Sanatate

Stresul oxidativ, cauza principală a îmbătrânirii. Află cum se manifestă dar și cum se tratează.

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Stresul oxidativ cauza principală a îmbătrânirii. Află cum se manifestă dar și cum se tratează.
Stresul oxidativ este un factor important ce duce la îmbătrânire dar și la apariția mai multor boli ce țin de sistemul nervos. Este important să avem o dietă echilibrată și să ne protejăm cât mai mult de factorii care pot cauza apariția de radicali liberi

Deși este un termen pe care poate nu l-ai întâlnit până acum, stresul oxidativ este un factor principal în îmbătrânirea celulară dar și în apariția bolilor.

Chiar dacă este adevărat că oamenii îmbătrânesc din punct de vedere biologic, ține de noi să controlăm sănătatea, mai ales că sănătatea este mereu legată de starea noastră de bine. Stresul oxidativ sau afecțiunile produse de radicalii liberi este dezechilibrul dintre radicalii liberi și antioxidanți. Află în acest articol cum să combați îmbătrânirea dar și care sunt efectele asupra sănătății cauzate de stresul oxidativ.

Ce este stresul oxidativ

Stresul oxidativ este un termen umbrelă folosit pentru afecțiunile cauzate de radicalii liberi din corp sau celule. Este definit ca fiind un dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți, atunci când radicalii liberi sunt mai mulți, aceștia pot declanșa un dezechilibru distructiv asupra organismului uman. Stresul oxidativ este declanșat în principal de un dezechilibru dintre cantitatea de oxigen reactiv produs de organism și capacitatea acestuia de a-l elimina.

În funcție de componenta genetică, stresul oxidativ atacă punctele importante ale sistemului nostru nervos, favorizând astfel apariția unor boli grave cum ar fi cancerul, Parkinson sau Alzheimer, dar și oboseala cronică, depresia dar și ateroscleroza. Mai multe studii au arătat că există o legătură între stresul oxidativ și riscul de diabet. Acesta favorizează rezistența la insulină și creează dezechilibre în asimilarea glucozei.

Radicalii liberi sunt în general derivați din compuși oxidați incomplet, care au trecut doar prin arderi parțiale, iar aceștia au capacitatea de a iniția reacții agresive de oxidare. Cei mai nocivi factori care favorizează crearea acestor dezechilibre sunt poluarea sau radiațiile, dar și anumiți compuși chimici cum ar fi cei care se regăsesc în fumul de țigară, în pesticide sau alte toxine.

Cum tratezi stresul oxidativ

Mai întâi de toate trebuie să înțelegem cauza principală a stresului oxidativ. Aceasta este poluarea dar și fumatul. Poluarea din mediu dar și poluarea alimentelor pe care le consumăm poate să ducă mai mult ca sigur la un risc ridicat de radicali liberi. Acestea devin cu atât mai toxice pentru organism cu cât conțin mai multe substanțe chimice precum îngrășămintele sau pesticidele. Adică, radicalii liberi nu mai pot fi anihilați, apare stresul oxidativ care stă la baza degradării sănătății dar și a îmbătrânirii premature. Fumul de țigară de asemenea are în componența sa o serie de oxidanți și radicali liberi, dar și compuși organici care nu doar că favorizează apariția acestor compuși dar împiedică corpul și din a se vindeca.

Pentru a putea lupta cu stresul oxidativ este bine să adăugăm în dieta noastră cât mai mulți antioxidanți. Acestea sunt substanțe care pot neutraliza potențialul negativ al radicalilor liberi formând un sistem de apărare antioxidantă. De asemenea, vitamina C este una dintre substanțele care luptă cel mai eficient împotriva stresului oxidativ. Dar și vitamina E este un puternic antioxidant care protejează organismul de efectele colesterolului dar și protejează la ridicarea nivelului de acizi grași nesaturați.

Pe lângă o dietă completă este utilă de asemenea și administrarea ginko biloba sau ginseng, acestea având un efect imunostimulator și o acțiune asupra celulelor.

Stresul oxidativ este un factor important ce duce la îmbătrânire dar și la apariția mai multor boli ce țin de sistemul nervos. Este important să avem o dietă echilibrată și să ne protejăm cât mai mult de factorii care pot cauza apariția de radicali liberi.

Adauga un comentariu