Titlurile zilei

Se implementează sistemul 5G în transportul public din Zona Metropolitană Iași: Călătorii vor fi înregistrați la urcarea în autobuze și tramvaiele CTP Iași cu camere 3D

Publicat: 12 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Se implementează sistemul 5G în transportul public din Zona Metropolitană Iași Călătorii vor fi înregistrați la urcarea în autobuze și tramvaiele CTP Iași cu camere 3D
În autobuzele și tramvaiele din Zona Metropolitană Iași se implementează un sistem integrat prin 5G

Zona Metropolitană Iași va beneficia de un sistem de transport public în care este implementat sistemul 5G prin modelul de e-ticketing, proiectul în valoare de 2,6 milioane euro fiind realizat prin intermediul Regio. Tramvaiele și autobuzele CTP Iași vor fi dotate prin 5G cu sisteme digitale de emitere și validare a tichetelor de călătorie, iar pe lângă asta se vor monta aparate pentru numărarea călătorilor, care utilizează camere 3D instalate la fiecare ușă a mijloacelor de transport public

Transportul public din Iași trece la generația 5G. Zona Metropolitană Iași va beneficia de o investiție consistentă realizată cu ajutorul fondurilor europene în sistemul de transport public operat de Compania de Transport Public CTP Iași. Contractul de finanțare pentru proiectul „Sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în zona metropolitană Iași” a fost semnat pe 10 iunie, iar finanțarea de 2,6 milioane euro este nerambursabilă și se realizează prin Regio. Acest sistem de emitere/validare a titlurilor de călătorie (e-ticketing) va permite colectarea, memorarea, transmiterea și prelucrarea tuturor datelor referitoare la emiterea, vânzarea, utilarea, validarea și controlul titlurilor de transport.
CTP Iași va avea servere dedicate pentru baze de date, pe care vor fi instalate aplicații care vor gestiona dispozitivele din teren, servere de back-up, calculatoare pentru personalul responsabil cu monitorizarea sistemului etc.

Toate autobuzele și tramvaiele CTP Iași vor fi dotate cu sisteme integrate în 5G

Concret, în cazul tramvaielor și autobuzelor CTP Iași , sistemul de e-ticketing va consta în echiparea cu 920 de validatoare duale (pentru carduri contactless și bilete pe hârtie), integrate și compatibile cu sistemul de ticketing existent pe cele 100 de autobuze noi. De asemenea, sistemul vizează instalarea și integrarea de numărătoare de călători, care utilizează camere 3D instalate la fiecare ușă, pentru 261 de vehicule, de calculatoare de bord pentru 249 de vehicule, cu rol de gestionare a validatoarelor și a sistemelor de numărare. Acest sistem integrat prin 5G oferă posibilitatea de transmitere a datelor în timp real către serverele CTP, cu rol de gestionare a informațiilor colectate și a switch-urilor pentru conectarea echipamentelor.

„Scopul general al proiectului este crearea unui sistem de transport public modern și eficient care să deservească într-un mod echilibrat și atractiv locuitorii Municipiului Iași. Punctele de emitere / reîncărcare a cardurilor de călătorie, asociate tonetelor de distribuție a titlurilor de călătorie, vor fi dotate cu calculatoare de gestionare a cardurilor emise / reîncărcate, care vor comunica direct cu serverele CTP, dispozitive de citire / scriere a cardurilor contactless, imprimante de carduri etc. De asemenea, controlorii vor avea dispozitive mobile de verificare a cardurilor, care vor transmite date în timp real către serverele CTP”, au explicat reprezentanții municipalității ieșene.

O imagine completă și în timp real asupra rețelei de transport din Zona Metropolitană Iași

Conform autorităților locale, soluția de management informatizat al sistemului de transport public va avea următoarele funcții majore: vânzarea și reîncărcarea titlurilor de transport (inclusiv cu posibilitatea de gestionare a reclamațiilor privind cardurile defecte, pierdute sau furate); validarea și controlul titlurilor de transport în vehicule; numărarea călătorilor; informarea călătorilor în timp real.

„Astfel, operatorul de transport public va avea o imagine completă și în timp real asupra rețelei de transport (linii, stații, vehicule), a utilizatorilor sistemului și a drepturilor de folosire, precum și posibilitatea de a comercializa cardurile și celelalte titluri de călătorie utilizând canale diverse: puncte de vânzare ale operatorului de transport sau ale unor terți, automate de reîncărcare, portal web, aplicații pentru telefoane mobile, carduri bancare etc.”, au mai precizat reperzentanții Primăriei Iași.

Ieșenii vor ști când ajung autobuzele și tramvaiele CTP în stație

Călătorii din autobuze și tramvaie vor avea acces la un portal public de reîncărcare a cardurilor de călătorie și de informare care va oferi detalii cu privire la traseele de transport și stațiile, oferta tarifară, facilitățile acordate, punctele de emitere și reîncărcare a cardurilor. De asemenea, se vor urmări live poziția vehiculelor pe hartă, sosirile în stații în timp real sau alte mesaje cu privire la diverse devieri de trasee sau blocaje de trafic. Sistemul presupune și realizarea unei aplicații pentru telefoane mobile sau tablete care va oferi informații despre cele mai apropiate stații de transport (pe baza locației GPS), trasee și rute, sosirile în timp real pentru orice stație, rutele optime, în funcție de preferințele de căutare, precum și mesaje de la dispecerat referitoare la devieri de trasee sau blocaje de trafic.

Adauga un comentariu