Titlurile zilei

Transformare radicală pe axa centru-Copou din Iași! Lista investițiilor scoase de la naftalină în cea mai circulată zonă din municipiu

Publicat: 01 mai 2021
Vedere aeriană a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt din municipiul Iași
Primăria a băgat în bugetul pe anul 2021 o serie de proiecte legate de zona centru-Copou din Iași. Toate aceste obiective sunt aflate la stadiul de studii, valoarea acestora fiind de circa 7 milioane de lei

Zona cuprinsă pe axa centru-Copou din Iași a fost luată din nou în calcul de municipalitate pentru o serie de investiții. Lista proiectelor a fost cuprinsă în proiectul de buget pe anul 2021. Documentul cuprinde studii privind reabilitarea unor monumente sau parcuri cuprinse într-o viitoare zonă de promenadă pentru locuitorii municipiului Iași

Primăria Iași a pregătit pentru bugetul din anul 2021 o serie de cheltuieli aferente studiilor de fezabilitate și altor studii în valoare de 7 milioane de lei. În calcul au fost luate o serie de clădiri, parcuri și alte monumente atât din zona centrală, cât și din Copou și alte cartiere ale orașului. Cele mai multe sunt cuprinse pe axa centru – Copou din Iași, zonă care în viitor ar urma să devină un loc de promenadă. De altfel, municipalitatea vrea ca într-o primă etapă să închidă zona centrală pentru traficul auto, aceasta urmând a fi destinată exclusiv pietonilor.

Lista noilor investiții din municipiu. Axa centru – Copou din Iași va fi prinsă în proiecte

Pentru proiectarea stadionului municipal „Regele Ferdinand I” ar urma să fie alocate circa 2,5 milioane de lei, în vreme ce pentru proiectarea sălii de sport „Regina Maria” (Centrul Regional de Tineret), Primăria Iași a pregătit circa 300 de mii de lei. De asemenea, pentru proiectarea și extinderea Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, municipalitatea ar urma să aloce 150 de mii de lei. În plus, în proiect apare și suma de 150 de mii de lei pentru proiectarea legată de consolidarea și amenajarea unor vestigii arheologice în ansamblul din bulevardul Ștefan cel Mare.

Pentru o serie de expertize la monumentele istorice de for public, respectiv cele ale lui M. Kogălniceanu, A.D. Xenopol, Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și alte monumente, municipalitatea a pregătit 100 de mii de lei. În plus, în listă apare și proiectarea la faza de documentație privind reabilitarea Ansamblului Mănăstirii Galata. Pentru acest proiect se vor aloca 476 de mii de lei.

5 milioane de lei pentru esplanada de la Teatrul Național Iași

În afară de zona dintre centru și Copou, în Iași vor fi luate în calcul și alte noi proiecte. Primăria Iași a inclus în proiectul de buget și serviciile de proiectare branșamente utilități la Centrul Multifuncțional Cicoarei, pentru care se vor aloca 80 de mii de lei. Un alt milion ar urma să fie alocat pentru servicii verificare tehnică proiecte în municipiul Iași. De asemenea, 300 de mii de lei vor fi alocați pentru o serie de studii tehnice legate de amenajarea cursurilor de apă Nicolina și Vămășoaia. Pentru proiectarea Memorialului Comunității Evreiești din Iași se vor aloca 130 de mii de lei. Tot în zona centrală intră și modernizarea și reabilitarea esplanadei de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Pentru acest proiect se vor aloca 5 milioane de lei.

Pentru zona centrală, Primăria a pregătit o serie de studii de fezabilitate pentru zona pietonală centrală. Conform proiectului, această zonă cuprinde esplanada Palatului Culturii, strada A. Panu, strada Muzicescu, bulevardul Independenței, strada Petru Movilă sau strada Uzinei. Pentru acest proiect se vor aloca 300 de mii de lei. Tot 300 de mii de lei se vor aloca pentru unele studii privind soluții arhitecturale legate de regenerarea urbană a spațiilor publice din municipiul Iași.

Proiect pentru valorificarea telescaunului de la Ciric

În proiect apar și o serie de studii, taxe, avize pentru restaurarea Monumentului Eroilor din Divizia a 2-a 1916-1919 de la Super Copou. Pentru acest proiect, Primăria a pregătit 10 mii de lei. Un alt proiect este legat de un concurs de soluții pentru realizarea unui monument dedicat victimelor Holocaustului și pentru care se vor aloca 80 de mii de lei. Pentru întocmirea documentației de finanțare privind un proiect de amenajare a plajei din zona Nicolina se vor aloca 150 de mii de lei.

Pentru un studiu de fezabilitate legat de crearea unui centru educativ pentru tineret pe amplasamentul fostei tabere școlare Ciric, se vor aloca 250 de mii de lei. În calcul intră și alocarea a 100 de mii de lei pentru un studiu de fezabilitate legat de valorificarea telescaunului de la baza de agrement Ciric. Proiectul realizat cu fonduri europene a fost lăsat în paragină în ultimii ani. Alte 2 milioane de lei ar urma să fie alocate pentru proiectarea și reabilitarea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Galata.

Comentarii
Adauga un comentariu