Sindromul metabolic este o afecțiune complexă, ce constă într-o combinație de factori de risc, ce duc la dezvoltarea unor boli grave.
Această afecțiune se află într-o continuă creștere, mai ales în rândul persoanelor ce trăiesc un stil de viață nesănătos.
Ce este mai exact sindromul metabolic?
Acest sistem reprezintă o combinație de factori de risc ce afectează metabolismul și cresc semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și alte complicații grave de sănătate. Această afecțiune este foarte des asociată cu obezitatea abdominală, tensiunea arterială crescută, nivelurile ridicate ale glicemiei și cu un profil de lipide anormal.
Toți factorii pot exista și separat, însă sunt mult mai periculoși atunci când se prezintă împreună, având un impact mai mare asupra sănătății.
Acest sindrom este foarte legat de stilul de viață, mai ales de o alimentație nesănătoasă și de lipsa exercițiilor fizice. Consumul excesiv de grăsimi saturate, de zaharuri rafinate și de sare poate duce la acumularea de grăsime în jurul abdomenului, acest tip de obezitate fiind unul dintre cele mai periculoase.
Lipsa activităților fizice și a sendentarismului sunt factori ce contribuie la dezvoltarea acestui sindrom, deoarece afectează negativ metabolismul și sensibilitatea la insulină.
Pe lângă stilul de viață, poate fi și genetic. Persoanele ce au un istoric familial de diabet de tip 2 sau de boli cardiovasculare sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune. De asemenea, vârsta și genul pot influența prevalența acestuia, fiind cel mai întâlnit la persoane de vârste mijlocii și la bărbați.
Cum îl poți trata și preveni
Prevenirea și tratamentul sunt esențiale pentru a reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovascullare. Măsurile de prevenire sunt legate de adoptarea unui stil de viață sănătos, ce include exerciții fizice regulate și o alimentație foarte echilibrată. De aceea, dieta joacă un rol foarte important în controlul greutății corporale și în menținerea unui metabolism sănătos.
Consumarea de alimente bogate în proteine slabe, fibre și grăsimi sănătoase, precum cele din pește, uleiuri vegetale și nuci vă pot ajuta să preveniți acest sindrom. De asemenea, reducerea consumului de zaharuri rafinate și de alimente foarte procesate este esențială.
Activitatea fizică, precum mersul pe jos, alergarea sau înotul este foarte benefică pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase și pentru îmbunătățirea funcției cardiovasculare. Aceste exerciții ajută și la creșterea sensibilității la insulină, ceea ce poate preveni apariția diabetului de tip 2. Chiar și modificările simple din stilul de viață, precum reducerea sedentarismului, pot face diferența dintre prevenirea și controlul acestui sindrom.
În același timp, pot fi necesare și medicamente pentru a controla factorii de risc, precum hipertensiunea arterială, nivelul crescut al glicemiei și reducerea colesterolului. Nivelurile anormale de colesterol și de trigliceride sunt, adesea, factori determinanți ai acestui sindrom și indicii ale funcționării defectuase.
Acesta este adesea decoperit accidental, la annalize de rutină, deoarece simptomele sale pot fi trecute foarte ușor cu vederea, însă ar trebui monitorizată constant sănătatea, pentru a afla de afecțiuni din timp.
Sindromul metabolic este o afecțiune gravă, ce poate fi prevenită și gestionată prin adoptarea unui stil de viață sănătos.