Stiri medicale

80% dintre cei infectați cu coronavirus încă au simptome la două luni după îmbolnăvire

Publicat: 13 iul. 2020
Simptomele de Covid-18, prezente si la 2 luni dupa vindecare
Simptomele de Covid-18, prezente si la 2 luni dupa vindecare

Simptomele de Covid-19, prezente si la 2 luni dupa vindecare. Un nou studiu privind persoanele externate din spital după tratamentul pentru Covid-19 a descoperit că 4 din 5 au raportat încă simptome chiar și 2 luni mai târziu.

Cercetările publicate în Jurnalul Asociației Medicale Americane au privit 143 de pacienți din Italia care au fost spitalizați cu Covid-19 și au supraviețuit.

În medie, pacienții au fost evaluați la două luni de la debutul primului lor simptom Covid-19 și au petrecut două săptămâni internati în spital. 28 de pacienți au primit ventilație invazivă sau non-invazivă și, pentru a fi incluși în studiu, au trebuit să fie testati negativ la virus. La momentul evaluării, niciunul dintre pacienți nu a raportat febră sau vreun simptom de Covid-19 acut, dar peste jumătate au raportat oboseală și 43% au raportat lipsa de respirație. Aproape o treime dintre supraviețuitori au raportat dureri articulare, iar 22% au avut dureri în piept.

Simptomele de Covid-19, prezente si la 2 luni dupa vindecare

Doar 13% dintre pacienți nu aveau niciun simptom legat de Covid-19 după 2 luni, în timp ce peste jumătate din oameni au raportat trei sau mai multe simptome. De asemenea, studiul a adresat pacienților o serie de întrebări legate de calitatea vieții lor, 44% dintre pacienți spunând că calitatea vieții lor este mai proastă decât înainte de a fi bolnavi.

Covid-19 este adesea descris ca o boală care afectează grav doar persoanele în vârstă, dar persoanele profilate în acest studiu aveau între 19-84 ani, cu o vârstă medie de 57 de ani.

De remarcat, studiul a analizat doar persoanele care au fost spitalizate cu Covid-19, astfel încât rezultatele pot să nu reflecte persoanele care au avut Covid-19 mai puțin sever, fără a necesita spitalizare. În plus, aproape trei sferturi dintre pacienți au prezentat semne de pneumonie interstițială atunci când erau în spital și nu este neobișnuit ca oamenii să prezinte simptome timp de câteva luni după o pneumonie severă, chiar dacă nu este cauzata de coronavirusul SARS-CoV2.

Cu toate acestea, noile descoperiri adaugă dovezi din ce în ce mai mari că, la unele persoane, Covid-19 poate provoca simptome persistente și de lungă durată, chiar și după ce virusul în sine nu mai poate fi detectat. Mulți medici au avertizat că Covid-19 ar putea provoca handicap pe termen lung la unele persoane care supraviețuiesc bolii și au solicitat mai multe cercetări atât asupra efectelor acute, cât și cronice ale virusului.

Comentarii
  • Tratamentul contra cov. este liber pe internet de luni de zile, testat in multe tari, iranul a fost curatat de cov 19 de mult, cautati pe net Keshe Foundation sectiunea medicala, totul e gratis si la indemana oricui.

Adauga un comentariu