S-a dat lege pentru persoanele care vând produse online! Inspectorii ANAF au început să trimită notificări persoanelor care vând produse pe platformele online, inclusiv pe rețelele de socializare, pentru a verifica dacă aceștia respectă legislația fiscală. Autoritățile au în vedere activitățile comercianților care nu au înregistrat firme, dar și pe cei care nu plătesc taxele și impozitele datorate. Iată ce bani trebuie achitați obligatoriu la stat.
S-a dat lege pentru persoanele care vând produse online!
ANAF va demara verificări pentru a identifica persoanele care vând produse online, dar nu își declară veniturile. Sunt în vizor cei care încasează plăți cash de la curieri în momentul livrării coletelor. Românii trebuie să știe legislația în vigoare, și anume, dacă o persoană vinde produse în mod ocazional, fără a obține un venit constant, nu este necesară înregistrarea în Registrul Comerțului sau la ANAF. În schimb, dacă o persoană devine un comerciant constant (cumpără produse en-gros și le vinde cu profit), aceasta trebuie să se autorizeze ca întreprinzător și să își plătească impozitele și contribuțiile sociale obligatorii. Nici persoanele care vând produse de înfrumusețare prin intermediul unor cataloage de promovare nu scapă de atenția autorităților.
Vânzătorii trebuie să fie atenți la obligațiile lor fiscale și să își declare veniturile, dar să achite și toate taxele și dările la stat. În caz contrar, riscă să fie sancționați cu amenzi uriașe sau cu închiderea afacerii. Persoanele care vând produse online pot fi depistate și cu ajutorul firmelor de curierat. Fiscul primește informații detaliate despre transporturi, inclusiv valoarea produsului, numele expeditorului și al destinatarului, precum și codul de identificare fiscală. Aceste măsuri reflectă intensificarea controalelor autorităților fiscale asupra comerțului online, în special în contextul creșterii numărului de vânzători și tranzacții online.
Noi măsuri de la ANAF pentru românii care primesc bani din străinătate
Mulți români primesc bani din străinătate sub formă de cadouri sau donații, însă legislația din România impune obligații de declarare și impozitare pentru astfel de venituri. În majoritatea cazurilor, cadourile și donațiile nu sunt supuse impozitului pe venit și nu trebuie declarate la autoritățile fiscale. Cu toate acestea, există situații specifice care necesită o atenție specială.
Pentru a preveni orice probleme cu autoritățile fiscale, se recomandă ca persoanele care primesc sume de bani sau bunuri din străinătate să păstreze documentele relevante care să ateste natura și proveniența acestora. Aceste documente pot include contracte de donație, dovezi de transfer bancar sau alte acte justificative. Atunci când se primesc bani din străinătate, trebuie să fie menționat pe borderoul de trimitere motivul pentru care sunt trimise sumele respective. Donațiile sau cadourile în bani nu sunt impozabile, atâta timp cât suma primită nu reprezintă contravaloarea unui serviciu prestat și nu depășesc suma stabilită prin lege. În cazul în care donațiile, darurile sau cadourile în bani depășesc suma de 25.000 de lei, transferurile trebuie să fie realizate în fața unui notar public.
Conform legislației din România, veniturile provenite din surse neidentificate vor fi supuse de ANAF unui impozit de 70%. O lege recentă îi vizează și pe românii care vând produse online. Comercianții sunt obligați să își declare veniturile și să achite toate dările la stat. Mai mult, cumpărăturile românilor plătite cu cardul vor fi monitorizate de ANAF.
intre jafnaf si cei care încasează plăți cash de la curieri în momentul livrării coletelor, aleg pe cei care incaseaza cash
acel moment in care anaf plange ca nu poate jupui pielea de pe toti romanii :))))
Si cum imi inchide „afacerea” daca eu nu am o afacere? Imi deschid ei firma si dupa o inchid ca sa-mi dea amenda pe pers juridica?
Daca merg si verifica la interlopii din toata tara asta, sigur ANAF face bugetul tarii pe mai mult de 50 ani.
Dar nu au curaj sa faca asta desi pot merge in control asupra bunurilor mobile si imobile, conturilor, etc insotiti de Jandarmerie si Politie.
Care lege ???? Numarul si data cand a fost promulgata va rog. Multumesc!
nr de lege si data cand a fost publicata in MO/