Sanatate

Trebuie să iei protecție pentru stomac după administrarea de antiinflamatoare? Iată ce spun medicii

Publicat: 28 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Trebuie să iei protecție pentru stomac după administrarea de antiinflamatoare Iată ce spun medicii
Când te confrunți cu dureri de cap, măsele, burtă, spate sau articulații, cel mai probabil apelezi la un antiinflamator.

Trebuie să iei protecție pentru stomac după administrarea de antiinflamatoare? Răspunsul îl vei afla în rândurile care urmează.

Când te confrunți cu dureri de cap, măsele, burtă, spate sau articulații, cel mai probabil apelezi la un antiinflamator. O singură pastilă luată la nevoie nu prezintă niciun risc, dar ce se întâmplă în cazul în care ai colecție de antiinflamatoare acasă și le iei constant? Ei bine, trebuie să înțelegi că unele medicamente împotriva durerilor pot provoca probleme serioase la nivelul stomacului. De aceea, este necesar să urmezi sfaturile medicilor și să iei și protecție pentru stomac, dacă urmezi un tratament cu antiinflamatoare.

două pastile albe și un pahar cu apă
O singură pastilă luată la nevoie nu prezintă niciun risc, dar ce se întâmplă în cazul în care ai colecție de antiinflamatoare acasă și le iei constant?

Protecția pentru stomac și antiinflamatoarele, o problemă des întâlnită. Iată cum trebuie să procedezi

O problemă majoră a antiinflamatoarelor nesteroidiene o constituie reacțiile adverse digestive, în special fenomenele de iritație gastrică. De aceea, pacienții care prezintă risc gastrointestinal (vârstnici, persoane cu antecedente de ulcer), trebuie să ia antiinflamatoarele cu un pansament gastric. De ajutor în acest sens sunt antisecretorii de tipul omeprazol, lansoprazol, esomeprazol și pantoprazol.

Din fericire, pe piață se găsesc produse farmaceutice care îndeplinesc și această funcție de protecție a stomacului. Așa că găsești în farmacii antiinflamator cu protecție gastrică, într-o singură pastilă.

În acest fel, pacienții care iau tratament cronic cu antiinflamatoare (de exemplu, pentru o patologie osteoarticulară) și au nevoie de protecție pentru stomac, pot folosi o combinație de antiinflamator cu un gastroprotector, cum este naproxen 500 mg sau esomeprazol 20 mg.

O problemă asemănătoare este întâlnită și la pacienții cardiaci, care iau aspirină. Pentru că acest medicament poate provoca leziuni gastrointestinale, este recomandată combinația de aspirină 81 mg și esomeprazol 20 mg.

medicamente în blister
O problemă majoră a antiinflamatoarelor nesteroidiene o constituie reacțiile adverse digestive, în special fenomenele de iritație gastrică.

Cum funcționează antiinflamatoarele?

Antiinflamatoarele funcționează prin blocarea unei enzime, ce poartă denumirea de ciclooxigenază (prescurtată COX). Aceasta se ocupă de prostaglandine, substanțe implicate în procesul de inflamație și în senzația de durere. În plus, se ocupă și de agregarea plachetară, mai exact de formarea de cheaguri în vasele de sânge, dar și  de protecția naturală a stomacului.

Așadar, pentru a avea prostaglandine, este necesară enzima COX. Dacă aceasta este blocată, scade producția de prostaglandine. Important de știut este că această enzimă se împarte în două tipuri: COX-1 și COX-2. Ambele se ocupă de producerea prostaglandinelor, adică cele care dau durere și inflamație, însă doar COX-1 are treabă cu agregarea plachetară și cu prostaglandinele utile stomacului.

De aceea, avem antiinflamatoare nesteroidiene clasice, care inhibă și COX-1 și COX-2. Dar, avem și inflamatoare moderne, care se ocupă doar de inhibarea COX-2, evitându-se astfel iritația stomacului.

Astfel că, pentru cei care au boli de stomac, antiinflamatoarele clasice nu sunt recomandate. Alternativele sunt antiinflamatoarele selective COX-2 sau analgezicele de tip paracetamol sau metamizol. Totul ține de problema fiecăruia și de bolile asociate.

blister cu medicamente
Antiinflamatoarele funcționează prin blocarea unei enzime, ce poartă denumirea de ciclooxigenază (prescurtată COX).
Adauga un comentariu