Local

Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă. Sf. Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Iată ce trebuie să facă în această zi toți creștinii

Publicat: 26 oct. 2021
Reprezentare iconografică cu Sfântul Mucenic Dimitrie
Astăzi, 26 octombrie 2021, în calendarul ortodox este prăznuit Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, o sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă Română

Creștinii-ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, martir în credința pentru Dumnezeu. Sărbătoarea de astăzi este și una plină de simbolistică și tradiții peste tot în țară. Sfântul Dimitrie este socotit a fi patronul iernii pastorale. În această perioadă, pe Dealul Patriarhiei din București are loc și pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Capitalei

Ziua de astăzi, 26 octombrie 2021, este o zi cu o însemnătate aparte pentru credincioși. Creștinii-ortodocși îl sărbătoresc în această zi pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. A fost unul din martirii credinței în Dumnezeu, fapt pentru care a ajuns să fie persecutat și aruncat în temniță. Dimitrie și-a găsit sfârșitul în temniță pentru că a ajutat un creștin să înfrângă un războinic preferat al regelui în lupte. Ulterior, moaștele sfântului au făcut multe minuni și tămăduiri. Tot în aceasă zi, câteva sute de mii de români, care poartă numele Sfântului sau derivate ale acestuia, își serbează ziua onomastică.

Viața Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

În toate icoanele, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, prăznuit astăzi, 26 octombrie 2021, este îmbrăcat ca un militar: poartă tunica de zale a ofițerilor romani și o suliță sau o sabie. Uneori arc, scut sau toate împreună. Icoanele îi înfățișează pe sfinți cu aspectul și în ipostazele care le reprezintă cel mai bine sfințenia. Sfântul Dimitrie a fost fiul guvernatorului Tesalonicului, a fost viteaz în războaie, ceea ce l-a făcut prețuit de împăratul Maximian. Din momentul în care își mărturisește credința în Hristos, Dimitrie nu mai pune mâna pe armă.

Ce trebuie să facă toți creștinii de această sărbătoare?

Sărbătoarea de astăzi este cunoscută în popor drept Sâmedru, adică patronul iernii pastorale. El este socotit a fi și patronul caselor și paznicul care-i apără pe oameni de fiarele sălbatice. Credințele și legendele populare îl înfățișează pe Sâmedru ca pe un bătrân obișnuit, păstor sau crescător de vite. Acum, în plină toamnă, într-o perioadă de îmbătrânire simbolică a timpului, se consideră că zeitatea populară murea și învia simbolic în cadrul unui ceremonial nocturn.

Un important stâlp calendaristic, sărbătoarea concentrează numeroase acte ritualice cu caracter apotropaic, de purificare și de divinație, precum și practici de pomenire a morților și de pronosticare meteorologică. Ciobanii își aruncau cojoacele în mijlocul tarlalei pentru a proba cum va fi iarna. Dacă pe cojoc se așeza o oaie albă, se considera că iarna va fi lungă și aspră, iar dacă se așeza o oaie neagră, se preconiza că iarna va fi blândă. În această zi, credincioșii știu că nu pot face anumite lucruri în jurul gospodăriei.

Tradiții și obiceiuri de sărbătorea Sfântului Dimitrie

Sărbătoarea este socotită și ca o zi a soroacelor. În ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie se aprind focuri peste care sar copiii pentru a fi sănătoși tot anul. Focul are și menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. După ce focul este stins, țăranii aruncă un cărbune în grădină, ca aceasta să primească putere de a rodi. Totodată, în mai multe zone din țară se crede și că dacă de Sfântul Dimitrie este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă și frumoasă. În această zi nu se piaptănă, iar dacă luna va fi plină și cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

Adauga un comentariu