Actualitate

România, țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor. Care sunt locurile de muncă pentru care angajatorii nu găsesc candidați

Publicat: 14 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor. Care sunt locurile de muncă pentru care angajatorii nu găsesc candidați
România este ţara cu cei mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, care nu lucrează.

Conform unui studiu recent, România este țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor. Țara noastră se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Iată care sunt locurile de muncă pentru care angajatorii nu găsesc candidați.

România, țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor

România este ţara cu cei mai mulţi tineri, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, care nu lucrează dar nici nu sunt ocupaţi cu educaţia, cu studiul sau cu urmarea unor studii superioare sau măcar liceale.

Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă.

În acest an, se vor oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

De asemenea, Ministerul Muncii a mai precizat că va acorda subvenții pentru angajatorii care aleg să încadreze tineri în diverse categorii. Tineri absolvenți de învățământ primesc o subvenție de 2.250 lei/lună, pe o perioadă extinsă de 12 luni.

Care sunt locurile de muncă cele mai căutate

Există posturi care rămân vacante perioade lungi din cauza faptului că angajatorii nu găsesc candidați, în special în domenii precum construcții, financiar – contabil sau producție, acolo unde, în general, angajatorii se confruntă cu un deficit de talente. Cu cât nivelul de specializare este mai nișat, cu atât timpul necesar găsirii candidaților potriviți crește.

De la începutul anului și până acum, peste 40.000 de joburi pentru absolvenți cu studii superioare au fost postate pe platforma de recrutare. Aproape 30% dintre acestea s-au adresat specialiștilor din retail. Următoarele domenii cu cele mai multe joburi pentru candidații din segmentul sunt servicii, call center, financiar – bancar, construcții și IT.

Celor 40.000 de joburi pentru cei care au studii superioare li se mai adaugă alte 20.000 care se adresează studenților în curs de finalizare a studiilor superioare. Salariul mediu net la nivel național pentru angajații care ocupă poziții de specialiști este de 5.000 de lei. Acest nivel reflectă media netă lunară, pentru toate domeniile de activitate și toate județele din România.

Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună.

Adauga un comentariu