Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » TBC simptome, cauze și tratament. Cum să recunoști tuberculoza înainte să devină gravă

TBC simptome, cauze și tratament. Cum să recunoști tuberculoza înainte să devină gravă

03 iun. 2025, 11:10,
Redacția BZI în Sanatate

TBC simptome. Tuberculoza este o boală infecțioasă cu transmitere aerogenă, cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, care afectează în principal plămânii, dar poate ataca și alte organe. Deși în trecut era o afecțiune considerată aproape înlăturată complet, TBC-ul rămâne o problemă majoră de sănătate publică în multe regiuni, inclusiv în România. Simptomele apar treptat, dar ignorarea lor poate duce la complicații grave, inclusiv insuficiență respiratorie.

Tuberculoza este o boală infecțioasă gravă, dar tratabilă. Cunoașterea simptomelor principale ale TBC-ului este importantă nu doar pentru cei expuși riscului, ci și pentru oricine dorește să prevină răspândirea bolii. Diagnosticată din timp, tuberculoza poate fi complet vindecată prin tratament antibiotic adecvat.

Simptomele principale ale TBC pulmonar

TBC-ul pulmonar este forma cea mai frecventă a bolii, iar simptomele pot debuta subtil. Tusea persistentă, care durează mai mult de trei săptămâni, este unul dintre cele mai frecvente semne. Inițial uscată, aceasta poate deveni productivă, cu expectorație, iar în stadii avansate, pot apărea urme de sânge în spută.

O altă manifestare importantă este febra ușoară, adesea însoțită de transpirații nocturne abundente. Aceste simptome pot fi confundate cu o simplă răceală sau gripă, ceea ce face ca diagnosticul să fie adesea întârziat. Pierderea în greutate inexplicabilă și lipsa poftei de mâncare sunt, de asemenea, semnale de alarmă.

Pacienții pot acuza oboseală cronică și o stare generală de slăbiciune. Aceste semne reflectă efortul constant al organismului de a lupta cu infecția, chiar și atunci când aceasta este localizată la nivelul plămânilor. Respirația poate deveni dificilă, în special la efort, iar durerea toracică este un simptom prezent în formele mai avansate ale bolii.

Formele extrapulmonare de TBC

Tuberculoza nu afectează doar plămânii. Există și forme extrapulmonare ale bolii, în care infecția se localizează în ganglionii limfatici, oase, rinichi, ficat sau sistemul nervos central. Aceste forme sunt mai rare, dar adesea mai greu de diagnosticat.

TBC-ul ganglionar poate provoca inflamarea și durerea ganglionilor limfatici, în special în zona gâtului. În cazul tuberculozei osoase, pacienții pot resimți dureri persistente la nivelul coloanei vertebrale sau articulațiilor. Când boala afectează rinichii sau tractul urinar, pot apărea simptome urinare neobișnuite, iar în cazul afectării sistemului nervos central, apar dureri de cap severe, confuzie sau chiar convulsii.

Simptomele acestor forme pot fi nespecifice, motiv pentru care diagnosticul se face adesea cu întârziere. De aceea, orice simptom persistent, mai ales în cazul persoanelor cu imunitate scăzută, trebuie investigat de un medic.

Diagnosticul tuberculozei se face printr-o combinație de teste, printre care radiografia toracică, analiza sputei și testele cutanate sau de sânge pentru identificarea bacteriei. În unele cazuri se pot recomanda investigații suplimentare, cum ar fi tomografia computerizată sau biopsiile, mai ales în formele extrapulmonare. Tratamentul constă într-un regim medicamentos standard, bazat pe administrarea zilnică a mai multor antibiotice timp de șase luni. Monitorizarea periodică de către medicul pneumolog este necesară pe toată durata terapiei.

Tuberculoza poate fi înșelătoare, manifestându-se prin simptome banale la început, dar evoluând rapid dacă nu este tratată. Tusea persistentă, febra, slăbirea inexplicabilă și oboseala cronică nu trebuie ignorate. Cu un diagnostic precoce și tratament susținut, tuberculoza este o boală vindecabilă. Este important să știm ce simptome are TBC-ul și să ne adresăm medicului la primele semne, atât pentru propria sănătate, cât și pentru protejarea celor din jur.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Cum a fost surprinsă Mihaela Botezatu, văduva lui Silviu Prigoană, la mormântul soțului ei. Cum arată locul de veci la șapte luni
Playtech.ro
Mii de hoteluri din Turcia au fost închise. Turiştii români, sfătuiţi să verifice locaţiile în care au cazare în această perioadă
observatornews.ro
Mama lui Sebi, ucis în accidentul din 2 Mai, a leşinat în sala de judecată. Pascu, din nou în faţa instanţei
Playsport.ro
Diplomat român bătut în Rusia și evacuat de urgență. FSB este principalul...
Evz.ro
Filmul lunii pe Netflix. Un mix savuros de comedie și dramă
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Informaţia momentului despre Traian Băsescu! Toţi aşteptau o veste bună, ce se întâmplă cu fostul preşedinte după operaţie
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, mesaj important pentru români înaintea desemnării premierului
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Soţia celui mai temut interlop al României tună şi fulgeră: S-ar putea să se trezească BALAURUL!
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`