Prima pagină » Sanatate » Trombofilia în sarcină poate crește riscul de complicații! Iată de ce este important să nu o neglijezi!

Trombofilia în sarcină poate crește riscul de complicații! Iată de ce este important să nu o neglijezi!

05 iun. 2025, 10:42,
Redacția BZI în Sanatate

Trombofilia în sarcină reprezintă o tulburare de coagulare a sângelui care poate duce la formarea cheagurilor de sânge, crește riscul de complicații atât pentru mamă, cât și pentru făt. Aceste cheaguri pot afecta fluxul de sânge către placentă, ducând la întârzierea creșterii fetale, naștere prematură sau avorturi spontane repetate.

Sarcina este cunoscută drept o perioada cu risc crescut în ceea ce privește coagularea sângelui. Mai mult decât atât, este cunoscut faptul că problemele de trombofilie în sarcină sunt o cauză majoră a opririi din evoluție a embrionilor.

Trombofilia în sarcină poate crește riscul de complicații

Trombofilia este o stare dobândită sau cel mai frecvent, moștenită, care crește coagulabilitatea sângelui, putând duce la formarea de cheaguri care pot avea consecințe importante asupra sarcinii. Trombofilia crește rsicul de tromboză venoasă profundă, cheaguri la membrele inferioare, embolie pulmonară și accident vascular cerebral.

Trombofilia poate cauza complicații fetale, cum ar fi întârziere de creștere intrauterină, naștere prematură, nașterea unui făt mort și avorturi recurente. De asemenea, trombofilia poate duce la preeclampsie, adică creșterea tensiunii arteriale și proteine în urină, desprinderea placentei de peterele uterin și dificultăți la naștere. Aceasta poate fi ereditară (mutații genetice) sau dobândită, de exemplu sindromul antifosfolipidic.

De cele mai multe ori, trombogilia este o afecțiune moștenită, în acest context prevenirea este aproape imposibilă. Tot ce se poate face pe perioada sarcinii este monitorizarea atentă a gravidei pentru a preveni situații ce pot pune în pericol atât viața viitoarei mame, cât și viața fătului. Pentru pacientele cu trombofilie fumatul este strict interzis. De asemenea, se recomandă exercițiile fizice ușoare pentru a evita luarea în greutate.

Trombofilia este o afecțiune care nu prezintă simptome sau semne sugestive. Istoricul familial și medical sunt factorii care trebuie urmăriți. E greu de spus care sunt simptomele trmbofiliei. O problemă de trombofilie în sarcină este adesea identificată după ce pacienta a avut una sau mai multe oprite din evoluție.

Cum se monitorizează o gravidă cu această afecțiune

În mod normal, monitorizarea gravidelor care au fost diagnosticate cu forme severe de trombofilie se face lunar, sau chiar și de două ori pe lună. Monitorizarea presupune atât efectuarea unei ecografii, cât și efectuarea analizelor pentru trombofilie. În cazul în care gravida are o formă de trombofilie mai puțin severă, monitorizarea se poate face și la o lună și jumătate sau chiar la două luni.

În cazul trombofiliei în sarcină, tratamentul se stabilește în funcție de gradul de severitate al bolii, simptomele pacientului, dar și starea ei de sănătate, inclusiv de dezvoltarea sarcinii.

În general, trombofilia în sarcină se tratează cu antiagregante plachetare, aspirina de pildă. Atenție încă în cazul aspirinei, aceasta este contraindicată atât după săptămâna 28 de sarcină, cât și după naștere, în cazul în care proaspăta mămică prezintă simptomatologie de trombofilie.

Se pot administra și anticoagulante, precum este heparina. În cazul în care medicul stabilește că este nevoie de administrare de heparină, gravida trebuie să fie internată.

Tratamentul pentru trombofilie injectabil cu heparină trebuie întrerupt cu cel puțin 12 ore înainte de naștere. Prin urmare, trombofilia în sarcină prezintă riscuri pentru mamă, dar și pentru făt, în anumite cazuri.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Afacerea cu care Alina și Alex au dat lovitura. Un clip postat pe TikTok le-a adus mii de comenzi
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
De la relaxare la revoltă: turiștii români, tot mai nemulțumiți de sejururile în Bulgaria
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Doliu URIAȘ! A MURIT Iliescu în urmă cu puțin timp....România este în STARE DE ȘOC
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025