Local

Un ieșean care a căzut de pe munte la Ceahlău ar putea fi ultimul norocos ce a fost salvat de salvamontiști. Guvernul a blocat toate cheltuielile: „Nu poți să faci economie la o instituție de urgență, este jenant pentru România” – FOTO

Publicat: 14 nov. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un ieșean care a căzut de pe munte la Ceahlău ar putea fi ultimul norocos ce a fost salvat de salvamontiști. Guvernul a blocat toate cheltuielile Nu poți să faci economie la o instituție de urgență este jenant pentru România - FOTO
Un ieșean care a fost la un pas de moarte pe Muntele Ceahlău, ar putea fi ultimul norocos ce a fost salvat de salvamontiști

Un ieșean care a fost la un pas de moarte pe muntele Ceahlău ar putea fi ultimul norocos ce a fost salvat de salvamontiști. Bărbatul în vârstă de 42 de ani s-a împiedicat, a căzut pe scările abrupte de la intrare și s-a oprit pe terasă, unde s-a lovit la cap. Acesta a intrat în comă, nu răspundea nici la stimuli luminoși, nici la cei dureroși. Salvamontiștii s-au confruntat cu o situație extrem de grea, punând sub semnul întrebării dacă bărbatul va face față transportului, în condițiile în care afară viscolea.

A fost salvat de salvamontiști, deși această unitate de urgențe riscă să fie închisă

poză cu salvamontiști
Situația este revoltătoare. Deși s-au făcut solicitări la toate instituțiile de stat, problema este tratată cu superficiliate

Cu toate acestea, problemele cu care se confruntă salvamontiștii sunt mult mai grave, din cauza ordonanței austerității, care a intrat în vigoare pe data de 14 septembrie 2023. Serviciile Salvamont din toată țara riscă să fie închise. Banii sunt blocați de Guvern, iar resursele sunt pe sfârșite.

„Ordonanța Guvernului blochează cheltuielile unităților de urgență, momentan nu se mai pot face reparații curente, niciun fel de achiziții pentru echipamente, nu se poate face absolut nimic pentru că banii sunt blocați de către Guvern. Este valabil pentru toate instituțiile, însă la noi este mai grav pentru că avem un alt specific de urgență. Nu s-a ținut cont ca instituțiile de urgență și cele care fac operațiuni speciale să fie exceptate de la această lege. Noi am intervenit, am trimis memorii și solicitări la Guvern, nu s-a ținut cont de nimic. Așa a hotărât Guvernul României, cineva trebuie să-și asume aceste aspecte.

Mai am doi oameni care trebuie echipați pentru a face față fenomenelor atmosferice și gradului de risc a operațiunilor de salvare pe timp de iarnă, pe timp de viscol, în condiții deosebite, pe care doar noi le facem în România. Echipamentul de protecție pe care-l poartă acești oameni, de la bocanci, pantaloni de protecție, mănuși, căciuli, ochelarii de protecție, costă câteva mii de euro. Nu putem face comparație între echipamentul unui simplu turist sau echipamentul pompierului sau jandarmului, oamenii mei stau câteva ore în viscol. Vorbim și despre echipamentele de comunicații, device-uri de detecție de avalanșă, echipamentele medicale, sunt foarte multe componente.

Toată această aparatură trebuie cumpărată de la capitolul de cheltuieli materiale, care este blocat. Nu știm cât ne vor ajunge resursele, acest lucru depinde de gravitatea cazurilor și de numărul acestora. În funcție de ceea ce se va întâmpla anul viitor, depind și resursele pe care le avem. Dacă această măsură se perpetuează și va fi continuată de către Guvern, cu siguranță că resursele se vor termina”, subliniază Raul Papalicef, vicepreședinte Serviciului Salvamont România.

În momentul de față, atât siguranța pacienților, cât și viața salvatorilor sunt puse în pericol. Guvernul vrea să economisească din banii unei unități de urgență, fără a ține cont de consecințe.

„Pe lângă faptul că siguranța pacientului este pusă în pericol, până și viața salvatorului este pusă în pericol. În fiecare trimestru, din cauza condițiilor meteo apar și daune majore sau minore care trebuie reparate. Este firesc, și în oraș cad copaci, imaginați-vă în zona montană, unde este vorba despre vânt, avalanșe. Prin legislația actuală aceste reparații nu mai pot fi făcute, pentru că nu avem de unde să luăm fonduri. Culmea, nici măcar nu sunt sume mari, dar ele există.

Spre exemplu, dacă trebuie să înlocuim un lanț pe un traseu de 10 metri, să spunem că ar costa 400, 500 maxim 1.000 de lei, o sumă derizorie când vorbim despre cheltuielile bugetare. Problema este că nu am voie să fac această cheltuială, nu am cum să fac această reparație. Vorbim de toată țara, toată zona montană turistică a României. Aceasta va fi situația în următoarele luni. Deși am intervenit încă de când s-a creionat această ordonanță, deși am avut promisiuni de la toate ministerele că noi vom fi exceptați, acest lucru nu s-a întâmplat și ne confruntăm cu o situație foarte grea”, transmite Raul Papalicef.

Guvernul a blocat toate cheltuielile

poză cu salvamontiști
Problemele cu care se confruntă salvamontiștii sunt mult mai grave, din cauza ordonanței austerității

Situația este revoltătoare. Deși s-au făcut solicitări la toate instituțiile de stat, problema este tratată cu superficialitate, iar acest lucru va avea consecințe grave, precum închiderea serviciilor de salvamont sau comasarea acestora, ceea ce este o acțiune greu de imaginat.

„Nu mai vorbim despre reducerile de personal care vor fi, dacă această ordonanță își va menține efect asupra serviciilor de urgență, nici despre posibilitatea desființării serviciilor salvamonte în anumite zone din țară, fiindcă în această ordonanță se spune că de la 1 ianuarie vor funcționa unitățile care au peste 50 de angajați. Nu este niciun serviciu public salvamont care să aibă mai mult de 22 de angajați la ora actuală. Vor fi comasate, însă cu ce? Nu se poate, este o struțo-cămilă, imposibil de realizat.

Unii au sediu și funcționează în munți, alții în orașe, ce facem? Efectul comasării unor instituții care nu au numitor comun are ca rezultat creșterea cheltuielilor bugetare, în niciun caz scăderea lor. Până în penultima zi, ni s-a promis că vom fi exceptați. Nu poți să faci economie la o instituție de urgență, este jenant pentru România. Noi nu organizăm nici târguri de Crăciun, nici nu facem brad de 40 de mii de euro sau luminițe. Când dau aceste ordonanțe ar trebui să se uite și la efectele secundare pe care le provoacă, în ce lovește. Serviciile de urgență salvamont au fost scoase de la excepții și au fost băgate cluburile de sport.

Aceste CSM sunt niște tobogane prin care se șifonează banii publici, care ar putea acoperi zece servicii de urgențe la cel mai înalt nivel”, declară Raul Papalicef, vicepreședinte Serviciului Salvamont România, în legătură cu faptul că un ieșean a fost salvat de salvamontiștii care se confruntă cu o situație dificilă.

Comentarii
Adauga un comentariu