Prima pagină » Sanatate » Sindromul metabolic – Cum îți poate afecta sănătatea stilul de viață și ce poți face pentru a preveni acest lucru

Sindromul metabolic – Cum îți poate afecta sănătatea stilul de viață și ce poți face pentru a preveni acest lucru

30 mart. 2025, 16:00,
în Sanatate

Sindromul metabolic este o afecțiune complexă, ce constă într-o combinație de factori de risc, ce duc la dezvoltarea unor boli grave.

Această afecțiune se află într-o continuă creștere, mai ales în rândul persoanelor ce trăiesc un stil de viață nesănătos.

Ce este mai exact sindromul metabolic?

Acest sistem reprezintă o combinație de factori de risc ce afectează metabolismul și cresc semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și alte complicații grave de sănătate.  Această afecțiune este foarte des asociată cu obezitatea abdominală, tensiunea arterială crescută, nivelurile ridicate ale glicemiei și cu un profil de lipide anormal.

Toți factorii pot exista și separat, însă sunt mult mai periculoși atunci când se prezintă împreună, având un impact mai mare asupra sănătății.

Acest sindrom este foarte legat de stilul de viață, mai ales de o alimentație nesănătoasă și de lipsa exercițiilor fizice. Consumul excesiv de grăsimi saturate, de zaharuri rafinate și de sare poate duce la acumularea de grăsime în jurul abdomenului, acest tip de obezitate fiind unul dintre cele mai periculoase.

Lipsa activităților fizice și a sendentarismului sunt factori ce contribuie la dezvoltarea acestui sindrom, deoarece afectează negativ metabolismul și sensibilitatea la insulină.

Pe lângă stilul de viață, poate fi și genetic. Persoanele ce au un istoric familial de diabet de tip 2 sau de boli cardiovasculare sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune. De asemenea, vârsta și genul pot influența prevalența acestuia, fiind cel mai întâlnit la persoane de vârste mijlocii și la bărbați.

Cum îl poți trata și preveni

Prevenirea și tratamentul sunt esențiale pentru a reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovascullare. Măsurile de prevenire sunt legate de adoptarea unui stil de viață sănătos, ce include exerciții fizice regulate și o alimentație foarte echilibrată. De aceea, dieta joacă un rol foarte important în controlul greutății corporale și în menținerea unui metabolism sănătos.

Consumarea de alimente bogate în proteine slabe, fibre și grăsimi sănătoase, precum cele din pește, uleiuri vegetale și nuci vă pot ajuta să preveniți acest sindrom. De asemenea, reducerea consumului de zaharuri rafinate și de alimente foarte procesate este esențială.

Activitatea fizică, precum mersul pe jos, alergarea sau înotul este foarte benefică pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase și pentru îmbunătățirea funcției cardiovasculare. Aceste exerciții ajută și la creșterea sensibilității la insulină, ceea ce poate preveni apariția diabetului de tip 2. Chiar și modificările simple din stilul de viață, precum reducerea sedentarismului, pot face diferența dintre prevenirea și controlul acestui sindrom.

În același timp, pot fi necesare și medicamente pentru a controla factorii de risc, precum hipertensiunea arterială, nivelul crescut al glicemiei și reducerea colesterolului. Nivelurile anormale de colesterol și de trigliceride sunt, adesea, factori determinanți ai acestui sindrom și indicii ale funcționării defectuase.

Acesta este adesea decoperit accidental, la annalize de rutină, deoarece simptomele sale pot fi trecute foarte ușor cu vederea, însă ar trebui monitorizată constant sănătatea, pentru a afla de afecțiuni din timp.

Sindromul metabolic este o afecțiune gravă, ce poate fi prevenită și gestionată prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`