Oricine și-aduce aminte cu plăcere când în copilărie, în periaoda sărăbătorilor, bunica făcea tot felul de dulciuri, în casă. Fără îndoială, rețeta de nuci ca la bunica nu poate fi uitată, aceste dulciuri fiind apreciate de orice copil.
De obicei, în rețeta de nuci ca la bunica, nucile erau umplute cu o cremă de cacao și suntem convinși că fiecare gospodină își adduce aminte acele arome ale copilăriei și își dorește să-i răsfețe pe cei dragi cu o cu o rețetă tradițională de nuci ca la bunica.
Nucile erau făcute de bunica în niște forme, pe care cu siguranță le găsiți în bucătărie. În cazul în care nu mai vaeți acea formă de la bunica, forma poate fi cumpărată de prin pieţe sau o puteţi chiar comanda online de pe anumite site-uri.
Rețetă de nuci ca la bunica: Ingredientele simple, ca pe vremuri
Pentru rețeta de nuci, bunica folosea ca ingrediente pentru aluat 200g de unt cât mai gras, 600 de grame de făină, de obicei. În cazul în care crezi că mai trebuei, mai poți adăuga puțină făină. Trebuie să ții cont de faptul că aluatul trebuie să iasă moale, însă destul de ferm pentru a putea lucra uşor cu el.
Ca ingredient mai sunt necesare 3-4 ouă, în funcție de cât de mari sunt. De obicei, bunica folsoea ouă de la găinile din curte. De aceea este recomandat ca ouăle să fie de la găini crescute la curte.
În plus, mai sunt necesare 3-4 linguri de zahăr, în funcţie de cât de dulce îţi doreşti să fie aluatul. Trebuie să ții cont de faptul că la final nucile umplute sunt tăvălite prin zahăr.
Și foarte important, să nu uiți de pliculeţul de praf de copt.
Pentru cremă ai nevoie de marginile rămase după cosmetizarea „cojilor” și biscuiţi simpli. În total, prin amestecul acestora, ar trebui să iasă o cantitate de aproximativ 200 de grame.
Se mai adaugă 150 g de zahăr pudră, 200g de nucă mărunţită, o esenţă de rom, o lingură plină de cacao de bună calitate și lapte, aproximativ 200 ml sau cât e nevoie pentru a aduce crema la consistența dorită.
Cum se preapră nucile după rețeta bunicii
Pentru a face aluatul ca la bunica, trebuie bătut untul cu zahărul până se obţine o pastă fină. Se adaugă ouăle unul câte unul. Se încorporează treptat făina în care ai adăugat şi pliculeţul de praf de copt. Aluatul se frământă uşor, doar cât să îl aduci la un loc într-o bilă.
Pe urmă, se formează biluţe de aproximativ 5-7 grame din aluat, fiind suficient pentru cele mai multe tipuri de forme. La început, este indicat să faci doar câteva biluețe pentru a vedea exact care este dimensiunea necesară pentru forma pe care o ai.
Forma se unge cu puți nulei sau unt topit, se pun biluţele de aluat în ea, se pune forma pe aragaz, se presează bine şi se lasă pe foc pe ambele părţi. Este indicat la 15-20 de secunde să verifici pentru a nu risca să arzi aluatul. Așa îți vei da seama de cât timp ai nevoie pentru fiecare parte pentru a se coace frumos.
Când sunt gata, „cojile” se vor desprinde uşor de pe formă. Dacă nu se desprind, poți folosi un vârf de cuțit.
În cazul în care „cojile“ nu ies perfect, având un surplus pe margini, poți folosi un cuţit pentru a îndepărta acele bucățele, pe care poți folosi ulterior incorporându-le în cremă.
Pentru a prepara crema, trebuie amestecate ingredientele menţionate. Trebuie ținut cont de ca ntitatea de lapte adăugată pentru a obține consistența dorită.
Cojile se umplu cu cremă şi se lipesc ușot, având grijă să nu le spargi. Excesul de cremă de pe margini se șterge cu un şerveţel de bucătărie.