Micoza sau ciuperca la unghie este o infecție contagioasa care poate afecta degetele mâinilor sau picioarelor, mai frecvent întâlnită în rândul persoanelor în vârstă și a celor care suferă de anumite afecțiuni, inclusiv diabet sau psoriazis.
De ce apare ciuperca la unghie
Printre cele mai frecvente cauze ale ciupercii unghiei se numără: vârsta (la persoanele de peste 65 de ani, unghiile devin mai fragile si susceptibile să se crape odată cu înaintarea în vârstă), starea de sănătate (sunt afectate persoanele cu sistem imunitar slăbit sau probleme de sănătate cronice, cum ar fi diabetul zaharat, sau care suferă cu circulația sângelui la picioare), încălțăminte inadecvata (apare la persoanele care poartă pantofi de strada sau sport, ce încălzesc picioarele și provoacă apariția transpirației), contactul cu spații neigienizate (afectează mai ales la persoane care merg desculțe la dușuri comune, piscine si vestiare), viața sociala (se întâlnesc micoze ale unghiei la persoane care coabitează cu alte persoane care suferă de o infecție fungică), practici inadecvate de igienă a mâinilor (micoza sau ciuperca unghiei afectează și unele persoane care poartă mănuși de plastic sau care păstrează mâinile în mediu umed pentru perioade lungi de timp).
Micoza unghiei se manifestă printr-o unghie: îngroșată și greu de tăiat, decolorată și de culoare albicioasă până la galben-maroniu, fragilă, crăpată, cu tendințe de desprindere, opacizată și cu rugozități, distorsionată ca formă, culoare închisă, cauzată de resturile care se acumulează sub unghie, pungă de puroi sub unghie, miros neplăcut.
Exista patru tipuri principale de micoza a unghiei, după cum urmează: onicomicoza subunghială distal laterală (apare în patul unghiilor, sub unghie. Se poate observa o zonă de culoare gălbuie care se extinde de la marginile unghiei până la centru, cu locuri unde se desprinde de patul unghiilor), onicomicoza superficial albă (se manifestă sub forma unor pete albe, care provoacă apoi căderea unghiei), onicomicoza subunghială proximală (aceasta apare mai întâi sub forma unor pete albe în centrul patului unghiilor la cuticulă) și onicomicoza candidă (în cazul acestei infecții, zona din jurul unghiilor este adesea umflată și inflamată, iar unghiile se pot desprinde în întregime).
Cum tratăm micoza unghiei
Infecțiile fungice ale unghiilor pot fi dificil de tratat. Tratamentul depinde de starea de sănătate a persoanei, gravitatea afecțiunii și de tipul de ciupercă.
Medicul poate prescrie medicamente antifungice ce se pot administra pe cale orala sau medicamente topice, pe care le vei aplica direct pe unghie.
Terapia cu laser sau fotodinamică este o forma de terapie alternativa care consta in distrugerea termica a sporilor si eliminarea ciupercii.
Medicul poate recomanda îndepărtarea temporară a unghiilor, astfel încât tratamentul antifungic să poată fi aplicat direct pe infecția de sub unghie.
Câteva sfaturi pentru a preveni agravarea unei unghii infectate sunt: igienizarea permanent a unghiilor, îmbrăcăminții, încălțăminții și așternuturilor, încercarea să folosiți medicamente fără rețetă topice (creme și unguente antifungice) zilnic, după ce spălați și înmuiați unghiile în apă, tăiați și subțiați unghiile pentru a reduce presiunea asupra acestora (în special înainte de aplicarea unui tratament local antifungic), înmuierea unghiilor cu creme care conțin uree, exfolierea pielii pentru a îndepărta celulele moarte, evitarea infecțiilor cutanate.
Ciuperca la unghie nu se rezolvă fără tratament, ci, dimpotrivă, poate continua să se agraveze, ducând în cele din urmă, la căderea unghiei.