Local

Taxa de închiriere a spațiilor comerciale s-a majorat în municipiu. Primăria Iași a stabilit noile prețuri pentru fiecare metru pătrat plătit de afaceriștii din oraș

Publicat: 03 iun. 2020
Agenții economici din municipiul Iași vor plăti mai mult pentru spațiile pe care le vor închiria de la Primărie în baza unui nou regulament instituit prin Consiliul Local
Primăria Iași a majorat taxa de închiriere pentru spațiile comerciale din municipiu pentru anul 2021

Taxa de închiriere a spațiilor comerciale unde vor funcționa afaceri private s-a majorat în municipiul Iași. Primăria Iași a stabilit noile prețuri raportate la fiecare metru pătrat ce va fi achitat de afaceriștii din municipiu. Majorarea taxei de închiriere va intra în vigoare începând cu anul 2021

O taxă de închiriere a spațiilor unde pot funcționa diverse afaceri private s-a majorat în municipiul Iași. Primăria orașului Iași a stabilit recent suma pentru fiecare metru pătrat ce va trebui achitată de oamenii de afaceri din oraș. Taxa de închiriere poate însă crește și mai mult după participarea la licitație. Primăria a stabilit taxa de pornire a licitației pe metru pătrat, majorare care va intra în vigoare din 2021, în baza unui regulament. Acesta se află în dezbatere publică și va fi adoptat de Consiliul Local Iași. Taxa a fost împărțită pe trei mari grupe și diferă pe trei zone din municipiul Iași. În grupa 1 sunt cuprinse spațiile cu destinație de alimentație publică (restaurante, baruri, catering, fast-food etc.), dar și instituțiile financiare (bănci). În această categorie intră și agențiile de turism, casele de pariuri, jocurile de noroc, dar și casele de amanet și schimb valutar. În această categorie mai intră și instituțiile imobiliare, birourile de notariat și avocatură, frizeriile, poșta sau școlile de șoferi. Grupa 1 de spații vizează și serviciile, și asistența medicală.

Taxa de închiriere a spațiilor comerciale s-a majorat pentru categoriile de afaceri stabilite de Primăria Iași

A doua categorie vizată de Primăria Iași pentru majorarea taxei de închiriere a spațiilor îi cuprinde și pe cei care desfășoară comerț cu amănuntul al produselor alimentare. Categoria cuprinde afacerile de legume-fructe, carne, pește, lapte, pâine etc. A doua categorie stabilită de Primăria Iași îi vizează pe cei ce desfășoară comerț cu amănuntul al produselor nealimentare. Sunt vizați cei ce au afaceri cu obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, electrice și electronice, papetărie, cărți, produse de curățenie etc.). În calcul au intrat și cei ce au ateliere întreținere și reparații, dar și cabinetele de tehnică medicală. Taxa îi vizează și pe agenții economici cu spații pentru producție, prelucrare și fabricare. Totul va fi însă stabilit în Consiliul Local Iași.

Primăria Iași a stabilit și cine plătește taxa de închiriere a spațiilor din municipiul Iași aflate în patrimoniul public

Primăria Iași a stabilit și o a treia grupă de instituții sau organizații care pot închiria spații publice în urma licitațiilor. În această categorie intră casele de cultură, editurile și mass-media. Categoria cuprinde și instituțiile de învățământ din sistemul public de stat și particular și instituții de cercetare. Spații publice pot închiria și asociațiile de proprietari, asociațiile cultural-artistice, cluburile sportive, atelierele de pictură și sculptură. Mai pot închiria spații și fundații și asociații apolitice care nu practică activități cu scop comercial sau lucrativ. În lista Primăriei ieșene mai intră și sediile de uniuni, asociații sau alte organizații sindicale, căminele de copii sau de bătrâni. La licitații pentru spațiile publice mai pot participa și cei care vor să deschidă muzee, biblioteci sau săli de expoziție. Și acest lucru va fi discutat în Consiliul Local Iași.

Taxa de închiriere va fi aprobată în Consiliul Local al municipiului Iași pentru a intra în vigoare

Primăria Iași a împărțit orașul în trei zone diferite pentru a putea aplica această taxă de închiriere a spațiilor comerciale. Decizia va fi aprobată de Consiliul Local înainte să fie pusă în aplicare. Zona 1 cuprinde partea centrală a municipiului Iași delimitată de mai multe artere. Zona cuprinde B-dul Independenței, str. Rece, str. M. Eminescu, str. Sărăriei, str. Bașotă, B-dul Tudor Vladimirescu, str. Primăverii, B-dul N. Iorga. Zona 1 mai cuprinde și Podul de Piatră, str. Silvestru, str. Străpungere Silvestru, str. O. Băncilă. În această categorie intră și str. Păcurari, str. Școalei, str. T.Cozma, str. Lascar Catargi, str. General Berthelot, dar și B-dul Independenței. Taxa de închieriere a spațiilor comerciale respective pentru zona 1 se va majora de la 21 lei pe metru pătrat la 22 lei pe metru pătrat. Taxa se aplică comecrianților aflați în grupa stabilită de primărie. Pentru cei din grupa 2 taxa se mărește de la 13 lei la 14 lei. Pentru cei aflați în grupa 3 a categoriei vizate taxa rămâne la nivelul celei din 2020, respectiv de 1 lei pe metru pătrat. Majorarea se aplică cu un procent de 3,8 la sută conform Legii 227/2015, raportat la rata inflației.

Taxa de închiriere a spațiilor comerciale diferă în trei zone din municipiu. Acestea au fost stabilite de Primăria Iași

Zona II cuprinde străzile aflate de la limita zonei I până la periferia municipiului Iași. Comercianții cuprinși în grupa 1 stabilită de Primăria Iași vor plăti o taxă de închiriere plecând de la 19 lei în anul 2021, față de 18 lei în prezent. Pentru cei aflați în grupa 2 taxa rămâne la un preț de 9 lei pe metru pătrat. Pentru instituțiile din grupa 3, taxa de închiriere a spațiilor publice pleacă de la 1 leu pe metru pătrat.
Zona III cuprinde localitățile Dancu, Tomești, Valea Lupului și Lunca Cetățuii. În acest caz, taxa de închiriere a spațiilor publice va rămâne neschimbată pentru fiecare din cele 3 grupe de agenți economici sau instituții. Pentru prima grupă, cea a localurilor sau agențiilor de turism, taxa pleacă de la 8 lei pe metru pătrat. Pentru cele din grupa a 2-a, taxa de închiriere pleacă de 6 lei pe metru pătrat. Pentru a treia categorie, taxa se menține la 1 leu pe metru pătrat.

Adauga un comentariu