Comitetul său de experți, după ce a analizat concluziile publicate în revista medicală BMJ a patru studii clinice care au implicat peste 7.000 de pacienți spitalizați pentru Covid-19, concluzionează că dovezile eficacității nu sunt suficiente. Oamenii de știință indică „posibilitatea unor efecte secundare semnificative” ale remdesivirului, ca să nu mai vorbim de „costul relativ mare și implicațiile logistice” ale unui medicament „administrat intravenos”.

Cu toate acestea, experții OMS rămân în favoarea continuării studiilor clinice care evaluează remdesivirul.

Dexametazona pentru formele severe

În așteptarea unor noi progrese de cercetare pentru a identifica tratamente eficiente, singurele care și-au dovedit eficacitatea în tratarea Covid-19 sunt corticosteroizii precum dexametazona, a căror utilizare sistematică este recomandată la pacienții cu formă severă sau critică.

Potrivit OMS, acesta este singurul tratament care a făcut posibilă „reducerea mortalității la pacienții cu Covid-19, chiar dacă acest lucru este valabil doar pentru o categorie de pacienți grav bolnavi (cazuri severe care necesită administrarea de oxigen)”.

Ce este Remdesivirul?

Remdesivirul este un „inhibitor viral al ARN polimerazei”, care este un medicament care interferează cu producția de material genetic viral pentru a preveni multiplicarea virusului. Remdesivirul face obiectul unui studiu de tratament împotriva coronavirusului ca parte a cercetarii clinice europene Discovery.

Acest medicament antiviral, dezvoltat în 2015 de laboratoarele Gilead (și denumit GS-5734 în limbaj medical), și-a dovedit deja eficacitatea împotriva a doi viruși din familia Coronaviridae: MERS-CoV și SARS-CoV-1. Este utilizat pentru tratarea persoanelor cu virusul Ebola.

Adauga un comentariu