Actualitate

Traian Băsescu vrea armata obligatorie în România: „Trebuie să ai armată ca să reziști până când NATO își mobilizează resursele!”

Publicat: 27 mai 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Traian Băsescu vrea armata obligatorie în România Trebuie să ai armată ca să reziști până când NATO își mobilizează resursele
Traian Băsescu vrea armata obligatorie în România

Traian Băsescu vrea armata obligatorie în România. Fostul președinte este de părere că rezerviștii actuali nu mai au vârsta la care să mai poată fi mobilizați în caz de război, iar România trebuie să reziste aproape o lună până la venirea NATO în caz de probleme la frontiere.

Traian Băsescu vrea armata obligatorie în România

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că, pentru a crea un număr suficient de militari, este necesară reintroducerea stagiului militar obligatoriu pentru securitatea noastră.

„Nu vreau să creez panică, Armata României va face față! Dotarea Armatei este o prioritate zero şi în România este necesară introducerea armatei obligatorii. Nu se ia aceasta decizie din laşitate. În cazul unei invazii ce înseamnă 2.000 de pușcași marini la Kogălniceanu și 1.000 de militari străini la Cincu, sub comandă franceză? Înseamnă nimica toată. Trebuie să ai o armată care să îți permită să reziști 45, 60 de zile, până când NATO își mobilizează resursele de război să te poată ajuta, NATO nu vine de a doua zi“, a declarat Traian Băsescu.

Generalul Constantin Spînu a precizat că obligativitatea satisfacerii stagiului militar ar putea fi reluată.

„Am văzut că s-a discutat recent despre părerea tinerilor cu privire la obligativitatea stagiului militar, lucru pe care noi nu l-am luat niciodată în calcul, nu l-am luat în considerare, aceste resurse au fost asigurate întotdeauna pe bază de voluntariat. Știți că în anul 2007 în România s-a suspendat obligativitatea executării serviciului militar, care este prevăzut în Constituție, prin lege, din 2017, tinerii nu mai sunt obligați să facă armata. Această obligativitate ar putea fi reluată, spune aceeași lege, doar dacă în România s-ar declara starea de mobilizarea sau stare de luare sub asediu sau de război, lucruri care presupun mobilizarea armatei. Ea s-ar activa automat, așa spune legea care a intrat în vigoare în anul 2005, cu suspendarea începând cu anul 2007″, a declarat Constantin Spînu.

Programul rezervistului voluntar

Cât despre serviciul militar voluntar, generalul Constantin Spînu a spus că românii cu obligații militare pot fi menținuți în evidență până la 55 de ani majoritatea, cei care au făcut armata ca soldat sau gradat.

„La acest moment este un proiect care este pus în dezbatere și urmează să intre în dezbaterea Parlamentului, după ce va fi finalizat circuitul cerut de tehnica legislativă. Pot să explic foarte ușor, principala sursă umană pentru rezerva operațională a Armatei României a fost asigurată și este asigurată și în acest moment de către cetățenii români care au pregătire militară, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt cei care au satisfăcut până în 2007 stagiul militar obligatoriu. În mod evident, această resursă va ieși treptat din evidențele militare pentru că cetățenii cu obligații militare pot fi menținuți în evidență până la 55 de ani majoritatea, cei care au făcut armata ca soldat sau gradat, respectiv până la 62 de ani maeștrii militari, ofițerii și subofițeri“, a menționat Constantin Spînu.

Generalul a mai spus că, deocamdată, în România există programul rezervistului voluntar.

„Avem nevoie de programe alternative pe bază de voluntariat. Un astfel de program există, este în funcțiune și va continua și în perioada următoare, este vorba despre rezervistul voluntar, cel care face o pregătire militară de bază și încheie un contract cu Armata ca rezervist voluntar. Ceea ce propunem prin acest proiect este un alt program care se adresează unui număr mai mare de cetățeni români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, bărbați sau femei. După ce acest proiect va deveni lege, vom organiza în bazele militare pentru cetățenii care vor dori să se înscrie în acest program, timp de 4 luni propunem noi prin acest proiect, pregătire militară de bază. Asta înseamnă să învețe să mânuiască armamentul militar de infanterie, să învețe să se orienteze în teren, să învețe să se protejeze de diferiții factori de risc în mediul acțiunilor militare, să se protejeze și să se decontamineze în timpul atacurilor chimice, spre exemplu. Un program care le va oferi un set minimum de cunoștințe ca în cazul în care va fi nevoie de mobilizarea rezervei militare naționale să avem o resursă umană pregătită”, a mai zis Constantin Spînu.

În acest context, fostul președinte Traian Băsescu vrea armata obligatorie în România.

Comentarii
Adauga un comentariu