Sucul de urzica este o bautura foarte buna pentru detoxifierea organismului, concentreaza toate componentele vindecatoare ale plantei si apoi dupa ce se bea, ele sunt absorbite rapid de organism. Indicat este ca sucul de urzica sa fie preparat din frunze si tulpini fragede de plante ce au fost culese in urma cu cel mult 3 ore. Astfel nu exista riscul de oxidare si deci proprietatile acesteia se pastreaza complet.
Urzicile printre plantele cele mai benefice organismului prin continutul lor extraordinar de bogat in vitamine, substante proteice, azotoase, glucide, acizi, saruri minerale, clorofila, avand toti aminoacizii esentiali. Datorita acestei compozitii urzica este un adevarat miracol al naturii pentru sanatate, astfel ca ea se intrebuinteaza pe scara larga in medicina, industria farmaceutica si ca aliment.
Beneficiile si proprietatile sucului de urzici
Frunzele tinere de urzica contin in 100 g: 40 mg vitamina C; 0,250 mg vitamina B1; 1,400 mg vitamina B2; 2,33 mg vitamina E; 3,45 mg vitamina PP; vitaminele A, K si multe minerale, cum ar fi: 250 mg potasiu; 144 mg calciu; siliciu; 6 mg fier, etc.
Urzicile au in continutul lor: 7,9 % proteine; 0,7 % lipide; 7,1 % glucide;
Urtica dioica prezinta un mare interes in alimentatie, deoarece este printre putinele plante care contin toti aminoacizii esentiali: leucina – izoleucina 0,3 %; fenilalnina 0,13 %; tirozina 0,06 %; lizina 0,15 %; cistina 0,008 %; alanina 0,15 %; histidina 0,15 %; etc.
Substanta plantei proaspete ce este vezicanta pentru piele contine acid formic, o enzima si o toxialbumina, care prin uscare sau oparire isi pierde proprietatile vezicante.
Beneficiile si proprietatile sucului de urzici
- – Ajuta la curatarea organismului de toxine.
– Purifica sangele si are efect de detoxifiere asupra tuturor organelor si sistemelor din organism.
– Intensifica procesele metabolice din corp.
– Consolideaza si intareste sistemul imunitar.
– Intensifica procesul de recuperare la cei care au suferit de anumite afectiuni si boli.
– Sucul de urzica este eficient in mentinerea oaselor puternice, in combaterea osteoporozei.
– Normalizeaza activitatea tractului gastrointestinal.
– Sucul de urzica imbunatateste starea de sanatate, combate simptomele care apar in cazuri de aterioscleroza, guta, hemoroizi, diabet, reumatism.
– Ajuta la calmarea starilor de nervi.
– Vindeca afectiunile pancreasului.
– Are efect hipoglicemiant, scade nivelul de zahar din sange.
– Are efect benefic asupra tractului respirator.
– Curata ficatul, rinichii si intestinele.
– Vindeca anemia, deoarece este bogat in minerale, vitamine si oligoelemente.
– Combate obezitatea, are efect diuretic, elimina excesul de lichid din organism. Se bea in fiecare zi cate o cana de suc, cu inghitituri mici. Dupa 2-3 saptamani se va observa ca efectul sau asupra organismului este foarte bun si ca elimina kg in plus, reduce excesul de greutate.
„Sucul din urzica este cea mai activa forma sub care se poate folosi urzicile”
Reţeta românească a sucului de urzica
O altă reţetă foarte utilizată mai ales Transilvania şi Bucovina şi foarte apreciată pentru rezultatele pe care le da se prepară astfel: se culeg frunze şi tulpini fragede de urzici, se spala bine, se scurg de excesul de apă, se mărunţesc cu ajutorul unui blender sau cu maşina de tocat carne; se strecoară prin tifon şi astfel se obţine sucul de urzica concentrat proaspăt. Se bea câte 20 ml de suc dimineaţa pe stomacul gol, cu 20 minute înainte de micul dejun. Dacă gustul nu este pe placul dumneavoastră sucul de urzica se poate dilua cu apă(cam 80ml apa la 20ml de suc concentrat de urzica)sau se poate asocia foarte bine cu o bucăţică de ananas sau o felie de portocală
Ca regulă generală, frunzele de urzica trebuie să fie stoarse imediat după spălare cu apă, cât sunt încă umede, pentru a se extrage mai bine sucul. El se foloseşte şi în edem cardiac şi insuficienta venoasă, astm, tuberculoza, bronşita etc.
Pentru a avea un gust mai bun se poate combina cu supă de legume sau de cereale (ovăz).
Un mijloc foarte eficient de a vă recăpăta tonusul este să consumaţi timp de 10 zile, dimineaţa şi seara, 100 g suc obţinut prin stoarcerea frunzelor proaspete ale unor urzici tinere (care nu au depăşit înălţimea de 15 cm).
Alte moduri de folosire al sucului de urzica
Pentru leucoree sau se fac gargarisme în afte, stomatite – sucul obţinut din frunze, la fel ca cel din partea aeriană, se administrează câte 1 păhărel, dimineaţa şi seara, timp de 10 zile
Sucul de urzica este foarte preţios pentru calităţile sale homeostatice şi vasoconstrictoare; se administrează în cazul în care se scuipa sânge, precum şi în caz de hematurie, sângerare a nasului, hemoragie uterină ( 100 g / zi, de mai multe ori); se mai foloseşte şi la aplicări locale – astfel pentru sângerarea nasului, se introduce în nara o bucată de vata îmbibată în acest suc.
Împotriva hemoragiilor interne, hemoroizilor şi mâncărimilor de piele – Suc proaspăt de urzica: 1/2 pahar de 3 ori / zi;
Precauţii în consumul de urzici
Urzica proaspătă se administrează cu precauţie persoanelor cu tromboze, eventual aflate sub medicaţie, deoarece conţinutul ridicat de vitamina K determină o creştere a vitezei de coagulare.