Rețeta originală de ișlere este un simbol al rafinamentului cofetăriei clasice. Sunt niște prăjituri fine cu aromă de ciocolată și nucă.
Acestea sunt inspirate din tradiția austriacă și preluate de bucătăriile din Europa, devenind niște delicii iubite de generații întregi.
Rețeta originală de ișlere
Prepararea sa necesită puțină răbadare, însă rezultatul va fi cu adevărat spectaculos. Pentru aluatul fraged vei avea nevoie de 200 grame de unt moale, de bună calitate, de 100 grame de zahăr pudră, de 200 grame de făină albă, de 150 grame de nucă măcinată fin, de 1 gălbenuș, de un praf de sare și de esență de vanilie.
Pentru cremă vei avea nevoie de 150 grame de unt moale, de 100 grame de ciocolată neagră topită și răcită, de 100 grame de zahăr pudră, de 1 lingură de cacao și de esență de rom după gust.
Începe să mixezi untul cu zahărul pudră până când obții o compoziție cremoasă. Adaugă gălbenușul, sarea, vanilia, apoi făina și nuca măcinată. Frământă rapid, doar cât să se lege aluatul, apoi se învelește în folie și se lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute. După răcire, se întinde o foaie de 3-4 mm grosime și se decupează discuri rotunde. Acestea se coc pe o hârtie de copt, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 10 minute, până când devin ușor aurii pe margini.
Pentru cremă, bate untul cu zahărul pudră până când devine spumos, apoi adaugă ciocolata topită, cacaua și esența de rom. Mixează până când obții o cremă fină și omogenă. Pentru glazură topește ciocolata cu o lingură de ulei sau de unt, pentru a avea luciu.
Glazurează fiecare parte superioară a fiecărei prăjituri, apoi lasă-le la temperatura camerei până când se întărește glazura. Află cum poți face și o glazură de cacao cu unt delicioasă.
Iată ce poveste are acest desert atât de gustos
Originea sa se leagă de zona Vienei și a orașului Bad Ischl, o stațiune balneară din Austria frecventată de aristocrația secolelor XIX-XX. Se spune că aceste prăjituri au fost numite după orașul Ischl, fiind create pentru a mulțumi gusturile rafinate ale curții imperiale.
Prăjiturile au fost create în cofetăria Zauner, care funcționează neîntrerupt din anul 1832 până astăzi. Se cunoaște faptul că primul isler a fost preparat în anul 1849. În prezent, în acest loc vei găsi două tipuri de ișlere, unul acoperit cu ciocolată sau umplut cu gem și acoperit cu cremă de cafea.
Rețeta a devenit rapid populară în tot Imperiul Austro-Ungar, iar mai târziu, în țările Europei. Rețeta originală este echilibrată, nu foarte dulce, dar foarte parfumată și plină de personalitate. În România, acestea au fost păstrate în cofetării sub forma lor tradițională până în anii `90, fiind considerate prăjituri de vitrină, deseori alese pentru ocaziile festive.
În ziua de astăzi, acestea sunt în atenția cofetarilor artizanali și a celor ce apreciază rețetele clasice. Pe lângă varianta clasică, acestea se pot prepara în mai multe moduri. Unele sunt făcute doar cu cremă de ciocolată, altele pot fi cu gemuri sau cu diferite tipuri de creme.
Rețeta originala de ișlere este cu adevărat deosebită, foarte delicioasă și încărcată cu o semnificație aparte.