România, în topul țărilor cu cele mai mari taxe pe salarii din Europa! Conform datelor Eurostat, România se află printre țările cu cele mai copleșitoate sisteme de taxare a salariilor. Diferențele devin și mai vizibile în cazul familiilor cu copii. Iată cu câți bani mai rămân cetățenii la final de lună.
România, în topul țărilor cu cele mai mari taxe pe salarii din Europa!
România se situează în topul țărilor în care angajații rămân cu mai puțin de două treimi din salariul brut. Salariul net, adică suma care rămâne în mână după plata impozitelor și contribuțiilor sociale, variază de la o țară la alta. După datele Eurostat, un angajat român fără copii păstrează doar 63,1% din salariul brut. În scenariul unui cuplu cu doi copii și un singur venit, România se plasează pe ultimul loc din Uniunea Europeană, cu un venit net de doar 70,4% din salariul brut, cu mult sub media UE de 82,6%, precizează stiripesurse.ro.
De precizat este faptul că situația se complică în cazul cuplurilor care au copii și asta pentru că România nu are politici fiscale favorabile familiilor. Deși se acordă anumite ajutoare și stimulente financiare pentru tinerii care au copii, acestea nu reușesc să asigure împreună cu salariul un nivel ridicat de trai.
Mulți români se plâng de faptul că la final de lună nu mai au bani sau chiar ajung să se împrumute pentru a putea face față cheltuielilor zilnice.
Noi ajutoare financiare pentru familiile cu copii
Un nou program legislativ de ajutor aflat în dezbatere vizează familiile tinere cu copii, care plătesc rate pentru locuințe. „Subvențiile pentru căminul familiei” ar putea deveni un ajutor considerabil pentru tinerii care doresc să își asume atât un credit ipotecar, cât și responsabilitatea unui cămin stabil și a unei familii. Noul program vizează subvenționarea dobânzilor la creditele ipotecare în funcție de numărul de copii dintr-o familie tânără.
„Iniţiativa legislativă propune un program destinat familiilor cu copii, auxiliar creditării ipotecare, program care ia în calcul nevoile de locuire ale tinerilor şi le înlesneşte decizia de a-şi întemeia o familie, de a avea copii, respectiv de a-şi asuma mai mulţi copii. Rambursarea unui credit ipotecar presupune eforturi financiare substanţiale pe perioade lungi, de peste 10-15 de ani, iar pentru un cuplu tânăr decizia de a-l contracta echivalează nu de puţine ori cu greutăţi în asigurarea unui buget predictibil pentru traiul zilnic. Astfel de situaţii aduc cu sine amânarea sau renunţarea la anumite cheltuieli, fie de investiţii, fie de mărire a familiei. Prezenta iniţiativă legislativă vine în sprijinul familiilor în privinţa deciziilor de locuire, precum şi în procesul de rambursare a creditelor ipotecare.”, se arată în documentul oficial.
Un aspect important al programului constă în subvenționarea dobânzii aferente creditelor ipotecare. Familiile cu copii vor beneficia de acest ajutor financiar, iar măsurile propuse vizează și creditele contractate prin programele „Prima Casă” și „Noua Casă.” Conform proiectului legislati, beneficiarii vor fi incluși în program pe baza datelor deja disponibile la instituțiile financiare. Se vor actualiza informațiile referitoare la numărul și structura familiei, iar familiile care beneficiază de un credit ipotecar vor fi incluse automat în program.
Îngrijorător este faptul că România se află printre țările cu cele mai mari taxe salariale. Tot mai mulți români se plâng de faptul că rămân cu puțini bani la final de lună și reușesc cu greu să facă față cheltuielilor zilnice și lunare.