Actualitate

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, trage un semnal de alarmă: Persoanele nevaccinate nu trebuie discriminate

Publicat: 26 iul. 2021
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS stă la un birou și oferă un interviu
Alexandru Rafila consideră că nu trebuie să existe o discriminare între persoanele nevaccinate și vaccinate în România

Alexandru Rafila a vorbit despre posibilitatea introducerii unor restricţii în România pentru persoanele care nu s-au vaccinat. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a menţionat faptul că persoanele vaccinate nu trebuie discriminate.

Medicul a menţionat faptul că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate şi că în perioada următoare vom avea o creștere moderată a cazurilor de COVID-19.

Alexandru Rafila consideră că trebuie monitorizarea circulației tulpinilor în România

Prezent în studioul antena3, Alexandru Rafila a menţionat faptul că situaţia din România trebuie să fie monitorizată strict. Acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi cu circulaţia tulpinilor. De altfel, singurul lucru care poate oferi o siguranţă este vaccinul. Medicul a precizat faptul că, faptul că te vaccinezi te poate feri de o agravare a situaţiei medicale dacă te infectezi:

„În aceste condiții în mod evident trebuie foarte strict monitorizată circulația tulpinilor în România și eventualele focare trebuie rapid puse sub control. În perioada următoare, probabil, această creștere moderată, inițială va fi mai puțin comunitară și mai mult concentrată în focare pe de o parte. Pe de cealaltă parte campania de vaccinare este cea care oferă siguranță.

Cazurile grave, spitalizarea și decesele sunt evitate la persoanele care sunt vaccinate. Atunci în mod evident vaccinarea este răspunsul. Din păcate, noi avem o acoperire vaccinare redusă și chiar dacă am corobora acoperirea vaccinală cu persoane care s-au imunizat prin trecerea prin boală cu siguranță că nu depășim 50% față de alte țări care au răspuns imun generat de boală și de vaccinare mult mai mare.

Din cauza asta eu am anumite rezerve și cred că cel mai important lucru ar fi să încercăm să ne convingem concetățenii că mai avem câteva săptămâni la dispoziție încât acoperirea vaccinală să se apropie de cea din țările din Uniunea Europeană.

Noi suntem pe ultimul loc și, din nefericire, succesul campaniei de vaccinare a fost extrem de limitat şi în momentul de față putem chiar să discutăm de un eșec pentru că în fiecare zi se vaccinează undeva între 5 și 10 mii de persoane. Este foarte puțin”, a spus Alexandru Rafila.

Persoanele nevaccinate nu trebuie să fie discriminate, consideră Alexandru Rafila

În intervenţia de la postul de televiziune menţionat mai sus, Alexandru Rafila susţine faptul că restricţionarea accesului la diverse obiective a persoanelor care nu s-au vaccinat nu reprezintă o discriminare atâta timp cât acestea au la îndemâna posibilitatea de a efectua un test PCR sau antigen:

„Trebuie să evităm să discriminăm oamenii pe baza vaccinării pentru că vaccinarea trebuie să fie voluntară, oamenii trebuie să înțeleagă utilitatea vaccinării. Mie mi se pare că a împărți lumea în vaccinaţi şi nevaccinați nu este un lucru bun pentru că generează frustrări, inechități și discriminarea să știți că nu este încurajată.

Organizația Mondială a Sănătății tot timpul a menționat acest lucru pentru că nu trebuie să faci discriminare între cei vaccinaţi şi nevaccinați, trebuie însă să faci o campanie de informare țintită pentru fiecare categorie socială.

Nu poţi să compensezi incapacitatea Guvernului de a face campanie de informare de bună calitate cu măsuri punitive. Ori lucru ăsta nu pre s-a întâmplat. Adică nu poţi să compensezi incapacitatea guvernului de a face campanie de informare de bună calitate și de a convinge lumea să se vaccineze cu măsuri punitive”, a mai spus Alexandru Rafila.

Specialiştii explică faptul că în România va veni un val 4 al COVID-19

De câteva săptămâni, în spaţiul public au apărut mai mulţi specialişti români care susţin că în România va veni şi valul 4 al COVID-19. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a menţionat faptul că, momentan, în luna august nu se pune problema unei creșteri consistente a infectărilor

Pentru luna august lucrurile arată favorabil și în trendul în care suntem acum. Vedem ce se va petrece de la finele lunii august încolo. Toate analizele arată, și dacă ne uităm ce se întâmplă în alte țări vedem că se adeverește, că vom avea o creștere a numărului de cazuri. explica Andrei Baciu.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății a vorbit despre valul 4 explicând că acest nou val va fi în special al persoanelor care nu s-au vaccinat:

„Cred că sub un procent dintre persoanele vaccinate s-au îmbolnăvit, cel puţin din datele pe care le-a transmis CNCAV. Ce ştim este că, de exemplu, din pacienţii infectaţi cu tulpina Delta avem trei decese confirmate la ultima raportare a INSP şi niciunul dintre aceştia nu era vaccinat. Acest val patru va fi, de fapt, un val al nevaccinaţilor, aceştia vor fi principalii afectaţi”, a spus Ioana Mihăilă la Digi24, relatează Agerpres.

Comentarii
Adauga un comentariu