Local

Șoferii protestatari de la CTP au fost dați în judecată de conducere! Directorul instituției: „Șoferii trebuie să suporte consecințele!”

Publicat: 05 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Șoferii protestatari de la CTP au fost dați în judecată de conducere Directorul instituției Șoferii trebuie să suporte consecințele
Reprezentanții CTP Iași au contestat în instanță legalitatea protestului organizat de angajați în urmă cu mai bine de o lună

În urma protestului spontan, declașat de către șoferii din cadrul CTP, compania a decis să-i acționeze în instanță pe protestatari. Cu toate că șoferii au decis să renunțe la protest momentan și să își reia activitatea până la primirea unui răspuns din partea conducerii CTP, procesul se va desfășura în continuare

În dimineața zilei de 2 noiembrie 2021, toți șoferii din cadrul CTP au refuzat să scoată autobuzele pe traseele din oraș. Astfel, s-a declanșat un protest spontan, care a avut loc în depoul din zona Tudor Vladimirescu. Șoferii au refuzat să își reia activitatea din cauza neregulilor pe care le-au semnalat în cadrul protestului, în special cele legate de salarizarea din instituție. Acestă acțiune a șoferilor a determinat conducerea CTP să îi dea în judecată. Cu toate că șoferii și-au reluat activitatea în cursul zilei de 3 noiembrie, procesul se va desfășura în continuare.

„Nu voi retrage plângerea din instanță. Șoferii trebuie să suporte consecințele protestului spontan și nelegal pe care l-au declașat. Consecințele pe care șoferii le vor suporta sunt cele prevăzute în contractul de muncă și fac referire la oprirea nejustificată a activității. Eu nu îmi doresc să concediez niciun șofer, consecințele vor fi stabilite în urma procesului din instanță. Deocamdată lucrăm la evaluarea prejudiciului. Așteptăm să vedem ce spune instanța care se pronunță pe conflictele de muncă, în funcție de rezoluție, vom vedea”, a declarat Cristian Stoica, directorul general al CTP.

Răspunsul șoferilor pentru procesul demarat de către CTP

Toți șoferii care nu au ieșit pe trasee sunt chemați în instanță în cursul zilei de astăzi, la ora 12:00.

„Conducerea CTP a spus că în cazul în care renunțăm la protest și ne reluăm activitatea, își va retrage plângerea”, a spus Paul Pauleț, reprezentant al sindicatului șoferilor CTP.

Negocierea salariilor a mai fost discutată până acum de către conducerea CTP și liderii sindicatelor, în schimb nu s-a ajuns la nicio concluzie.

„În luna septembrie, sindicatul șoferilor a făcut o solicitare către Compania de Transport Public Iași pentru începerea unor negocieri de creștele a salariilor. Compania ne-a spus că, după sărbătorile Iașului, vor fi chemate toate sindicatele șoferilor pentru a începe negocierile. Am fost chemați într-adevăr, dar nu pentru a discuta creșterea salarială. Ceea ce nu mai înțeleg eu este faptul că, odată ce eu i-am dat în scris directorului că sindicatul nu a avut nicio treabă cu acest protest și nu și-l asumă, de ce a fost dat în judecată?”, a mai adăugat Paul Pauleț.

Protestul a fost oprit momentan

Șoferii de autobuz din cadrul CTP au decis în cursul zilei de 3 noiembrie să iasă din nou pe trasee pentru a transporta călătorii. Așadar, transportul public a fost reluat în regim normal începând cu ora 15:00.

„Protestul este momentan în stand-by. Majoritatea șoferilor au decis să își reia activitatea, mai sunt câțiva care refuză să iasă la stradă, dar aceștia sunt puțini, iar lipsa lor poate fi suplinită. Șoferii își vor relua activitatea în regim normal până duminică seară, apoi, în funcție de răspunsul primit, din partea conducerii CTP vom decide dacă continuăm sau nu protestul. Am ajuns la concluzia că este mai bine să ieșim la stradă, ca să lăsăm poarta deschisă la negocieri”, a declarat Savin Neculai, vicepreședintele sindicatului de șoferi.

Vineri, 5 noiembrie, va avea loc o ședință la care va participa primarul orașului, alături de conducerea CTP și liderii sindicatelor de șoferi. Ședința are ca scop găsirea soluțiilor pentru rezolvarea nemulțumirilor șoferilor.

Ce nemulțumiri i-au determinat pe șoferi să declanșeze protestul

Șoferii susțin că în cadrul CTP există multe nereguli, ascunse de ochii ieșenilor. Șoferii au spus că nu de puține ori au fost trimiși acasă pentru că mecanicii nu au dispus de piesele necesare raparației autobuzelor. Și ziua respectivă nu era plătită. Pe lângă lipsa pieselor, șoferii au cerut și majorarea salariilor la suma de 4.000 de lei net.

„Suntem înjurați și scuipați în fiecare zi de călători, dar ei nu știu cât tragem noi, că nu avem pauze, că ne trezim la 3 dimineața și ajugem la ora 1 acasă. Mâncăm pe fugă la volan și ne penalizează, dar noi nu avem timp să oprim să mâncăm. Mă trezesc la 3 să vin la muncă și când ajung mi se spune că nu am autobuz și mă trimit acasă fară să mă plătească. Cu ce sunt eu vinovat că au mașinile stricate? Ne-am săturat să își bată joc de noi. Călătorii ne înjură că nu e cald în autobuz, dar ei nu știu că de fapt nu funcționează aerul condiționat”, a declarat unul dintre șoferii CTP.

Adauga un comentariu