Prima pagină » National » Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara s-a pregătit pentru sezonul gripal. A primit teste rapide de gripă, a căror rezultate vin într-o oră

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara s-a pregătit pentru sezonul gripal. A primit teste rapide de gripă, a căror rezultate vin într-o oră

22 oct. 2020, 21:15,
Bianca Rebegea în National

Pentru ca sezonul gripal să nu se suprapună cu pandemia de COVID-19, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș din Timișoara a achiziționat teste rapide de gripă. Rezultatele acestor teste vin într-o oră.

Testele rapide au început să fie utilizate de joi, iar specialiștii spun că metoda aplicată este identică cu cea a testelor pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Astfel că, probele se recoltează sub forma unui exudat, din căile respiratorii nazofaringiene și sunt prelucrate printr-o reacție de polimerizare.

„Din proba care ajunge în laboratorul nostru extragem materialul genetic, ADN și ARN, la fel ca și în cazul virusului SARS COV 2. Îl introducem în aparat și îl amplificam prin metoda PCR. Avantajul este că avem rezultatul într-un interval foarte scurt de timp, de doar o oră. Prin metoda veche, înainte să avem aceste teste, rezultatele erau obținute de abia după doua zile“, a explicat Valerica Bica Profir, biolog la Laboratorul de biologie al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara pentru Mediafax.

Simpromele gripei se suprapun cu cele ale COVID-19

Specialiștii adaugă că testele au o importanță majoră în contextul existenței virsului SARS-CoV-2, deoarece virusul gripal prezintă numeroase simptome asemănătoare cu acesta.

„Cele mai multe infecții respiratorii sunt cauzate de virusurile gripale. Simptomele gripei se suprapun însă peste câteva dintre simptomele infecției cu noul coronavirus și vorbim de febră, tuse, durere în gât, oboseală. Deci vorbim de o simptomatologie comună. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2” , a declarat Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

În 2019, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara au fost efectuate peste 1.400 de teste gripale.

Alexandru Rafila, despre sezonul gripal din România

Pe teritoriul statului român, sezonul gripal a întârziat să apară, spre deosebire de anii precedenţi şi este preconizat că va ajunge în ianuarie, iar intensificările vor fi tocmai în lunie februarie – martie. Datorită măsurilor individuale de protecție în contextul pandemiei cu noul coronavirus, au ajutat la întârzierea sezonului gripal.

„Este o întârziere a sezonului gripal în acest moment, din fericire. Acest lucru se datorează în bună măsură protecției individuale, ceea ce a adus la diminuarea circulației virusului gripal. O circulație mai intensă a virusului gripal probabil că va fi undeva în luna ianuarie, după părerea mea”, a declarat Rafila la un post de televiziune.

Conform acestuia, sezonul gripal ar putea începe  în ianuarie și ar putea avea intensificări în februarie – martie.

Cu toate acestea, medicii anunță că, în plină pandemie de COVID-19, în România a fost înregistrat şi primul caz de de coronavirus şi gripă, simultan la aceeaşi persoană.

Un medic din Cluj atrage atenţia că la noi în ţară nu sunt vaccinuri antigripale suficiente, astfel că trebuie să fim atenţi la măsurile recomandate de specialişti.

„A fost raportat la nivelul țării primul pacient cu COVID, la care s-a confirmat și infecția coronavirus și infecția cu virusul gripal. Vaccinarea antigripală trebuie să o facem cei care sunt expuși la risc, cei care au comorbidități. Nu există vaccin pentru întreaga populație, deci în această situație trebuie să vedem cum ne protejăm, încercând să evităm contactul cu pacienți care ar putea să fie infectați”, a declarat doctor Milena Man, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024