Diete si regimuri

Telina: de ce ar trebui sa consumi si frunzele? Iata care sunt beneficiile!

Publicat: 18 mart. 2021
frunze de telina
Frunzele și semințele de țelină, bogate în substanțe active, ajută la combaterea tulburărilor urinare, reumatismului sau artritei.

Toată lumea știe telina ca o legumă, dar mulți nu știu că este și un medicament. Acest lucru, datorită conținutului său în limonene, ftalide, beta-sehnene, luteină (un antioxidant al familiei carotenoide) și flavonoide. Acești mulți antioxidanți, inclusiv apigenina, îi conferă telinei, radacina si frunze, proprietăți preventive împotriva cancerului.

Cei mai mulți dintre noi adoră gustul proaspăt al țelinei. Poate fi consumat gătita, dar aroma și textura crocantă o fac delicioasa și cruda.

Beneficiile pentru sănătate ale frunzelor de telina

Frunzele și semințele de țelină, bogate în substanțe active, ajută la combaterea tulburărilor urinare, reumatismului sau artritei. Diuretica, țelina ajută la curățarea organismului prin eliminarea toxinelor. Semințele sale suprimă în mod eficient gazele și ameliorează durerile abdominale asociate balonării. Se crede că semințele de țelină ajută la tratarea bolilor pulmonare, cum ar fi astmul și bronșita. Cu toate acestea, aveți grijă să nu o consumați excesiv, deoarece conține mult sodiu, ceea ce poate duce la hipertensiune.

Cum se consumă țelina?

Cu puține calorii și bogate în fibre, frunzele și radacina aromate pot fi consumate crude sau fierte. Țelina se potrivește foarte bine cu preparatele wok, supe și salate mixte. În ceea ce privește semințele, acestea sunt cele care conțin cele mai active ingrediente; sunt utilizate, printre altele, pentru a face ulei esențial de țelină.

Ca băutură purificatoare, consumați o ceașcă de țelină și suc de morcovi pe zi. Pentru a ajuta la tratarea gutei și a artritei, se recomandă să beți o infuzie cu 1,5 g de semințe în fiecare zi. Întotdeauna pentru același scop, se recomandă și adăugarea unei lingurițe de pudră de semințe de țelină în fiecare zi, in dieta obișnuită.

Adauga un comentariu