Local

Serviciile Salvamont din toată țara riscă să fie închise. Guvernul a blocat banii, iar resursele unităților de urgență sunt pe sfârșite: „Nu ne putem juca, este vorba despre operațiuni de salvare” – FOTO

Publicat: 15 feb. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Serviciile Salvamont din toată țara riscă să fie închise. Guvernul a blocat banii iar resursele unităților de urgență sunt pe sfârșite Nu ne putem juca este vorba despre operațiuni de salvare - FOTO
Guvernul economisește din banii Serviciilor Salvamont

Problemele cu care se confruntă salvamontiștii sunt foarte grave, din cauza ordonanței austerității, care a intrat în vigoare pe data de 14 septembrie 2023. Serviciile Salvamont din toată țara riscă să fie închise. Banii sunt blocați de Guvern, iar resursele sunt pe sfârșite. În prezent, toate aceste instituții de urgență fac economie, pentru a nu rămâne fără resurse.

Guvernul economisește din banii Serviciilor Salvamont

Raul Papalicef, vicepreședintele Serviciului Salvamont România, afirmă faptul că, în prezent, Serviciile Salvamont funcționează pe baza unui cuantum procentual din bugetul din anul 2023. Deși s-au trimis mai multe solicitări către toate instituțiile de stat, nici până în prezent nu s-a primit un răspuns. Problema este trată cu indiferență, iar acest lucru va avea consecințe grave, precum închiderea sau comasarea serviciilor, ceea ce este o acțiune greu de imaginat.

„Banii s-au blocat, s-au și luat, la sfârșitul anului, la buget. Acum funcționăm dintr-un procent din bugetul anului trecut, până la aprobarea noului buget, iar restul de prevederi legale s-au raportat până la sfârșitul lunii iunie. Atunci se vor mai lua niște decizii. În momentul de față, funcționăm așa cum funcționăm la fiecare început de an, cu un cuantum procentual față de bugetul anului trecut, este normal. La sfârșitul anului a fost mai greu pentru că s-au retras niște fonduri, nu știu ce să vă spun încă. Cu toate acestea, încă există riscul să fie închise unitățile de urgență, s-au făcut niște memorandumuri, conform legii, pentru că avem activitate unică, încă nu am primit niciun răspuns la acele memorandumuri”, subliniază Raul Papalicef, vicepreședintele Serviciului Salvamont România.

Situația este la limită

În momentul de față, atât siguranța pacienților, cât și viața salvatorilor sunt puse în pericol. Guvernul vrea să economisească din banii unei unități de urgență, fără a ține cont de consecințe. Dacă lucrurile continuă astfel, reprezentanții Serviciilor Salvamont amenință cu proteste.

„Am vorbit și la nivelul național, însă în momentul în care vom avea o rezoluție sau activitatea salvamont din țară va fi afectată de deciziile politice, atunci, bineînțeles că vom face niște forme de protest care vor începe cu greve de avertisment, mergând până la încetarea activității de salvare în zonele montane. Mergem până la capăt, pentru că nu ne putem juca când este vorba despre operațiuni de salvare, în momentul în care avem mii și mii de cazuri în fiecare an și în fiecare sezon. Și suntem singura instituție care funcționează în zonele dificile, în zonele montane înalte, în avalanșe”, adaugă Raul Papalicef.

În prezent, nu se știe cât vor mai ajunge resursele de care au nevoie Serviciile Salvamont. Acest lucru depinde de gravitatea cazurilor cu care se confruntă și de numărul acestora. Până și echipamentele pe care salvamontiști le folosesc sunt foarte scumpe. Echipamentul de protecție, de la bocanci, pantaloni de protecție, mănuși, căciuli, ochelarii de protecție, costă câteva mii de euro.

„Noi am avut niște resurse mai mari, astfel că am traversat perioada mai ușor. Dar  au existat zone în care au existat probleme”, mai spune Raul Papalicef în legătură cu faptul că Guvernul a blocat banii pentru Serviciile Salvamont.

Comentarii
  • Foarte bine. Ce plm sa cautati in creierul muntilor? Bani aruncati. Cine o face, sa o faca pe riscul lui. Ca barbatii. Doar fatalaii au nevoie de salvamont 🙂

Adauga un comentariu