Boli si tratamente

Surditatea brusc instalata. 8 cauze ale acestui sindrom

Publicat: 08 iul. 2015
7

Surditatea brusc instalata este o urgenta medicala importanta deoarece prognosticul depinde de tratamentul prompt si imediat – printr-un tratament de 24-48 de ore se poate redobandi auzul.

Printre cauzele care duc la intarzierea tratamentului se numara frecventele greseli de diagnostic datorate in special faptului ca pacientii trateaza superficial aceasta afectiune, crezand ca au urechea infundata din cauza unei simple raceli. Insa hipoacuzia brusc instalata poate fi privita si ca un simptom comun mai multor afectiuni.

Surditatea brusc instalata este definita ca o pierdere neurosenzoriala de auz mai mare de 30 decibeli, care a aparut de maxim 72 de ore. Apare de regula la o singura ureche; hipoacuzia brusc instalata bilaterala este rara. Cauza este o afectare a functiei celulelor ciliate din urechea interna, responsabile cu transformarea vibratiilor sonore in stimul nervos.

In functie de durata actiunii cauzei care a produs surditatea si de precocitatea tratamentului, afectarea acestor celule poate fi tranzitorie sau definitiva.

14 tratamente naturale pentru surditate

Simptome

– bolnavul acuza instalarea brusca a surditatii, in decurs de cateva secunde, minute sau ore, dimineata la trezirea din somn;
– tinitus = tiuitul urechilor;
– ameteli.

Cauzele hipoacuziei brusc instalate

Exista cateva cauze posibile, insa nici una nu explica pe deplin procesul care duce la instalarea brusca a hipoacuziei.
Boli infectioase
Cohleea care este responsabila de auz poate fi afectata de microorganisme patogene precum virusul urlian (oreion), mycoplasma, meningococ sau criptococ, adenovirisuri sau alti agenti care dau encefalite, sifilis, rubeola, toxoplasmoza, varicela.

O mare importanta este atribuita infectiilor virale deoarece studii histopatologice asupra osului temporal de la pacienti cu surditate brusc instalata au descoperit leziuni degenerative ale cohleei, asemanatoare cu cele provocate de infectiile virale (in cele mai multe cazuri atrofia structurilor urechii interne).

Boli autoimune

Colita ulcerativa, lupusul sistemic eritematos, poliarterita nodoasa, sarcoidoza, sindromul Cogan, granulomatoza Wegener sunt boli autoimune care au fost asociate cu aparitia hipoacuziei neurosenzoriale, de multe ori progresiva, aceasta sugerand ipoteza lezarii imun mediate a cohleei.

Antibioticele si alte medicamente

Medicamentele asociate cu scadere de auz sunt aminoglicozidele (neomicina, kanamicina, amikacina, gentamicina, viomicina, tobramicina, vancomicina), medicamentele chemoterapice (antineoplazice), in special cele care contin platina (cisplatin, carboplatin), salicilatii in doze mari, chinina (ultimele doua substante avand un efect temporar).

Tot mai multi tineri au „urechi batrane”. Din ce cauze ni se deterioreaza auzul

Tulburarile circulatorii

Cauza vasculara a fost sugerata de anumite particularitati anatomice ale cohleei, care depinde extrem de mult de fluxul vascular ce-i asigura oxigenarea si astfel functionarea normala. Mecanisme ca embolia, tromboza, vasospasmul duc la alterarea fluxului vascular catre cohlee.

Exista si anumite boli vasculare asociate cu surditate brusc instalata: insuficienta circulatorie vertebrobazilara, bypass-ul cardiopulmonar, anumite forme de leucemie. Nervul opt cranian poate fi uneori afectat de ischemia in teritorul arterei cerebeloase antero-inferioara.

Traumatismele craniene

Loviturile la cap cu fracturarea osului temporal sau prin producerea unei fistule perilimfatice pot de asemenea sa produca surditate brusc instalata.

Trauma sonora

Telefoanele mobile sunt deosebit de nocive pentru auz. O trauma sonora nu este obligatorie sa fie mare, dar daca traumatismul sonor este pe timp indelungat produce leziuni in urechea interna. Asa se face ca, dupa o noapte intreaga petrecuta in discoteca unde bubuie boxele, unii pot sa constate ca le-a disparut auzul.

Este o trauma sonora si persoana afectata trebuie sa ajunga de urgenta la o sectie de ORL.

Bolile neurologice

Scleroza multipla si migrena, de exemplu, se pot asocia cu hipoacuzia brusc instalata.

Tumori

Cauzele tumorale includ neurinomul de acustic si hipoacuzia contralaterala secundara chirurgiei neurinomului de acustic, metastazele in osul temporal (conductul auditiv intern), mielomul, leucemia, meningita carcinomatoasa .
Adauga un comentariu