Prima pagină » Sanatate » Scarlatina la copii. Cum pătrunde în organism agentul patogen?

Scarlatina la copii. Cum pătrunde în organism agentul patogen?

06 feb. 2023, 11:00,
în Sanatate

Scarlatina la copii este o boală bacteriană acută cauzată de streptococi. Este cel mai frecventă la copiii cu vârste cuprinse între 2 și 16 ani, sugarii sunt rareori afectați din cauza anticorpilor materni. Pediatrii, specialiștii în boli infecțioase, alergologii și alți medici se ocupă de prevenirea, evaluarea simptomelor și tratamentul scarlatinei la copii, în funcție de necesități.

Infecția este transmisă în principal prin picături de aer, dar o puteți lua prin intermediul hainelor, obiectelor de uz casnic, alimentelor și mâinilor murdare. În unele cazuri, agentul patogen poate pătrunde în fluxul sanguin sistemic prin zgârieturi și tăieturi ale pielii. Odată intrat înăuntru, streptococul se depune pe membranele mucoase ale orofaringelui și începe să se înmulțească. Cel mai mare pericol într-o astfel de boală este reprezentat de eritrotoxină, o substanță specială care este secretată de bacterii. Această componentă este responsabilă de simptomele severe ale scarlatinei la copii: febră, erupții cutanate, dureri de cap și intoxicație.

Scarlatina la copii. Din ce cauză aceștia se îmbolnăvesc?

Perioada de incubație a bolii durează între 2 și 12 zile. Infecția poate apărea nu numai la o persoană care suferă de una dintre infecțiile streptococice, ci și la un purtător sănătos. Grupul de risc include în principal copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani și sugarii care au avut contact cu pacienți infectați cu alte variante de infecții streptococice.

Principalul vinovat este streptococul beta-hemolitic de grup A, care poate pătrunde în organismul copilului prin consumul de alimente și apă contaminate. În unele cazuri, infecția se răspândește prin intermediul obiectelor de uz casnic, jucăriilor, textilelor și rănilor pielii. Cele mai multe cazuri sunt transmise prin picături de aer, motiv pentru care boala se răspândește atât de repede în grupurile de copii aglomerate.

Probabilitatea de a contracta scarlatina este mai mare la copiii care au infecții respiratorii acute frecvente sau suferă de boli sistemice și cronice. De asemenea, copii se îmbolnăvesc de această afecțiune dacă sunt în contact permanent cu pacienți infecțioși.

Este posibilă reinfectarea cu această afecțiune? Primele semne ale bolii

Reinfectarea cu scarlatină este posibilă, dar este extrem de rară. De asemenea, este posibilă transmiterea infecției de la un copil la părinți și la alți membri mai în vârstă ai familiei, dacă aceștia nu au mai avut scarlatină înainte și au o apărare imunitară slabă.

Primele semne de infecție apar, de obicei, în ziua 2-5 de boală. Debutul este întotdeauna acut, cu o creștere rapidă a simptomelor. Simptomele clasice ale scarlatinei la copii sunt febră până la 38-40, greață, vărsături, dureri de cap și disconfort severe. De asemenea, copii au gât iritat, dificultăți de înghițire și amigdale palatine mărite, înroșite și umflate.

Aceasta este o afecțiune în care faringele este vizibil roșu, limba devine roșu aprins, apare o placă albă pe limbă și numeroase umflături roșii pe palat. De asemenea, ganglionii limfatici umflați sub maxilar și în gât, dureri musculare și articulare, precum și spasme.

Scarlatina la copii este ușor de diagnosticat. Boala are o prezentare foarte caracteristică și semne distincte. În cele mai multe cazuri, este suficientă o examinare față în față și un istoric medical. Pentru a determina natura exactă a infecției, poate fi necesară o hemogramă generală cu o numărătoare detaliată a leucocitelor. În unele situații, este indicat un test de coagulare pentru detectarea antigenelor, un test RCT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024