Titlurile zilei

Student amendat de polițiștii ieșeni, deși nu a călcat niciodată prin oraș! IPJ Iași, obligat să-i achite peste 2.000 de lei (Exclusiv)

Publicat: 25 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Student amendat de polițiștii ieșeni deși nu a călcat niciodată prin oraș IPJ Iași obligat să-i achite peste 2.000 de lei Exclusiv
Un student a fost sancționat de polițiștii ieșeni pe motiv că ar fi consumat băuturi alcoolice într-o parcare

Un student a fost amendat de oamenii legii din Iași, în ciuda faptului că tânărul nu a fost niciodată în municipiu. În urma sancționării, Andrei Cristian Radu a dat în judecată Inspectoratul de Poliție Județean Iași. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis plângerea formulată de tânăr și au obligat IPJ la plata unor cheltuieli de peste 2.000 de lei

Un student a fost amendat de agenții de Poliție din Iași, chiar dacă tânărul nu a fost niciodată prin oraș. Astfel, în urma sancționării, Andrei Cristian Radu a chemat în judecată Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis plângerea formulată de tânăr și au obligat IPJ la plata unor cheltuieli către student.

”Instanța admite plângerea contravenţională formulată de către petent. În consecinţă, anulează procesul-verbal din 20 mai 2021. Exonerează petentul de sancţiunea aplicată. Obligă intimatul să îi achite petentului suma de 2.540 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, au precizat judecătorii ieșeni.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Andrei Cristian Radu, studentul amendat de polițiști: ”Nu am fost niciodată în Iași!”

De remarcat este faptul că hotărârea nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul dintre Andrei Cristian Radu și Inspectoratul de Poliție Județean Iași a început pe data de 28 mai 2021.

”Nu sunt vinovat de contravenţiile reţinute în sarcina mea. Mai mult, nu am fost niciodată în Iași!”, a subliniat Andrei Cristian Radu în plângerea depusă la Judecătoria Iași.

În plus, studentul a invocat nulitatea procesului-verbal faţă de lipsa indicării unui martor asistent, a împrejurării că nu i s-ar fi adus la cunoştinţă că are dreptul de a formula obiecţiuni, a consemnării greşite a minimului amenzii şi a locaţiei Facultăţii de Chimie, în parcarea căreia se susţine că s-ar fi aflat. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Ce au spus reprezentanții Poliției ieșene

Prin întâmpinare, reprezentanții IPJ Iași au cerut respingerea plângerii şi menţinerea procesului-verbal, întrucât ar fi fost legal şi temeinic întocmit.

”Prin procesul-verbal din 20 mai 2021, întocmit de către Poliţia Municipiului Iaşi, petentul a fost sancţionat cu amendă, pentru săvârşirea contravenţiilor prevăzute de art. 2, pct. 23 şi pct. 31, din Legea nr. 61/1991. S-a reţinut că, pe data de 19 mai 2021, petentul a fost depistat în parcarea din faţa Facultăţii de Chimie din Iaşi, de pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, în timp ce consuma băuturi alcoolice, respectiv vodcă. De asemenea, acesta a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale”, au susținut reprezentanții Poliției ieșene în fața judecătorilor.

În fapt, aceștia au susținut că, la aplicarea amenzii, agentul constatator a cerut documentele de identitate ale persoanei în cauză, care a spus că nu le are asupra sa. Aceasta a dat unele informații privind identitatea sa, care au fost verificate în baza de date. Agentul a constatat că fizionomia individului semăna cu cea a persoanei din baza de date, astfel că a întocmit procesul-verbal pe numele respectiv.

Martoră: ”La momentul respectiv el era acasă!”

De altfel, magistrații au constatat că procesul-verbal a fost legal întocmit, cuprinzând toate menţiunile obligatorii prevăzute de art. 17, din O.G. nr. 2/2001.

”În ceea ce priveşte lipsa dovezii că s-ar fi adus la cunoştinţa petentului că are dreptul de a formula obiecţiuni, se reţine că aceasta poate reprezenta doar o cauză de nulitate relativă. Atât timp cât actul sancţionator i-a fost comunicat în mod legal petentului, acesta a avut posibilitatea de a-şi formula toate apărările pe care le-a apreciat ca fiind pertinente în cadrul procedurii judiciare a plângerii contravenţionale. Referitor la faptul că procesul-verbal nu a fost semnat de către un martor se reţine, de asemenea, că aceasta reprezintă o cauză de nulitate relativă. În ceea ce priveşte temeinicia, instanţa reţine că petentul nu se face vinovat de săvârşirea contravenţiei reţinute în sarcina sa”, au concluzionat judecătorii ieșeni.

Aceștia au ajuns la soluția amintită după ce o martoră a confirmat că studentul amendat nu a fost niciodată în Iași.

”La momentul respectiv el era acasă, fiind student şi pregătindu-şi lucrarea de licenţă”, a spus martora.

Acum, rămâne de văzut dacă polițiștii ieșeni vor contesta sentința în cazul studentului amendat.

Adauga un comentariu