Cunoscuta artistă Tania Popa a trăit o copilărie marcată de interdicții și lipsuri spirituale. În timp ce acum se bucură din plin de liniștea și frumusețea Sărbătorilor Pascale, pentru Tania, în trecut, această perioadă nu însemna nimic mai mult decât o zi obișnuită alături de familia sa.
Crescută în fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, ea a fost privată de tradițiile religioase, trăind într-o eră în care regimul comunist suprima cu severitate orice formă de credință.
Tania Popa a trăit o copilărie marcată de interdicții și lipsuri spirituale
Ani de zile, actrița a trăit într-un mediu în care sărbătorile religioase erau văzute ca un pericol ideologic. În acea perioadă, orice manifestare de natură spirituală, cum ar fi mersul la biserică, nu doar că era descurajată, dar adesea era și pedepsită.
Autoritățile exercitau o supraveghere severă asupra respectării liniilor oficiale, iar orice abatere era sancționată public, uneori chiar în mod umilitor. Tania a crescut astfel fără să înțeleagă semnificația sărbătorilor tradiționale ca Paștele sau Crăciunul, iar viața sa de zi cu zi era marcată mai degrabă de festivități laice, precum 1 Mai sau Revelionul, susținute intens de regim.
Părinții Taniei nu au fost scutiți de rigorile acestui climat restrictiv. Încercarea lor de a păstra vie tradiția religioasă a avut un preț mare. Căsătoria religioasă pe care au dorit să o organizeze a fost făcută în secret, dar gestul nu a rămas neobservat. Ca urmare, au fost ridiculizați public, printr-o caricatură satirică apărută într-o gazetă locală, devenind un exemplu negativ pentru întreaga comunitate.
„De Paște este prilej să mă odihnesc, pentru că nu gătesc, nu fac absolut nimic, merg la prieteni. Sunt foarte, foarte ocupată, de obicei, și având liber de la teatru, neavând spectacole în zilele acelea, nici repetiții, chiar o să fie o vacanță. Amintiri legate de această sărbătoare, pe vremea când eram în Republica Moldova, nu am, pentru că nu sărbătoream. Eram destul de rupți de tot ce înseamnă sărbători religioase, pentru că nu se practica mersul la biserică. Chiar nu cunoșteam nimic, nici Crăciun, nici Paște, nimic. Noi aveam 1 Mai, Revelionul și nu mai știu ce”, a spus Tania Popa pentru Spynews.ro.
Tania Popa a descoperit adevăratul sens al Paștelui târziu
Pentru Tania Popa, descoperirea adevăratului sens al Paștelui a venit târziu, abia după ce s-a stabilit în România, în anii ’90. Într-o societate liberă, actrița a avut șansa să înțeleagă tradițiile, simbolistica și atmosfera unică a acestei sărbători. Emoția primei participări la slujba de Înviere, momentul în care întreaga comunitate cântă „Hristos a înviat” într-un glas, a fost pentru ea o adevărată revelație – o întâlnire cu o parte a vieții care îi fusese complet străină în copilărie.
„Nu sărbătoream, deoarece era, evident, interzis. De exemplu, părinții mei s-au căsătorit religios, s-au cununat la biserică, pe ascuns. Au fost pârâți la conducerea orașului și dați drept exemplu de rușinea orașului. Au făcut o caricatură despre ei și au fost ridiculizați în Gazeta Satirică a orașului. Noi nu mergeam la biserică, doar bătrânii mergeau, lor nu avea ce le face. Dar pentru noi era total interzisă această activitate, nu o cunoșteam. Nu este vorba de faptul că nu ne doream, dar era interzis.
Eu am descoperit această sărbătoare (n.r. Paștele), la fel ca și Crăciunul, venind în 1990 în România, și mi-a plăcut foarte tare. De exemplu, mie îmi place foarte mult în noaptea de Înviere momentul în care toți cei veniți la biserică cântă: «Hristos a înviat». Acesta este momentul care îmi place, mă emoționează. Mai nou, am descoperit și eu ce înseamnă să crezi, să ai credință în suflet, de adevăratelea.
Am început să merg la biserică, să mai ascult din slujbe, să citesc Biblia, Noul Testament, să vorbesc cu oamenii de specialitate. Mă consider un om inteligent și înțelept și am realizat ce înseamnă aceste lucruri”, a mai spus Tania Popa, pentru sursa citată mai sus.
Tania Popa a trăit o copilărie marcată de interdicții și lipsuri spirituale, pe care acum le apreciază și caută să le transmită cât mai mult celor dragi.