Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru prăjitura fanta cu cremă de vanilie! Iată cum poți înlocui brânza!

Rețeta pentru prăjitura fanta cu cremă de vanilie! Iată cum poți înlocui brânza!

23 mai 2025, 13:10,
Redacția BZI în Culinar

Prăjitura fanta cu cremă de vanilie este o reinterpretare creativă și savuroasă a deserturilor clasice de casă. Blatul umed cu suc de portocale adaugă o notă fresh și fructată, care se îmbină perfect cu crema de vanilie și stratul generos de glazură.

Prăjitura Fanta este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi, mai ales în rândul celor mici. Ea are trei straturi, iar cele trei culori o fac să fie foarte apetisantă. Este ușor de făcut, iar dacă respecți pașii nu ai cum să dai greș cu ea. În plus, prepararea durează aproximativ o oră.

Rețeta pentru prăjitura fanta cu cremă de vanilie

Atunci când vine vorba despre deserturi care impresionează atât prin aspect, cât și prin gust, prăjitura fanta cu cremă de vanilie ocupă un loc special în inimile celor care adoră dulciurile făcute în casă. Această prăjitură a devenit tot mai populară în ultimele decenii, în special în bucătăriile din Europa de Est, datorită rețetei sale simple, dar spectaculoase.

Combinația neobișnuită de suc de portocale și cremă de vanilie pare la prima vedere o alegere curajoasă însă rezultatul este uimitor, obținând un desert care atrage privirile și răsfață gusturile.

Blatul cu suc de portocale, cu textura sa ușor umedă și aromă fructată, are nevoie de un partener pe măsură, iar crema de vanilie este alegerea ideală. Fie că este preparată din lapte, ouă și zahăr, fie din ingrediente mai moderne precum budinca instant sau frișca vegetală, această cremă adaugă un gust de neegalat.

Pentru blat vei avea nevoie de 5 ouă; 150 g zahăr; 100 ml ulei; 100 ml suc fanta sau de portocale; 1 plic praf de copt; 200 g făină; coajă rasă de portocală (opțional). Pentru crema de vanilie: 500 ml lapte; 4 linguri zahăr; 1 plic budincă de vanilie; 200 g unt sau 250 ml frișcă (pentru o variantă mai lejeră); esență de vanilie. Pentru glazură: 1 plic jeleu de portocale sau un pachet de budincă amestecat cu 400 ml suc fanta și 2-3 linguri zahăr.

Mod de preparare

Se bat ouăle cu zahărul până se spumează, apoi se adaugă treptat uleiul, sucul și, la final, făina amestecată cu praful de copt. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată și se coace la 180°C până trece testul cu scobitoarea. La cremă se prepară budinca conform instrucțiunilor, apoi se lasă la răcit.

După răcire, se încorporează untul moale sau frișca, pentru o textură fină și aerată. Glazura e la fel de simplă, se prepară jeleul conform instrucțiunilor, folosind suc în loc de apă și se lasă puțin la răcit.

La asamblare, baltul se așază într-o tavă cu pereți detașabile. Îl poți pune și într-o tavă adâncă, peste care ai pus folie transparentă pentru a putea scoate ușor prăjitura. Peste blat întinzi crema de vanilie și nivelezi bine totul.

Deasupra pui jeleul de portocale, nu înainte de a-l amesteca cu o lingură. Se lasă totul la frigider pentru cel puțin șase ore sau peste noapte. După ce a fost lăsat peste noapte la frigider, prăjitura fanta cu cremă de vanilie se poate servi.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 decembrie 2025
09 decembrie 2025