National

Ce trebuie să știe românii care fac cumpărături online. Iată care sunt cele mai mari pericole

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce trebuie să știe românii care fac cumpărături online. Iată care sunt cele mai mari pericole
Experții cibernetici au realizat un ghid de securitate pentru a putea evita fraudele online în preajma Sărbătorilor Pascale și nu numai.

Iată ce trebuie să știe românii care fac cumpărăturile online. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, a pregătit un ghid de securitate a datelor online în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru a evita problemele. Iată care sunt cele mai mari pericole.

Ce trebuie să știe românii care fac cumpărături online

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a realizat, înaintea sărbătorilor, un ghid de securitate a datelor online şi recomandă cumpărături online în special de pe site-uri româneşti, eventualele fraude putând fi mai uşor depistate.

„Fiţi atenţi la datele dumneavoastră financiare când faceţi cumpărături online în timpul sărbătorilor! De obicei, în perioadele festive, putem deveni mai puţin vigilenţi în ceea ce priveşte securitatea site-urilor pe care le vizităm şi putem acţiona în grabă”, au transmis, luni, 29 aprilie 2024, oficialii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

De asemenea, specialiştii de la DNSC recomandă sesizarea Poliţiei la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu aţi devenit victima acesteia.

Ghidul de securitate pentru evitarea fraudelor online

Experții cibernetici au realizat un ghid de securitate pentru a putea evita fraude online:

Foloseşte site-uri româneşti, pe cât posibil – pot fi mai uşor de detectat eventuale probleme.

Verifică înainte să cumperi – recenziile site-ului/produsului.

Foloseşte cardul de credit – ai mai multe şanse de a-ţi recupera banii.

Plăteşte folosind servicii de plăţi sigure – ţi se solicită plata prin transfer bancar? Mai gândeşte-te!

Plăteşte doar când ai o conexiune sigură la internet – evită folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi.

Foloseşte un dispozitiv sigur când plăteşti – fă-ţi la timp actualizările de sistem şi securitate.

Atenţie la reclame, „oferte miraculoase”, „afaceri-bombă” – dacă e prea frumos ca să fie adevărat, probabil nu e!

O fereastră pop-up îţi spune că ai câştigat un premiu fabulos? Mai gândeşte-te!

Dacă produsul comandat nu soseşte la timp, contactează imediat vânzătorul. Dacă nu răspunde, contactează banca.

O altă problemă aflată în discuție este cea a banilor cash. Mulți se întreabă dacă dispar banii cash. Deși în ultima vreme cetățenii folosesc cardurile și nu mai plătesc cu bani cash, unii sunt de părere că numerarul nu ar trebui să dispară complet. Scăderea numerarului nu este criticată doar de persoanele în vârstă, care nu au abilități digitale, ci și de cei care nu au conturi bancare. Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare, în timp ce apariția multor sucursale „fără numerar” care oferă împrumuturi este un semn clar al entuziasmului de a scăpa de tranzacțiile costisitoare.

Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților. Până în 2026, procesul început deja în Australia ar trebui să se finalizeze, și anume eliminarea completă a numerarului. Aparent, din circulație, a dispărut deja aproximativ un miliard de dolari în format fizic.

Una dintre multele critici aduse dispariției numerarului este că mulți oameni vor fi afectați, mai ales persoanele în vârstă și cei cu dizabilități. O altă problemă ține de riscurile de securitate tot mai mari, cum ar fi atacurile cibernetice și alte forme de infracțiuni cibernetice. Analiștii economici sunt de părere că numerarul nu va dispărea atât de ușor, chiar dacă banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii.

Adauga un comentariu