Actualitate

Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19 a fost compromis total. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, spune că nu găsește experți să manevreze echipamentele medicale. Detalii din contractul de 13,4 milioane euro – FOTO, VIDEO

Publicat: 03 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19 a fost compromis total de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași

Scandal monumental pe spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, și Alina Popa, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, au ieșit cu o nouă amânare a furnizării echipamentelor medicale de la firma turcă SDI Global LLC. Furnizarea echipamentelor medicale din Ankara a fost din nou amânată dintr-un alt motiv inventat de șefii județului

Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19 a devenit o adevărată gaură neagră. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, alături de Alina Popa, directorul ADI Euronest, au venit cu o nouă amânare a furnizării echipamentelor medicale pentru parcul agroindustrial de la Lețcani, locul unde ar trebui amplasat spitalul mobil. După amânări succesive și invenții legate de carantina din Turcia, cei de la Consiliul Județean Iași au ajuns acum să arate că este nevoie ca echipamentele să fie manevrate de experți și că aceștia trebuie căutați.

„Astăzi (miercuri, 1 iulie) s-a recepționat încă un lot din modulele și echipamentele medicale aferente unității mobile, printre care 150 de paturi de terapie intensivă. În acest moment, la Transagropolis, există aproape toate echipamentele necesare punerii în funcțiune a cel puțin un modul ATI pentru cazuri ușoare și medii. Din nefericire, însă, din cauza restricțiilor în vigoare impuse de pandemie cu privire la accesul cetățenilor străini pe teritoriul României, experții tehnici ai furnizorului nu se pot deplasa în România pentru a începe instalarea și punerea în funcțiune. Deși procedura de obținere a vizelor de scurtă ședere a fost demarată de către furnizor încă de la finalul lunii mai”, au susținut cei de la ADI Euronest.

Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19, îngropat în amânări. Explicații copilărești ale directorului Euronest

Pentru a-și ascunde incompetența în cazul spitalului mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, și Alina Popa, directorul Euronest, au avansat încă un termen pentru livrarea echipamentelor medicale. Astfel, în loc de 27 zile, spitalul mobil nu funcționează nici după două luni.

„Întrucât modulele și echipamentele medicale nu pot fi puse în funcțiune decât de experți autorizați și având în vedere faptul că unele dintre echipamentele medicale nu pot fi manipulate (încărcate/descărcate) decât cu supervizare de către personal specializat, a fost necesară prelungirea termenului de livrare și a celui de punere în funcțiune până la data de 9 iulie, respectiv 16 iulie. Suntem încrezători că vom primi, cu celeritate, sprijinul instituțiilor române și că experții furnizorului vor primi viza în cel mai scurt timp, astfel încât să poată începe instalarea primelor module săptămâna aceasta sau la începutul săptămânii viitoare”, au mai spus cei de la Euronest.

Consiliul Local Lețcani nu a fost consultat de Maricel Popa. Primarul Stelian Turcu nu a fost de acord cu acest proiect

La Lețcani au fost aduse doar 13 containere la finalul lunii mai, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, făcând un adevărat circ mediatic în momentul descărcării acestora. De la finalul lunii mai s-a ajuns la a doua jumătate a lunii iulie ca termen de livrare, termen care probabil nu va fi respectat nici acesta. Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19 a fost achiziționat pentru 13,4 milioane euro.

„Proiectul privind amenajarea spitalului mobil de campanie a pornit cu stângul. Încă de la început, Consiliul Județean nu a consultat Consiliul Local Lețcani, iar noi nu am aprobat vreun proiect de acest gen. Fiind însă situație de urgență, Consiliul Județean Iași a hotărât peste Consiliul Local Lețcani implementarea proiectului. Noi am aprobat situația și spitalul a fost apoi autorizat prin care am impus mai multe avize încă de acum două luni. Nici în ziua de azi spitalul nu e realizat și avem 13 containere care se degradează”, a menționat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

PNL face sesizare la Curtea de Conturi. Maricel Popa trebuie să dea explicații

Aleșii județeni ai PNL au anunțat că vor sesiza Curtea de Conturi pentru prostia făcută de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19 a fost demarat extrem de prost, iar șeful CJ și directorul Euronest ar trebui să răspundă în fața legii pentru situația întreținută de incompetența lor.

„Proiectele județului au fost sabotate de Maricel Popa. Avem o mare problemă pentru că CJ a înșelat așteptările locuitorilor din Lețcani și județ. Este o investiție de 13 milioane de euro din care 10 sunt de la CJ Iași. Banii au fost rupți de la gura drumurilor județene și suntem astăzi cu un nou termen. Ne-am săturat de aceleași scenarii livrate de CJ cu noi termene. Se fac 90 de zile întârziere. Criteriul termenului de livrare a fost unul critic. Cum ar fi fost dacă am fi avut ca termen de livrare 60 zile? Cred că erau mai mulți competitori. E nevoie de acest spital acum, nu anul viitor. Acum avem un teren gol cu câteva containere. Este o mare problemă care a început cu comisia de evaluare a ofertelor și a continuat cu gafe în lanț”, a spus Romeo Vatră, liderul grupului de consilieri județeni PNL.

Adauga un comentariu