Prima pagină » Sanatate » Susanu Clinic – Abdominoplastia : intervenția chirurgicală pentru un abdomen tonifiat
Susanu Clinic - Abdominoplastia : intervenția chirurgicală pentru un abdomen tonifiat

Susanu Clinic – Abdominoplastia : intervenția chirurgicală pentru un abdomen tonifiat

15 apr. 2025, 09:31,
în Sanatate

Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală estetică menită să elimine excesul de piele și grăsime de la nivelul peretelui abdominal, conferind un aspect ferm și tonifiat. În afară de beneficiile estetice, această procedură poate îmbunătăți și postura, reduce disconfortul cauzat de excesul de țesut și poate avea un impact pozitiv asupra sănătății generale.

Ce impact are excesul de grăsime abdominală asupra sănătății?

Dincolo de aspectul inestetic al grăsimii abdominale, aceasta poate avea efecte negative asupra sănătății:

  • Afectarea posturii și a coloanei vertebrale: Excesul de greutate în zona abdominală creează o presiune crescută asupra coloanei vertebrale lombare, provocând deformări și dureri cronice. Astfel poate duce la lordoză exagerată și hernii de disc.
  • Probleme cardiovasculare: Inima este suprasolicitată pentru a iriga țesutul adipos suplimentar, ceea ce poate duce la hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiovasculare.
  • Afecțiuni ale articulațiilor și varice: Kilogramele în plus pun presiune asupra articulațiilor genunchilor, crescând riscul de osteoartrită. De asemenea, excesul de grăsime abdominală poate afecta circulația venoasă, favorizând apariția varicelor.

Abdominoplastia este o intervenție chirurgicală care îndepărtează excesul de piele și grăsime din zona abdomenului, având ca scop remodelarea acestei regiuni. Este important de menționat că procedura nu elimină grăsimea viscerală (grăsimea din jurul organelor interne), care trebuie redusă prin dietă și exerciții fizice.

Cui se adresează intervenția chirurgicală de abdominoplastie?

Cele mai frecvente cauze ale unui abdomen proeminent sunt avansarea în vârstă, factori ereditari, sarcina, alte intervenții  chirurgicale la nivelul abdomenului, cât și fluctuații ale greutății.

Intervenția chirurgicală de abdominoplastie este indicată persoanelor cu stare generală de sănătate bună, așteptări realiste, greutate stabilă, nefumătoare și deranjate de aspectul abdomenului în raport cu proporțiile corpului.

Înainte de intervenție sunt necesare analize de sânge curente, consult cardiologic, dar și o ecografie de perete abdominal pentru a identifica diastazisul mușchilor drepți abdominali, eventualele hernii sau eventrații ce trebuiesc reparate.

Cum se desfășoară intervenția chirurgicală?

Abdominoplastia se efectuează sub anestezie generală și presupune mai multe etape.

În cazul în care se pretează, de regulă se începe cu liposucția la nivelul abdomenului anterolateral. Se infiltrează tegumentele cu o soluție anestezică și vasoconstrictoare pentru a reduce sângerarea.Se aspiră grăsimea dintre ombilic și marginea inferioară a coastelor pentru a contura abdomenul.

Incizia cutanată se poziționează orizontal între ombilic și pubis astfel încât cicatricea finală să fie ascunsă sub linia lenjeriei, întinzându-se lateral până la crestele iliace sau mai mult, în funcție de excesul de țesut ce trebuie îndepărtat.

Se decolează pielea și stratul adipos de la nivelul peretelui abdominal realizând o incizie și în jurul ombilicului. Se verifică prezența eventualelor hernii sau dihescențe musculare, iar mușchii drepți abdominali sunt suturați pentru a asigura un perete abdominal ferm. Ulterior, țesutul în exces se îndepărtează, se plasează tuburile de dren, se suturează plaga și se repoziționează ombilicul la piele.

Cum decurge perioada de recuperare după abdominoplastie?

Tuburile de dren sunt menținute timp de 2-3 zile pentru a preveni acumularea de lichid. Este indicată mobilizarea pacientului în primele zile postoperator pentru a evita apariția trombozei venoase, însă cu evitarea eforturile intense până la 4-6 săptămâni.

Purtarea burtierei este obligatorie în primele săptămâni postoperator pentru a preveni formarea de hematoame și seroame și pentru a favoriza vindecarea.

Edemul este maxim în primele 2-3 zile și începe să se reducă după a 5-a zi postoperator.

Se recomandă masajul limfatic și anticelulitic începând cu a 14-a zi postoperator pentru o vindecare mai rapidă.

Care sunt  complicațiile posibile după intervenția de abdominoplastie?

Ca orice intervenție chirurgicală, abdominoplastia prezintă riscuri precum: formarea de hematoame și seroame, tulburări de sensibilitate la nivelul abdomenului, infecție și dehiscența plăgii operatorii, cicatrici inestetice, asimetrii, lezarea organelor interne în timpul liposucției, tromboza venoasă profundă și embolie pulmonară (în cazuri rare), complicații anestezice.

Respectarea recomandărilor pre- și postoperatorii, cât și utilizarea unei tehnici chirurgicale minuțioase permit prevenirea riscurilor operatorii. Pacientul trebuie să fie conștient de existența acestor riscuri și să apeleze la chirurgul plastician imediat ce sesizează o modificare a stării de sănătate postoperator.

Care sunt rezultatele abdominoplastiei și cât timp se mențin acestea?

Rezultatele abdominoplastiei sunt vizibile imediat, dar forma finală a abdomenului poate fi apreciată abia după 2-3 luni, când inflamația dispare complet.

Important: Deși abdominoplastia oferă un abdomen plat și tonifiat, menținerea rezultatelor necesită un stil de viață sănătos, bazat pe alimentație echilibrată și activitate fizică regulată.

Abdominoplastia – o soluție estetică și funcțională

Această procedură nu este doar o intervenție chiurgicală estetică, ci și o soluție pentru îmbunătățirea calității vieții. Pacienții care aleg această intervenție trebuie să fie conștienți de responsabilitatea menținerii unui stil de viață sănătos pentru a se bucura de rezultate pe termen lung.

Dacă te gândești la o astfel de intervenție chirurgicală, consultă un chirurg plastician specializat pentru a beneficia de o consultație detaliată și a înțelege toate implicațiile intervenției.

Dr. Mara-Ştefana Popescu

Medic specialist Chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă

SusanuClinic –  www.susanuclinic.ro     

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Cine este pompierul înecat în lacul Siriu. Familia nu-şi poate explica tragedia, mai ales că tânărul fusese salvamar pentru o scurtă perioadă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Doliu în teatrul românesc. A murit un actor foarte popular
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Ce se face cu anafura primită de Paște și cum trebuie păstrată corect în casă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
TRAGEDIE înainte de Paște! A murit Dragoș Cristescu! Mare om a fost!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Minivacanţă Paşte 2025. Compensaţii financiare pentru cei care lucrează de marea sărbătoare, amenzi uriaşe pentru angajatori
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025