Sanatate

Totul despre platfus. Ce este și cum se poate vindeca

Publicat: 22 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Totul despre platfus. Ce este și cum se poate vindeca
Platfusul se poate preveni foarte ușor, însă este important să se facă acest lucru cât copilul este foarte mic.

Chiar dacă toți bebelușii au platfus, când vine vorba de piciorul plat acesta ar trebui să se vindece până la vârsta de 2 ani; dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci poate deveni o problemă.

Bolta plantară, sau cum este cunoscută ca și curbura piciorului, se formează la o vârstă fragedă. La naștere, toți bebelușii au platfus, însă acesta se remediază în timp. Cu toate acestea, doi din zece copii rămân cu acest defect și la vârsta adultă. Află de ce și cum poți schimba acest lucru în rândurile următoare.

Ce este platfusul?

Aceasta este o diformitate a piciorului, atunci când puntea plantară nu reușește să se formeze în condiții optime. Chiar dacă ne naștem cu platfus, arcul piciorului ar trebui să se formeze până la vârsta de 2-3 ani, cel târziu până la 6 ani; trebuie să fim atenți din copilărie dacă arcul se formează în mod normal. Există două tipuri de platfus: flexibil, atunci când piciorul care nu este pus în pământ își ia poziția naturală, dar când calcă pământul, îi dispare platfusul, și platfus rigid, atunci când nu îl ai, indiferent dacă pui piciorul jos sau nu.

Câteva cazuri însă se pot forma din cauza ruperii tendonului sau urma unei paralizii cerebrale. De asemenea, se mai poate moșteni acest defect, fiind o trăsătură genetică care, dacă nu este corectată la timp, poate avea efecte dureroase atunci când copilul ajunge adult. Problemele se pot manifesta ca dureri în zona tibiei sau a piciorului, dar și disconfort atunci când mergeți pe distanțe lungi. Platfusul poate să apară și în cazul persoanelor cu diabet sau a femeilor însărcinate, sau poate fi declanșat de încălțăminte prea mică sau tocuri prea înalte. În general, dacă crezi că ai platfus, este cel mai bine să te prezinți la un medic ortoped, pentru a te examina și a-ți oferi informațiile de care ai nevoie.

Cum se poate trata platfusul

Un pas important pe care ar trebui să-l faci dacă suferi de platfus este să-ți cumperi o pereche de încălțăminte potrivită condiției. Aceasta poate ajuta la gestionarea și ameliorarea disconfortului asociat cu picioarele plate. Unele tipuri de adidași și pantofi sunt special făcuți pentru a ajuta la susținerea arcului piciorului și la distribuirea uniformă a presiunii pe întregul picior. Acest lucru poate reduce semnificativ disconfortul și poate îmbunătăți postura piciorului.

Un alt lucru pe care poți să-l faci sunt exercițiile fizice, acestea ajută la ameliorarea simptomelor picioarelor plate și la întărirea mușchilor care sunt dezactivați atunci când ai picioarele plate. Exerciții de întindere și tonifiere a mușchilor piciorului, dar și anumite exerciții fizice precum alergatul, pot ajuta la îndreptarea piciorului. Cel mai bine este să consulți un fizioterapeut pentru a-ți face un program specializat adaptat nevoilor individuale pentru a putea scăpa de acest defect.

De asemenea, dacă platfusul este într-o stare mai agresivă, atunci după sfatul medicului se poate recurge la dispozitive ortopedice sau tratament medicamentos. Talonetele ortopedice sunt de cele mai multe ori concepute pentru a sprijini și stabiliza piciorul, pentru ca arcada piciorului să fie egală și să ajute cu redistribuirea presiunii pe picior prin corectarea posturii acestuia. Cel mai bine este să-ți faci asemenea dispozitive personalizate, chiar dacă sunt puțin mai scumpe, ele au de cele mai multe ori efecte mult mai bune față de cele destinate populației generale. De asemenea, se poate prescrie medicamente pentru a reduce inflamația și durerea în contextul picioarelor plate. Procedurile chirurgicale sunt însă extrem de rare și în cazuri foarte severe, atunci când pacienții suferă dureri persistente care limitează semnificativ activitățile lor fizice.

Platfusul se poate preveni foarte ușor, însă este important să se facă acest lucru cât copilul este foarte mic.

Comentarii
Adauga un comentariu