Culinar

Smântână de gătit. Cum să-ți faci propria cremă pentru o cină perfectă?

Publicat: 27 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Smântână de gătit. Cum să-ți faci propria cremă pentru o cină perfectă
Astfel, începeți a găti smântână prin adăugarea unui vârf de cuțit de sare în lapte

Smântâna de gătit este, de fapt, o cremă de grăsime din lapte și apă. Laptele natural de vacă, care este, de asemenea, o emulsie, poate avea un conținut de grăsime cuprins între 3,5% și 6%, în funcție de tipul de bovine. Pe când, smântâna este o emulsie cu un conținut mai mare de grăsime, între 10% și 30% sau mai mult.

Grăsimea din lapte este una dintre cele mai complexe grăsimi care se găsesc în natură, cuprinzând mulți acizi grași diferiți care dau aromă produselor lactate, în special brânzei. Atunci când sunt încălzite, unii dintre acizi sunt susceptibili de a se descompune. Acest fapt explică în parte gustul mai slab nuanțat al brânzeturilor fabricate cu alt lapte decât cel crud. Instabilitatea la încălzire este una dintre calitățile negative ale emulsiilor. Acestea pot fi observate atunci când se adaugă frișca la o cafea prea fierbinte sau când se prepară sosuri din aceasta, astfel încep să apară picături de grăsime la suprafața lichidului.

un bol cu smantana de gatit pe o masa
Este bine să știi că atunci când vei pregăti un sos folosind această smântâna nu vei observa diferențe de cea naturală

Smântână de gătit. Cel mai rapid mod de preparare a cremei culinare

Desigur, o cafea și o frișcă bună necesită o smântână proaspătă și naturală, pe care nici cel mai priceput bucătar nu o poate prepara foarte ușor. Pentru diverse preparate culinare la domiciliu, smântâna se poate obține prin emulsionarea laptelui cu grăsimi.

Există rețete pentru prepararea smântânii din lapte și unt. Dezavantajul este că acestea sunt valabile până la 12 ore. Astfel, marii bucătari propun un mod foarte rapid, aproape instantaneu, de a face o cremă culinară din lapte și ulei de gătit. Aceasta presupune amestecarea laptelui și a uleiului de gătit cu un mixer, exact ca la prepararea maionezei.

un bol cu smantana de gatit pe o masa
Laptele trebuie să fie de preferință rece de la frigider

Pentru a pregăti această cremă deosebită vei avea nevoie de 100 ml de lapte integral rece, un vârf de cuțit de sare, ulei vegetal 75 g până la 150 g, în funcție de grosimea dorită a cremei pentru gătit. Laptele trebuie să fie de preferință rece de la frigider.

Cu ce să începi pregătirea smântânii din lapte pentru cel mai delicios fel de mâncare

Astfel, începeți a găti smântână prin adăugarea unui vârf de cuțit de sare în lapte. Cu mixerul la viteză maximă, bateți laptele până devine spumos și începeți să adăugați untul în timp ce bateți amestecul. La un moment dat, veți simți cum amestecul începe să se îngroașe.

un bol cu smantana de gatit pe o masa
Cu mixerul la viteză maximă, bateți laptele până devine spumos și începeți să adăugați untul în timp ce bateți amestecul

Aduceți amestecul la grosimea dorită și îl puteți folosi imediat sau crema se pune la frigider pentru a se mai îngroșa.  După cum au subliniat marii bucătari, o emulsie similară se obține prin adăugarea laptelui și a untului într-un pahar, punându-l într-un blender de imersie și pornindu-l. Este bine să știi că atunci când vei pregăti un sos folosind această smântâna nu vei observa diferențe de cea naturală.

Smântâna de gătit este folosită pentru feluri principale, supe, supe de piure și sosuri. Bineînțeles, crema culinară este folosită pentru felurile principale, deoarece nu conține îndulcitori și este un adaos incredibil de gustos la cartofii copți, ciupercile sau carnea de pui. Este bine să știi atunci când folosești frișca că schimbările bruște de temperatură vor determina separarea produsului, astfel încât crema trebuie adusă la temperatura camerei sau încălzită ușor înainte de utilizare. Se recomandă să se îndepărteze crema de pe foc sau să se reducă focul la minimum înainte de a o introduce în mâncare.

un blender cu smantana de casa
Atunci când sunt încălzite, unii dintre acizi sunt susceptibili de a se descompune
Adauga un comentariu