National

Spania a înregistrat peste un milion de infectări cu noul coronavirus! Medicii au ajuns la limita răbdării

Publicat: 21 oct. 2020
bărbat purtând o mască de față pentru a preveni răspândirea coronavirusului decorat cu steagul spaniol stă pe o stradă din centrul Madridului, Spania
Bărbat din Spania, purtând mască, pe stradă

Ministerul Sănătăţii din Spania a anunţat un nou record zilnic de 16.973 de pozitivi, totalul infecţiilor depăşind un milion în această ţară, potrivit ultimului bilanţ în legătură cu noul coronavirus, scrie RTVE, relatează News.ro. Sunt mai mult de 40,8 milioane de cazuri şi peste 1,1 milioane de morţi în toată lumea.

Provinciile Navarra, La Rioja şi 51 de oraşe ar putea fi închise, ceea ce ar afecta 7,5 milioane de persoane. Miercuri, carantina a intrat în vigoare în capitala provinciei Burgos. Ministerul Sănătăţii a anunţat un nou record zilnic de 16.973 de pozitivi, 6.114 diagnosticaţi în ultimele 24 de ore şi 156 de morţi. În total, Spania a recenzat 1.005.295 de infecţii şi 34.366 de decese de la începutul pandemiei.

Proteste ale medicilor rezidenți din Spania: S-au dezbrăcat în stradă ca să arate că sunt la limita răbdării!

Medicii rezidenți din Spania au apelat la un protest inedit împotriva lipsei de strategie a autorităţilor în condiţiile actualei pandemii. Mai mulți medici rezidenți din Barcelona şi-au dat hainele jos ca să arate că au ajuns la capătul răbdării.

Medicii critică lipsa personalului din spitale şi denunţă extenuarea la care sunt supuşi de mai bine de 7 luni. Acetia condamnă lipsa de empatie a guvernului catalan care nu le măreşte salariile de mulţi ani şi îi exploatează de mai bine de jumătate de an în ture fără sfârşit.

„Noi am crezut din prima zi că pentru asta ne-am făcut medici şi infirmieri. Şi ne-am luptat, nu cu curaj, ci mai degrabă cu entuziasmul dat de faptul că noi pentru asta ne-am pregătit. Acum am văzut că e un maraton şi începe să aibă efecte la nivel psihologic. Epidemia din 1918 a lăsat o atmosferă de anxietate şi de depresie în Europa, care a durat mai mulţi ani. A durat 4 – 5 ani ca să treacă şi cred că acum va fi la fel”, a declarat César Carballo, medic la Spitalul Ramón y Cajal din Madrid.

Medicii din prima linie, la limita răbădării

Rezidenţii catalani au intrat în grevă de mai multe zile, la fel ca şi medicii de la 112 Madrid. La proteste și-au anunțat prezența colegi din toată regiunea.

Peste 50.000 de medici s-au infectat în primele luni ale pandemiei, în Spania, când au crezut că lupta cu Covid-19 era misiunea generaţiei lor.

Mulţi angajaţi din sistemul sanitar spaniol suportă acum efectele psihologice, pe care le resimte întreaga societate spaniolă, la fel cum s-a întâmplat acum un secol.

Mai mulţi directori din guvernul regional al Madridului au demisionat de la conducerea administraţiei sanitare, în timpul valului de proteste organizate de sindicatele medicilor.

Și în România, medicii acuză oboseala acumulată în ultimele luni, mulți dintre ei ajungând la limită. Asistenta șefă a Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, Marcela Vîlcan, a cerut public respectarea regulilor sanitare.

„Știți ce este cel mai trist? Faptul că nu zăresc nicio luminiță la capătul tunelului…”, a comentat Marcela Vîlcan pe pagina ei de Facebook.

Adauga un comentariu